15. januar 2014

Skovhaven


Jeg synes, det begynder at give fornemmelse af skovhave, med stien der snor sig mellem træerne, og det ikke længere er muligt at se, hvor den ender.


Her er et billede fra september 2012 taget næsten samme sted som ovenstående billede.


I et mindre stykke af læhegnet har der altid været vinca og efeu i bunden.

Efter vi har tyndet lidt ud i buske og træer, er der kommet mere lys ned i skovbunden, hvilket betyder, de bunddækkende planter trives bedre, og dermed breder sig mere. Vinca og efeu passer fint ind her i det lidt vilde område af haven. De er flotte med deres stedsegrønne blade, men sparer mig også for en masse luge arbejde.

I dag fik jeg plantet en rødgrenet kornel ud i læhegnet. 
Det er meningen, der på sigt skal plantes flere forskellige prydbuske ind i læhegnet. I bedet ud mod plænen skal der også være prydbuske, flere steder i bedet skal prydbuskene være magen til dem i læhegnet, for at binde have og læhegn sammen. 


Jeg kan slet ikke lade være med at gå og se efter små vækster, når jeg går i haven. Flere steder titter de første spirer på vintergækker og påskeliljer op af jorden, men se lige her. Der er også enkelte blomster i vincaerne :-)


Første delmål i forbindelse med udvidelsen af skovhaven er nået. Det sidste stykke af stien fik jeg ryddet i dag :-)

16 kommentarer:

 1. Hej Vivi
  Din skovhave begynder at tage form. Jeg har selv en lille skovhave og den er så god til løgvækster.
  Efeu er også fine, bare der ikke bliver for mange.
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har bestemt også planer om at sætte en masse løg i min skovhave :-)
   Ang. efeu er jeg helt klar over, at de hurtigt kan tage magten, men hvis jeg er over dem med saksen et par gange om året, forventer jeg at kunne styrre dem med den placering de har.

   Slet
 2. Hej Vivi.Dejligt at du nu er nået dit delmål..............for de lover mere sne i morgen.
  Men lad os nu se hvor længe det kommer til at ligge
  Kornel er bare så flotte med deres røde grene...........den skal nok lyse op blandt alt det grønne.
  Godaften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det delmål ville jeg gerne nå i dag. Jeg har også læst vejrudsigten, som tyder på, det bliver indeaktiviter der skal på programmet de næste dage.
   Den rødgrenede kornel (Cornus alba ´sibirica´) er superflot. De unge grene er skinnede røde på den. Skal den holdes rød og fin i grenene, skal den beskæres lidt hvert år, men der er nu også mange andre prydbuske, der holder sig pænest ved at skære en trediedel af de ældste grene væk hvert eller hvert andet år.

   Slet
 3. Hej Vivi. Hvor ser det bare godt ud og sikke et arbejde, du lægger i din have. Jeg synes, det er en stor tilfredsstillelse hver gang man har udført noget i sin have. Jeg bliver i hvert fald rigtig glad og så er man også i gang fysisk, som jo er sundt for både krop og sjæl. Det er meget spændende at følge dine planer med jeres nye have og jeg kan rigtig godt lide, at det er efter jeres eget hoved, hvordan det skal være, det er ret sejt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der bliver lagt mange timers arbejde i haven, men det er også nødvendigt, med det mål jeg arbejder hen imod. Jeg holder heldigvis meget af proccesen, så målet i sig selv har ikke den store betydning.
   For mig er det eneste rigtige selv at tegne vores have, udfra de ønsker vi har. Gå og tænke tanker - tegne lidt - ændre på tegningerne - tage en beslutning, for derefter at udføre tingene i virkeligheden. Det er en kæmpe tilfredsstillelse for mig.

   Jeg kan dog sagtens forstå dem, der vælger at få hjælp til at designe deres haver, for det er jo ikke alle der kan se mulighederne for sig. Der kan også være mange ærgelser og penge at sparre med professionel hjælp, hvis man ikke selv har den store viden om planter og deres vækstvilkår. Der er heller ikke helt ligegyldigt hvordan man sammensætter sine linier, hvis en have skal udvikle sig harmonisk og få noget "rygrad".

   Slet
 4. Det ser rigtigt godt ud med jeres skovhave, stort arbejde men også stor tilfredshed med resultatet. Det bliver fint med løgvækster i skovbunden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Det er en stor tilfredsstillelse, at omdanne græs og læhegn til have "bid for bid", men jeg elsker jo at gå derude og rode. Det kommer til at tage år inden det hele er inddraget til have, men det betyder jo ikke noget, når det er lysten der driver værket.

   Slet
 5. Altså det ser virkelig godt ud, og spændende at følge, tak for kigget :-)

  SvarSlet
 6. Det begynder at ligne noget - spændende... spændende... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er nogle linier der begynder at træde frem nu, og spændende er det hver gang der bliver inddraget mere til have :-)

   Slet
 7. Hej Vivi
  Jeg får helt lyst til en gåtur, for at se hvad der gemmer sig bag svinget )
  Det er dejligt at der ikke er frost i jorden, så du kan nå dine delmål her i januar.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo sådan det skal være med stier og haverum. Det skal stimulere nysgerrigheden og skabe oplevelser :-)

   Slet
 8. Så skønt det bliver at vandre der på din skovsti i skyggen en brændende varm sommer dag. Jeg skal love for at I får noget ud af den milde vinter i to havenisser :0) Skøn billedkavalkade over 2013....det vidner om et et år hvor der virkelig er sket ting og sager i jeres nye have :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det bliver ekstra spændende at se hvordan skovstien tager sig ud til sommer, når buske og træer igen står med grønne blade. Det er skønt at januar har givet mulighed for havearbejde, det er en god start på det nye haveår :-)

   Slet