4. februar 2016

Masser af Rhododendron

 

Jeg har været så heldig, at få fat i rodskud fra nogle meget store gamle Rhododendron planter.


Det kan godt være, potterne fylder meget i mit redskabsrum, men når jeg står med en masse planter, der skal pottes op, er det en fornøjelse, at have potter i alle størrelser lige ved hånden :-)Plantebord, potter og spagnum, så tager det ingen tid, at få nogle planter pottet op.


Jeg har også fået en håndfuld små selvsåede rhododendron planter. Det bliver spændende at se, hvad  de udvikler sig til, for med frøplanter ved man jo aldrig helt, hvad man får.


24 små rhododendron blev det til,..........


.....og 9 store :-)
 
Så er det med at finde en god placering til planterne, når de engang er vokset til, og får etableret en fornuftig rodklup.

30 kommentarer:

 1. hvor spændende Vivi, det bliver spændende at se hvilken blomst der kommer frem der. Hvor lang tid går der før de kommer i blomst? Og sætter du dem i drivhuset nu eller står de i læ på en terrasse? Det er må være dejligt at kunne holde øje med noget som er så småt og vokser sig som en stor busk en gang
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke hvor længe de er om at komme i blomst, men jeg går ud fra, at de store planter blomstrer i løbet af få år, og de får med sikkerhed blåviolette blomster. Hvor lang tid der går med at få de små planter i blomst ved jeg ikke, men indenfor en rimelig årrække, og deres farver er mere usikre, måske bliver de blåviolette, men her kan der være overraskelser, for der er flere forskellige rhododendron i den have de kommer fra.
   Mit lille hjemmelavede drivhus skal have nyt plastik, da det fra sidste år er helt mørnet, så planterne står udenfor.

   Slet
 2. Skønt at få så mange småplanter helt gratis, dem får du helt sikkert glæde af når de vokser til:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er dejligt med gratis planter :-)
   En sæk spagnum og 20 minutters arbejde, og vupti - så havde jeg 33 nye planter. Jeg skal selvfølgelig lige vente lidt på at de bliver klar til udplantning, men hvad gør det ;-)

   Slet
 3. Sikke meget guld, der er tilfaldet dig - og dit 'potterum' er veludstyret, det ved jeg - det må være en fornøjelse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja endnu engang har jeg været heldig :-)
   Jeg er så glad for mit potte- og redskabsrum, hvor jeg har plads til både havegrej og pottebord :-)
   Det trænger dog til en oprydning (har fået en masse "nye" potter, som står og roder udenfor billedet) ;-)

   Slet
 4. Nej hvor heldigt for dig, det ser godt ud. Jeg har faktisk aldrig set selvsåede rhododendronplanter, det burde der også være hos mig. Ok jeg napper de visne af, men der er altid nogle tilbage, som jeg ikke kan nå.
  Jeg kan se, at dem du har fået planterne af har samme problem som mig med billetklip, det er pokkers ærgerlig.
  Held og lykke med alle de små.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heller ikke set selvsåede Rhododendron før, men der er mange meget store og gamle Rhododendron i den have de kommer fra, så de må have stået et sted, hvor der har været optimale spiringsbetingelser.
   Det nemmeste formerings metode er vel også at trykke en gren i jorden fra moderplanten, og lade den stå ½ års tid, til den har sat rødder. Så er man også helt sikker på, hvad det er for en plante man får.

   Slet
 5. Hej
  Jeg kan se, nogle af dine små planter har Klip fra Snudebillen.
  Jeg har erfaring med, at den lille Satan breder sig.
  Den var på 1 af mine rhodoer, (en plante som stod helt isoleret fra andre rhodoer). så plantede jeg først 1 ekstra plante i nærheden, den fik også snudebiller så 2 andre de har det også.
  Så jeg tror den spreder sig. Det er da synd hvis du planter en lille ny ud ved gamle rhodoer, så de blive smittet.
  Jeg fik for nylig et råd om at bruge CYLYPSO det brugte manden som gav mig rådet.

  Jeg vil prøve det til foråret, for det er virkelig ærgerligt, når en plante bliver ramt af snudebillen.
  Men jeg kan jo se du er anlægsgartner, så undskyld jeg blander mig. Du ved sikkert bedre.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt i orden du skriver, en uddannelse betyder jo ikke nødvendigvis, at man ved alt om alt.
   Det er vist ikke det rigtige navn, du har fået oplyst på den insektgift du omtaler. Der må vist være tale om Calypso i stedet.
   Det er naturligvis et temperament spørgsmål, men personligt ville jeg ikke benytte insektgift som det første. Jeg ville i stedet få fat i nogle nematoder og udvande dem, de skader kun snudebillens larver. De skal selvfølgelig bruges, så det passer ind med lavernes livscyklus.

   Ang. de planter jeg har fået, er jeg ikke så bekymret, da der ikke rigtig var noget jord med, og skulle der mod forventning være kommet en snudebillelarve med, er det værste der kan ske, kun at de æder rodhalsen på de små nye planter, og jeg har spildt 20 min. af min tid. De små planter kommer jo til at stå i potter mindst et år, og det bliver ikke mellem de Rhododendron jeg har i forvejen, så det skal nok gå :-)

   Slet
 6. Sådan noget er rigtig sjovt, og du har jo pladsen til, at de store rhodoer kan komme til at tage sig godt ud. At de sår sig selv, har jeg aldrig set.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes bestemt også, at det er sjovt at lege med de små planter. Jeg har som dig heller ikke set selvsåede Rhododendron før, men forholdene i den have, de kommer fra, må være helt optimale for deres spiringsproces.
   Jeg ved ikke om det er tilfældigt, men det er i den ældste del af haven de spirer, i den "nye" del, hvor der er Rhododendron, som kun er omkring 20 år gamle er der ingen små selvsåede planter.

   Slet
 7. Det høres spennende med selvsådde rhododendron! - og flott at du fikk rot på kvister fra de gamle plantene. I høst fikk jeg et råd om å legge grener fra rhododendron planter ned på bakken med en sten oppå så de får god jordkontakt. Det skal jo være en gammel og velprøvd metode, men jeg er likevel spent å se om noen av grenene har rotet seg så de kan klippes fra moderplanten og få et liv for seg selv :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke selv lavet de i dette indlæg omtalte rodskud, men jeg har prøvet, at lave en Rhododendron på den måde du beskriver, og det lykkes i første forsøg :-) Man skal bare have lidt tålmodighed, tror der gik mellem et halvt og et helt år, før min plante havde sat så meget rod, at jeg kunne klippe den fra moderplanten.
   Det er en fin måde at få nye planter på. Held og lykke dine kommende nye planter, det skal nok lykkes :-)

   Slet
 8. Det var da en dejlig gave du der fik Vivi. Det er altid så skønt når man får gratis planter og så er det både spændende sjovt at se hvordan de udvikler sig.
  Hvor skal de plantes ud henne ?
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Gratis planter er altid en god ting, især nu hvor jeg er i gang med at anlægge så stor en have :-)
   Jeg har ikke helt besluttet mig for placeringen af de nye planter(har nogle tanker), men jag har jo god tid til at gå og tænke over det, mens planterne forhåbentlig vokser til :-)

   Slet
 9. Hvor dejligt at læse at jeg ikke er den eneste der ikke kendte til selvsåede rhodoer, de alle bliver spændende at følge, herligt og tillykke med dem!
  Ja jeg måtte jo ud og se om de skud jeg puttede i potter har sat rod, men de er bundfrosne, så må pænt vente:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ingen kan jo vide alt, men erfaringer og læsning udvider heldigvis hele tiden vores kendskab og viden :-)
   Håber du har haft held med dine stiklinger :-)

   Slet
 10. Jeg har godt nok aldrig set selvsåede Rhododendron før, men det skal da prøves til foråret, tak for god inspiration :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis du selv vil til at eksperimentere med at så Rhododendron, er det en god ide, at sætte sig godt ind i, hvordan det bedst lykkes, før du går i gang. Der er helt sikkert en bestemt tid på året der er bedst at så dem. Jeg ved ikke hvilke betingelser der kræves, for at få dem til at spire.

   Slet
 11. Lycka till med dina Rhododendron, de är trädgårdens juveler!

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Ja Rhododendron er meget, meget skønne planter, som man kan glæde sig over året rundt, men ikke mindst når de står i fuldt flor. Det er spændende planter både hvad blomster og løv angår. Får man sat sin Rhododendron beplantning rigtig sammen, kan man også være heldig, at have blomster fra februar- marts til engang hen i juli. Der findes også flere Rhododendron, hvor der er stor sandsynlighed for remontering i september :-)

   Slet
 12. Hej Vivi.Det var da en dejlig gave.Og sikke mange planter du fik ud af dem.Er lidt misundelig på dit potterum..........dejligt at have sådan et sted i læ for det dårlige vejr.
  Og du løber vist ikke tør for potter foreløbig.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også meget glad for det rum :-)
   Det er altid godt med et lager af potter i forskellige størrelser. Jeg bruger mange om foråret, når der skal sås og prikles, og når jeg som nu, har fået nogle små planter. Det er også altid godt, at have nogle potter lige ved hånden, når der kommer nogen, som lige skal have lidt planter med herfra.
   Jeg overvejer også, at begynde at sælge ud af mine overskuds planter, og i så fald skal der også bruges nogen.

   Slet
 13. Det er da det rene guld du har fået der. Bliver spændende at følge udviklingen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja gratis planter er guld, for der skal virkelig mange til i vores store have.

   Slet
 14. Er temmelig misundelig på dit potterum. Jeg står i køkkenet, når jeg potter/binder (Binderi foregår også ofte ved spisebordet= griseri på gulvet bagefter)...det giver en hel del svineri for nu at sige det mildt.
  Spændende hvad dine rhodo'er bliver til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kender godt det med at stå indenfor med binderiet. Det gjorde jeg også i vores tidligere bolig.
   Det er meget nemmere nu, hvor vi har så meget plads i staldbygningen, at jeg har et rum, hvor jeg kan stå med binderiet og et andet rum, hvor jeg kan stå og prikle og potte op. Jeg føler mig også privilegeret :-)

   Slet
 15. Inspirerende med selvsådde rododendron, spennende å se hvordan de blir, og rotskuddene ser skikkelig flotte ut.
  Ser deilig ut å ha et slikt arbeidsrom :-)
  Ha en fortsatt fin helg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja rodskuddene er pænt store, så det kan ikke vare længe, inden de er helt fine planter :-)

   Slet