5. marts 2011

Forårslyng og efterårslyng.Nogle af mine Erica eller forårslyng, som de også bliver kaldt, er tæt på at blomstre. Det fik mig til at tænke på, at der er en del mennesker, der ikke ved hvordan man kan se forskel på dem og Calluna/efterårslyng.

Der vil selvfølgelig være en del af jer havekyndige læsere, der udemærket godt ved det, men jeg vælger alligevel at vise det, da der sikkert også er læsere der  ikke ved det.


Øverst ses Calluna/efterårslyng og nederst Erica/forårslyng.Callunaens blade er små taglagte og korsvis modsatte nåle. Der findes kun en art indenfor Calluna, så alle hedder Calluna vulgaris, men til gengæld findes der mange forskellige sorter, som kan være meget forskellige.
Calluna er en surbundsplante, der ud over skal jorden være luftig, vækstbetingelser man ofte finder på magre sandjorde. Planten kræver også fuld sol for at udvikle sig optimalt.
Callunaen kan have en tendens til at blive ranglet, men det kan man til en vis grad undgå, ved at klippe dem lidt ned efter blomstring eller i det tidlige forår, men aldrig længere ned, end der er grønne skud på dem, da de ikke skyder fra hårdt træ.


Bladene på Erica er nåleformede og ofte kransstillede.
Erica er en lille busk, som man kan have meget glæde af, de har en lang blomstringssæson. 
Hvis man vil holde sine planter tætte, er det en god ide, at klippe dem lidt tilbage efter blomstring.

Erica kræver som Callunaen en surbundsjord der er luftig og veldrænet og helst fuld sol.

Der er findes mange forskellige lyngplanter og har man et varieret udvalg af arter og sorter i sin have, kan man have lyng, der blomstrer en stor del af året.

Jeg har fundet et par link frem. De er godtnok fra en engros planteskole, men de viser et stort udvalg af både  Calluna  og  Erica 

Ved man hvad man går efter, kan det vel lade sig gøre, at få en plantskole til at bestille planterne hjem. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar