15. marts 2011

Trådcypres.

Igen i dag vil jeg præsentere en stedsegrøn plante, jeg har i haven.
For et par år siden fik jeg en lille forpjusket trådcypres. Det sker af og til, at der havner lidt forpjuskede planter i min have, men jeg syntes, det er sjovt at gå og lege lidt med dem, og mange gange får jeg pæne planter ud af det. Det kræver bare lidt tålmodigehed, kærlig omsorg for planterne og lidt klipning ind imellem.Min plan med trådcypressen er, at få den stammet op lidt hen af vejen, så den kommer til at stå som et lille minitræ. Jeg har ikke haft saksen i den endnu i år, men når det sker , vil den allerede nu begynde at tage form som et lille træ. Normalt er trådcypres en buskagtig plante, hvor de trådformede kviste, på de overhængende grene når ned til jorden, men min skal altså formes.

Trådcypres vokser ikke specielt hurtig, men kan med årene nå en pæn størrelse, men det er ikke en plante man pga. tilvækst og størrelse, skal holde sig fra, selvom man måske kun har en lille have.  Her  kan i på øverste billede, i et af mine tidligere indlæg, se en trådcypres, som jeg tror er omkring 30-35 år gammel. Altså går der mange år inden sådan en plante bliver rigtig voldsom, og så kan den jo som vist stammes op.

Der findes flere forskellige sorter af trådcypres, så det vigtigste er at finde en, der har de egenskaber man finder passende, f.eks. C. pisifera `Filifera Nana´, som har meget langsom vækst. Det kunne også være C. pisifera `Filifera Aurea´ som har gule nåle, eller en helt tredie sort.

3 kommentarer:

 1. Det er hyggeligt med nogle projekter at pusle om:)

  SvarSlet
 2. Ja den ser jo unægtelig lidt sølle ud endnu i forhold til genboens, men som du selv siger, så retter det sig om 30-35 år ;)

  Rundt omkring i mange gamle haver står de mest forfærdelige planter, som ender deres dage på genbrugspladsen. Mange af dem kan jo som i eksemplet her ende som rene skønhedsåbenbaringer.

  SvarSlet
 3. Lisbeth, ja det er skønt at have nogle rigtige hyggeting, at tage sig til :-)

  Frøskuffen, håber absolut, den bliver pæn at se på før der er gået 30 år ;-)
  Desværre bliver mange stedsegrønne gravet op, når de når en vis alder, og ser voldsomme ud. Selvfølgelig er det berettiget nogle steder, men andre steder kunne man måske stamme bare et par enkelte planter op, som så kunne få lov at blive stående med et nyt og anderledes lettere look :-)

  Hilsen Vivik

  SvarSlet