5. marts 2016

Det rører på sig derude.

Årets første forårsmåned er startet op med kulde, vand og slud, men planterne mærker foråret er lige om hjørnet, for de rører på sig :-)
 

Jeg har en enkelt erantis i blomst ovre i læhegnet, samt et par knolde der endnu kun er blevet til blade. Jeg venter spændt på, hvor mange år der går, før de breder sig og flere kommer i blomst. Noget sker, kan jeg se på billedet, for der kommer jo en bladroset mere op lige ved siden af den der blomstrer :-)


Mine krokus er sent på den i forhold til sidste år, men nu er de første blomster på vej i de gule krokus :-).


I dag opdagede jeg, at det også rører voldsomt på sig i det nye læhegn. Bladene er ved at folde sig ud i hylden, og solbærbuskene står med store bladknopper.


Det er begrænset, hvad det er blevet til af havearbejde i denne uge, men køkken- og snithaven er næsten ryddet op og rengjort. Jeg mangler lige at få hentet hestemøg og gravet det ned, så er der klar til en ny sæson.


Lidt gravearbejde er det også blevet til, men ikke i den helt store stil. Målet var egentlig at blive færdig i denne her ende hen over weekenden, men med det her kolde og våde vejr, har jeg udskudt det mål til næste weekend ;-)
 
Her kommer et lille tilbageblik, hvor udviklingen af vores læhegn kan følges.
 
 


17. april 2014.
Læhegnsplanterne er lige kommet i jorden. Det er kun små pinde, som næsten ikke kan ses på billedet.


15. marts 2015.
Planterne har udviklet sig godt.


5. marts 2016.
Der er ved at komme både brede og højde på planterne.
Hvor er jeg glad for, at vi fik fældet det gamle busket, selvom haven blev total åben.
 
Fantastisk planter vokser så hurtigt på under 2 år. Inden længe har vi jo en nogenlunde lukket have igen :-)

22 kommentarer:

 1. Ja man må forbavses over, så hurtigt det trods alt går, man tænker det varer længe, det gør det også og alligevel ikke. Dine krokus er i øvrigt nået rimeligt langt, synes jeg, de er da stort set lige så langt som mine. Du har ret i, at de er bagefter i år. Vi må have tålmodighed så kommer foråret vel snart :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er ret sikker på, at læhegnet lukker så meget til i år, når bladene springer helt ud, at man ikke umiddelbart kan se os fra vejen, når vi sidder i frugthaven, med mindre man kommer kørende i høje køretøjer.

   Slet
 2. Det er det, der er så godt med før og efter fotos. Så kan man virkelig se, hvor hurtigt det alligevel går :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er meget glade for vores billeder, for som vi ofte snakker om, havde vi ikke haft dem, kunne vi slet ikke huske hvad udgangspunktet egentlig var ;-)
   Billederne er også gode at tage frem, når jeg føler det hele står lidt i stampe, for de fortæller, at det alligevel rykker et pænt stykke i haven hvert år :-)

   Slet
 3. ja det rører på sig derude i haven og i naturen, så uanset hvad vi synes at er foråret her. Der sker noget næsten hver dag, som vintergækker er lige pludselig fremme, hvor de ikke kunne ses før, narcisserne som står i havens jord arbejderogså ihærdigt og nogle steder kan man se at jorden deler sig, fordi der noget der er på vej.
  Endda muldvarpen er mere aktiv, for jeg har da godt fået en meget aktiv muldvarp ind i haven, hvis jeg skal gå efter alle de toppe der nærmest springer op af jorden, ja endda i mine højkasser er der skud.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der sker noget i haverne hver eneste dag, langsomt men sikkert :-)
   Hvor surt med den muldvarp, men kan du ikke stille et par fælder, så du kan få fat i den lille bandit.

   Slet
 4. Hej Vivi
  Godt du har før og nu billeder, for man bliver virkelig overrasket over hvor hurtigt alt gror til. Her er det efterhånden en del dage siden jeg sidst var en tur i haven, men jeg håber på lidt opklaring senere idag, så jeg kan komme ud og kigge efter krokus, der ikke rigtigt er kommet på banen endnu.
  Jeg har en lille gruppe med tre erantis, og jeg syntes det er en meget langsommelig affære med at få dem til at brede sig.
  God søndag til dig ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu sker der noget med mine erantis. Nu er de oppe alle 3, og det ser sandlig ud til, at der kommer blomst i 2 af dem i år, så det er fremskridt :-)

   Slet
 5. Jeg tror foråret kommer i næste uge. Det håber jeg i hverfald for jeg har ferie i tre dage og vil gerne nå en masse i haven. Det var interessant at se dine før og nu billeder. Det er en flot udvikling i din have og meget spændende at følge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja lad os satse på forår - håber dine feriedage er sidst på ugen, for så tror jeg du får have vejr.

   Slet
 6. Hej Vivi.Ja !!! før og nu billeder er slet ikke til at undvære.
  Og viser sjovt nok også sådanne billeder i dag.
  Men utroligt at det bare går så stærkt derude.
  Rigtig godt at du fik sat det læhegn med bøgeplanterne.
  Nu kan vi bar håbe på lidt varme i næste uge.
  God søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er sjovt med billederne :-)
   Læhegnet består af forskellige buske. Bøgehækken står kun som en afgrænsning med vejen.

   Slet
 7. Gamle buske bliver ofte triste at se på. Derimod pynter det, når man tager sig sammen til at få dem fjernet; men selvfølgelig skal man ikke bare skrotte planter, som kan blive fine ved at blive beskåret. Jeg bemærker, at jeres jord ser meget lettere ud end vores.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er gråt sand vi bor på, så jorden er lige som en si her. Jeg prøver at lave lidt jordforbedring i bedene med kompost, i det omfang jeg har tid og overskud til at hente det hjem fra genbrugspladsen, men det er en proces, der sikkert kommer til at vare evigt. Køkkenhaven får noget hestemøg i år, så håber det hjælper lidt på jorden.
   Jeg er helt enig med dig i, at man ikke bare skal skrotte planter, men det busket vi fjernede var ikke bedre værd. Hverken beplantningen eller området ville nogensinde blive pænt uanset hvad, vi havde gjort ved det, med den beplantning der var.
   Der hvor det nye læhegn er, var der kun en forhøjning med ukrudt og gamle træstubbe efter noget der engang havde været, og resten var vist mere eller mindre selvsået, for det bestod mest af ahorn, hæg, hyld og nogle røn. I det nye læhegn indgår hyld og røn igen som en del af beplantningen. Vi har fået rigtig meget godt ud af de ca. 500 m2 jord, som var både grimt og ubrugeligt. Nu har vi et pænt læhegn undervejs, pæn afgrænsning mod vejen med bøgehækken, foruden den plads der blev til frugthaven og materialepladsen :-)

   Slet
 8. Yndig erantis - håber da at de breder sig godt, men det skal de nu nok, giv tid....
  Utroligt så stor udvikling jeres læhegn har undergået, et tydeligt bevis på at tiden arbejder for én. Du har jo allerede været meget aktiv med gravning af nye bede og klargøring - fortsat god arbejdslyst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er hele tiden noget mere, jeg gerne vil med haven, og i år bliver det så det haverum, jeg kalder blomsterhaven, der skal anlægges, så der graves igen, igen ;-)

   Slet
 9. Kære Vivi Det er så skønt at se den lille erantis kæmpe sig op og skinne med sit dejlige gule hoved. På den tid er den bare så kærkommen. Jeg kan huske, at når de var afblomstret gik min mor altid og tog frøene og dryssede ud over der hvor hun ville have flere.
  Dejligt at læhegnet er vokset så kraftigt, bliver skønt at se det helt folde sig ud. Hav en god uge. Knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med at få drysset frø ud efter afblomstring, er noget af det, som er ret tvivlsomt jeg lige husker at få klaret, når tid er.
   Jeg glæder mig så meget til, at der kommer blade på buske og træer i hele haven, men naturligvis også i læhegnet, for et er da spændende hvor godt det lukker i år, men jeg har ret store forventninger.

   Slet
 10. Hej Vivi.
  Du er bare meget mere struktureret end mig - det er imponerende hvordan I har planlagt haven lige fra starten af. Og det hele er jo grundigt dokumenteret på bloggen - sjovt med disse tilbageblik :-)
  Mange hilsner,
  Line

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Line.
   Hyggeligt du er med igen, og tak for kommentaren :-)
   Hilsen Vivi

   Slet
 11. Der er bare SÅ meget forår i luften, det er skønt. Jeg nyder den tid der er lige nu! Hav en fantastisk fredag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er et skønt vejr, nu hvor solen er kommet igennem, og foråret mærkes tydeligt :-)
   Har lige købt masser af hornvioler, som jeg vil i gang med at plante.

   Slet