26. marts 2016

Forårsarbejde i haven

Forårstravlhed i haven er formentlig noget alle havenørder kender til. Der er tusind ting der skal gøres, for at haven kan tage sig godt ud hen over sommeren.
 

Klargøring af bedene er godt at få klaret før der vælter alt for mange planter op, og inden ukrudtet rigtig tager fat.
Jeg er næsten i mål med bedene, mangler kun planteskolebedene og lidt lugning mellem fliserne på terrassen. Det er en kamp mod ukrudtet, når man som her anlægger have, hvor der tidligere har været klippet græs (læs blandet med senegræs og ukrudt i store mængder) og ellers læhegnsbeplantning, men i år synes jeg de foregående års arbejde begynder at lønne sig. Ukrudtet er mængdemæssigt for nedadgående i langt de fleste af mine bede :-)Vores magre grå sandjord kræver jordforbedring i stor stil, og jeg forsøger ihærdigt at tilføre så meget kommunekompost som muligt, med den tid jeg har til rådighed, men det tager lang tid at hente hjem på vores lille trailer, og der skal mange læs til. Jeg kan ikke nå at tilføre noget i alle bedene hvert år, men så må de få tilført lidt på skift, og ved plantning blander jeg altid kompost i jorden.
Her i det lille skovbed er der lige kommet et pænt lang kompost på, hvilket var hårdt tiltrængt, for planterne trives ikke så godt, som jeg kunne ønske.


Foråret er også ganske udmærket, når der skal plantes.
Dette hjørne har stået bart et par år, fordi jeg ville have udryddet de senegræs, som voksede her. I år var tiden så inde til, at der kunne plantes. Fra et andet sted i haven, har jeg hentet kæmpestenbræk, og de skal nu danne bund her under rønnebærrene.


På den anden side af skovstien har jeg plantet forskellige lyng.


Jeg ønsker mig en have uden ret meget bar jord. Det kommer til at tage år, før det mål er nået, men for hvert år der går, bliver der trods alt mindre bar jord i bedene. I så stor en have som vores, skal der bruges voldsomme mængder af planter, og jeg kunne købe mig fattig, hvis alt skulle købes og plantes til på en´ gang. Derfor bruger jeg meget tid på at dele stauder, og tage skud fra buske m.m., det holder udgifterne nede på et fornuftigt niveau.
Tillige har jeg været så heldig, at flere af mine venner og bekendte har tænkt på mig, før de smider overskudsplanter eller buske der er blevet for store til små haver væk :-)

 
Denne tidligt blomstrende rhododendron (har ikke navnet på den) er et eksempel på en hjemmelavet busk. Den blev lavet ved at holde en gren fra moderbusken under jord et halvt års tid, til der var dannet rødder, og den kunne klippes af. Der er gået nogle år med det projekt, men nu tager den fart på. Grangrenene står for at beskytte planten mod vind og frost. Inden længe springer blomsterne ud, og der er faktisk pænt mange blomsterknopper på den i år. Efter blomstring tror jeg, den skal klippes lidt tilbage, for at planten kan blive mere tæt i væksten.


Overskuddet af juletræer og gran fra julesalget har været en tur gennem kompostkværnen, og nu ligger de som flis mellem rhododendronerne og marken. Rhododendronerne har fået en topdressing med spagnum og et drys gødning, så nu er de klar til en ny sæson.


Køkkenhaven står og venter på at temperaturen stiger, så der kan komme kartofler, læg og frø i jorden.


I en af planteskolebedene står denne fine lille peberbusk og tager al opmærksomheden.


Fliserne i gårdhaven flyder som sædvanlig med planter og andre gode sager. Det er et godt sted, fordi denne del af haven vender mod nord.
Der er lige blevet pottet kæmpestenbræk og efeu op. Planen er, at alle overskudsplanter skal pottes op, og dem vil der løbende komme flere og flere af, og naturligvis også mange flere forskellige slags. Når jeg får plantet et pænt udvalg op, bliver de sat ud i boden, så må jeg se om nogen er interesseret i billige planter.
De tre zinkgryder er nyanskaffelser, og skal naturligvis plantes til med sommerblomster, når den tid kommer. Jeg synes, gamle gryder og potter passer godt ind som krukker i vores have.

28 kommentarer:

 1. Hej Vivi, ja jeg bliver helt forpustet og får dårlig samvittighed, jeg burde være i haven, men samler kræfter og holder ferie fra hus og have. Helbreddet er lidt presset. Men for fa..... hvor ser det godt ud hos Jer, det er en fryd at se, jeg scroller nogen gange tilbage i dit arkiv, det føles som en helt anden verden i jeres tidligere have. Et andet liv.
  Håber I nyder det lige så meget som haven.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Pak den dårlige samvittighed langt væk, den kan ikke bruges til noget !!!
   I har arbejdet så hårdt med det hus, så det lyder klogt at tage en lille ferie. Det hele kører meget bedre, hvis der bliver brugt tid på at lade op ind imellem. I skal nok få styr på haven, og ingen andre end jer selv sætter tidsrammen/forventningerne.

   Vi nyder i den grad vi er flyttet på landet, vi har ikke fortrudt så meget som et sekund.

   Slet
 2. Det er godt nok besværligt at hente alt det kompost, men det lønner sig nok senere. Vi har ikke mulighed for at hente kompost her hos os, men vores jord er heller ikke så sandet som jeres. Snart har dine planter bredt sig godt og grundigt, alting ser bart ud her først på foråret, men det ved du alt om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vær du heldig med, der ikke er brug for konstant jordforbedring hos dig :-)
   Selvfølgelig ser det ekstra bart ud på denne årstid, og bedene tager sig helt klart noget mere fyldte ud hen over sommeren, men der kommer alligevel til at gå nogle år, før planterne er så mange og så fyldige, som jeg ønsker.

   Slet
 3. aå fine billeder af stederne i din have, ja det må være meget at gøre, og man kan vel nærmest starte forfra, men med tiden vil haven også være som du ønsker dig, tæt med alle de planter du holder af, og mange af dem vil have historier fra venner og bekendte som du ha fået dem af.
  Fine gryder, eller er det askespande? jeg har selv enkelte og de er rigtig gode til at planter i jeg har bare krydderurter i dem
  Fortsat god påske.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skulle også gerne kunne nå lidt andet inden næste vedligeholdelsesrunde starter ;-)
   Der bliver en masse priklen her i april, og et drivhus der snart skal have nyt plastik. Der er jo også blomsterhaven, som jeg helst skal lidt videre med, så der er masser af andre aktiviteter end rengøring ;-)
   Det er muligt mine gryder er askespande, har prøvet at Google lidt, men jeg fandt ikke noget helt entydigt.

   Slet
  2. det er reelt også ligegyldigt for de er anvendelig og meget gode til at plante i :-)
   Kh.
   Kirsten

   Slet
  3. Ja, men det kunne alligevel være lidt sjovt at vide :-)

   Slet
 4. Hej Vivi
  Skønt at din arbejdsomhed begynder at give resultater, det ser fantastisk ud i din parkhave ;)
  Jeg er lidt misundelig på dine nye zinkbaljer ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak jeg er som end også ret glad for udviklingen i haven, hvor linjerne langsomt men sikkert kommer mere og mere til syne.
   Ja zinkgryderne/baljer/spandene eller hvad de nu er, er ret skønne, og jeg er endda så heldig at have et par stykker i forvejen.

   Slet
 5. Det er et fantastisk arbeide du legger ned i hagen! Og så blir det veldig flott! Jeg skjønner godt at du ikke kan kjøpe alt som skal til, så er det også veldig kjekt å lage sine egne planter, selv om det kan ta tid. Her i Bergen har det vært en kjølig, våt og vindfull påske, ikke noe å drive mye hagearbeide i. En dag med vårvær, bare, den ble nydt i hagen! Ha en deilig første påskedag! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, folk siger det altid regner i Bergen ;-)Har kun været der en gang, men da var vejret helt fint - det er i øvrigt en skøn by :-)

   Slet
 6. Det er hårdt arbejde med at fjerne ukrudt, men dejligt når man kan se at det betaler sig. Jordforbedring skal der til, men som du siger skal der mange læs til. Laver du også selv kompost?. De er lækre dine zinkgryder. Jeg kan også godt lide zinkbeholdere til blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. I min gamle have lavede jeg selv kompost, men har fravalgt det her. Jeg kan simpelthen ikke nå det, det er et stort arbejde.

   Slet
 7. Der sker noget, når du går i haven! Imponerende du allerede er ved at være rundt i bedene i din store have + køkkenhaven er klar! Jeg har samme mål ang. bar jord i haven, og det kræver både tid, tålmodighed og mange planter - for slet ikke at snakke om, hvor mange planter du skal bruge. Dejligt du kan se, at de seneste års ukrudtsarbejde er ved at virke. Det er en af grundene til, at jeg er så glad for mit gamle staudebed - der er næsten intet ukrudt. Derimod de nye skal man være over!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er da bestemt også sket meget i din have med jordforbedring :-)
   Ja det er et stort arbejde at være over nye bede, som du også har erfaret, men det er da altid noget, at jeg kan begynde at mærke en forskel.

   Slet
 8. Godt at ukrudtet er på tilbagetog, for konstant lugning er nok den mindst spændende del af havearbejdet. Det er sjovt at læse om din jordforbedring. Det gør vi også i, men i modsat retning med at lette vores lermuld rundt omkring. Vi har gamle jerngryder fra mine forældre, som jeg gerne vil sætte planter i; men jeg synes altid, at planterne drukner, og det er jo ikke nemt at bore huller i bunden af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ler eller sand, hvis der er for meget af enten det ene eller det andet, er man nødt til at gøre noget. Engang imellem kunne jeg godt drømme og den helt perfekte muldjord ;-)
   Jeg har også en del gamle jerngryder stående på lager. Hvis jeg ikke husker helt galt, mener jeg da H.J. har boret huller i nogen af dem med et jernbor (det må jeg lige have tjekket op på). Jeg har også nogen stående uden huller med planter, dem skal man være opmærksom på.

   Slet
 9. Hej Vivi, alt for godt kender jeg det med alt det ukrudt som skal holdes nede og glæden ved at arbejdet begynder at lønne sig. Men altså hold nu op hvor har du godt nok nogle bede der er store og meget flotte. Jeg er som sædvanlig imponeret over din energi. Jord forbedringen er et helt kapitel for sig, jeg bruger også kompost fra genbrugen.
  Rigtig god arbejdslyst og forsat god påske.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja du er jo også startet med et vildnæs, så du kender også kampen mod ukrudtet ;-)

   Slet
 10. Som du knokler løs og det bliver bare så flot.
  En af mine haveveninder har lige købt hus med en kæmpehave...der består af græs..! Okay, der var vist lige lidt erantis, men ellers ikke noget.

  Vi har lavet den aftale, at hun får mine overskudsplanter - og dem bliver der en del af, da jeg nu med god samvittighed kan tynde mere ud i mine bede, fordi jeg ikke skal smide planterne ud, men give dem videre. Til gengæld får jeg en sæk hønsemøg en gang i mellem...og lidt æg. Det er en glimrende byttehandel synes jeg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en perfekt aftale i har indgået :-)
   Jeg forærer også glad og gerne overskudsplanter væk til venner og bekendte, hvilket jeg vil blive ved med. Det er kun det, der er helt i overskud, jeg vil se om jeg kan sælge til en billig pris.

   Slet
 11. Hej Vivi.Er fuld af beundring over din energi.Men der er jo også meget at lave i sådan en stor have som din.
  men synes da du er godt med derude.Godt med genbrugsjord.Vi henter også jord på vores anhænger,og bor kun 5 min. fra genbrugsstationen.
  Her har vi jo lerjord.........og det kan være svært at få planter i jorden.
  Er da lidt vild med dine zinkgryder.
  Fortsat god påske Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er fordele og ulemper ved både ler og sand. Jeg kan sagtens komme i jorden, men der er ikke meget der holder på vand og næring her.
   Jeg er fint med i haven lige nu, men jeg hører nok også til i den nørdede ende af skalaen, for jeg bruger vanvittig mange timer i min have, men jeg elsker det.

   Slet
 12. Det ser flot ud. Du har som altid styr på tingene og det ser ud til at skride planmæssigt fremad:-)
  Det er dejligt som det hele tegner sig efterhånden. Jeg håber at kompost hjælper på trivslen i skovbedet. Flis fra grantræerne skal nok også give en god jord til rhododendronerne, det må være dejligt at være leveringsdygtig med det;)
  Jeg har også været ud og give den gas i haven nogle dage, det er så skønt. Jeg er igang med et lille projekt i vestbedet - ja altså projektet er rigeligt til mig i år hvor mine nedslidte knæ og håndled driller mig.
  Zinkgryderne er det rene guf.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så fint, når man får afstemt sine projekter med, hvad der er overskud og kræfter til :-)
   Du har jo også en skøn have, som ikke nødvendigvis trænger til de helt store ændringer :-)

   Slet
 13. Hej Vivi. Hvor ser der pænt ud i hele din have. Du er en rigtig dygtig havekvinde, hvis du spørger mig! Jeg er meget imponeret. Hvor er det godt, at du har mulighed for at dele og opformere planter, for man kan godt se, at der skal mange planter til i din store have. Jeg synes, det er meget mere tilfredsstillende, når man selv har lavet og opformeret planter. det er så stor en glæde, når man har mulighed for det og så synes jeg også, det er så sjovt et arbejde. Jeg kan godt se, at der skal køres mange gange med traileren med kompost, men det lader til, at I allerede har fået kørt meget hjem. Det ser supergodt ud det hele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de pæne ord :-)
   Det er da sjovt selv at opformere planterne, hvilket jeg også gerne ville eksperimentere endnu mere med, men jeg har ikke tiden til at sætte det hele i værk på en´ gang.
   Det er så godt med mine planteskolebede, hvor jeg har fornuftig med plads til at have planter stående, men af en eller anden grund, er de næsten altid fyldt godt op, selv om jeg bruger lystigt af dem, hver gang jeg skal plante ud i nye bede ;-)
   Egentlig burde jeg tage traileren med på arbejde hver dag (kunne tage kompost med hjem), da min arbejdsplads holder til huse kun få hundrede meter fra genbrugspladsen, men synes det er lidt svært at trække mig op til at køre direkte over og skovle kompost på traileren lige efter fyraften..............

   Slet