16. april 2016

En tur rundt i april-haven

I dag vil jeg tage jer med på en tur rundt i haven, hvilket betyder et indlæg med rigtig mange billeder.
 

I bedet ved indkørslen vælter det op med tulipanløg.


Får vi et par dage med sol og varme, så starter blomsterfloret.


Perlehyacinterne står og skinner med deres klare blå farve i lavendelbedet ved husets østlige gavl.


I det røde bed, som blev anlagt i efteråret, er det den mørke tulipan ´Queen of night´, der kommer til at overtage scenen om et stykke tid.


Påskeliljerne har taget over efter de gule krokus i det gul-orange bed.
Også her står tulipanerne på spring.


Det hvide bed ser lidt "tamt" ud, nu hvor vintergækkerne har takket af for i år.


Til gengæld dækker vincaerne skovbunden med et fint blåt blomstertæppe.
Et kig ind over skovhaven.


Der er faktisk pænt langt fra bålpladshaven og op til vejen, hvor frugthaven er (de hvide havemøbler står i frugthaven).

 
Det stedsegrønne bed, som adskiller planteskolebedene og bålpladshaven, står og lyser op med en masse tete´ a´ tete´ i bunden.


Grantræerne, som blev plantet som læhegn i den sydvestlige ende af haven for kun 2 år siden, vokser rigtig godt.


Mellem skovbedet og det gul-orange bed starter den 3 meter brede græssti, som med tiden skal sno sig gennem det meste af haven.


Læhegnet i den nordvestlige ende af haven vokser også rigtig godt. Tænk sig, for kun 2 år siden var buske og træer her kun små pinde. Når bladene folder sig helt ud, tror jeg ikke der bliver meget mulighed for indkig fra vejen i dette hjørne.


Jeg er meget spændt på, hvor mange blomster der kommer i frugthavens træer i år. Det er jo kun et år siden de blev plantet.


Et kig ned over planteskolebedene.


Kirsebærtræet står med masser af blomsterknopper, så det bliver spændende, om vi skal smage de første kirsebær af egen avl i år.


Her inde bag hækken har vi materiale pladsen. Det er skønt med et sted, hvor der er plads til at sætte alt muligt fra sig, uden det står i vejen for dermed at skulle flyttes hele tiden - altså et lige så vigtigt rum som planteskolebedene.


Blomsterhaven er stadig et haverum på vej. Der graves så snart der er tid til det, mellem alle de andre opgaver der skal klares i haven her i foråret.
Det lille stykke bed jeg fik anlagt i blomsterhaven sidste år, har Geranium ´rose clair´ i bunden og op mellem dem kommer 100 tulipaner ´negrita´ og venter på at folde de lilla blomsterhoveder ud.I køkken- og snithaven er rabarberne godt på vej.


De første forspirede planter er priklet og flyttet ud i drivhuset. Mange flere venter på at komme samme vej. Håber jeg kan finde plads til alle mine små planter - det bliver vist nødvendigt med planter i 3 etager i drivhuset i år...........hmm, håber det giver plads nok ;-)


Fra køkken- og snithaven, gennem blomsterhaven og over til huset skal der være en sti.En Laurbærkirsebær står i vejen, håber den kan klare at blive flyttet.


En anden opgave som også venter forude, er rydning af et bed som var her, da vi flyttede ind. Jeg er aldrig kommet til bunds i det. Bedet er fyldt med efeu, der står i tuer og har voldsomme rodnet, og engang da bedet var nyt, må der have været små stier gennem det, for der er også fyldt med marksten, som kommer frem, når der bliver rodet lidt i jorden. Et sted tror jeg også, der er blev "tabt" noget søral, for der er et område med en masse mindre sten under ukrudtet. Selv om bedet ikke er vanvittigt stort, bliver det en opgave, der kommer til at tage en hel del timer at få løst, og jeg krydser fingre for, at jeg når det inden vi åbner haven i august.
 

27 kommentarer:

 1. Kære Vivi 1000 tak rundturen på denne her lidt grå dag, men selvom solen ikke skinnede er det ganske tydeligt at se de forskellige ting. Godt at havemøblerne er hvide da man ellers ikke kan få en fornemmelse hvor stort det er.
  Det kommer bare til at blive så flot og jeg glæder mig at se bedene som lige om lidt står i et flor af smukke tulipaner :-)
  Fortsat god weekend
  Kh
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren :-)
   Kunne vi få lidt varme, vil det gå stærkt med tulipanerne. Jeg er også spændt på, hvordan de kommer til at tage sig ud.

   Slet
 2. Kære Vivi. Tak for en fin rundtur i jeres dejlige have. Jeg er ret imponeret over alt det I har gjort og allerede har nået. Rigtig god søndag herfra. Her på Fyn skinner solen, så noget af dagen skal ihverfald tilbringes ude i haven :-). Mange hilsner fra Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bruger rigtig mange timer i haven, så skal det jo også gerne blive at se ;-)

   Slet
 3. Hvor er det godt, og hvor bliver haven helt FANTASTISK. Jeg er vild med dine stier og bede, og læhegn, og opdelinger, allerede nu giver det en fornemmelse af hvordan det på sigt bliver at gå rundt der:-))) Jeg nyder at læse hvordan du griber det hele an på.
  God søndag:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi holder også meget af stier, de er jo altid spændende at gå på, for man ved aldrig, hvad dukker op rundt om det næste hjørne ;-)
   De forskellige haverum vil med årene også blive mere spændende at bevæge sig igennem. På nuværende tidspunkt, kan man godt fornemme hvad der er rundt omkring, men når træer og hække vokser til, skal man ind i hvert haverum for at opleve og finde ud af, hvad det indeholder.
   Arbejdet kunne sagtens gribes anderledes an, hvis jeg lejede maskiner til arbejdet, men jeg har valgt at tage det lidt efterhånden, og udføre arbejdet manualt. På den måde har jeg ikke alt for store områder, der er i etableringsfasen på samme tid, og jeg kan bedre følge med både mentalt og økonomisk.

   Slet
 4. Det er et stykke tid siden, jeg har kigget indenfor i din have, så det var rigtig dejligt med en rundtur serveret i 1 indlæg :) Det ser bare rigtig godt ud det hele.

  SvarSlet
 5. Tak for turen. Et bed "in progress" ville nu passe fint ind i et åben have koncept, synes jeg, så for min skyld skal du ikke ødelægge ryggen for at blive 100% klar.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har bestemt heller ikke tænkt på at ødelægge mig selv for en gang åben have, og uanset hvad, så bliver jeg aldrig 100% klar. Jeg vil selvfølgelig gerne at haven tager sig bedst mulig ud, men det er en have, der er ved at blive anlagt, og så kan alt ikke være "færdig" og perfekt.

   Slet
 6. Flot rundtur - så kan vi følge med. Jeg har et par "nye" kirsebærtræer 3-4 år gamle, der har været masser af blomster, men så kommer lusene desværre, så ingen bær endnu :( håber I er mere heldige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber da bestemt også vi er mere heldige end jer med vores kirsebærtræ - lus i planterne er der jo ikke meget ved.

   Slet
 7. Skønt med en rundtur. Der er sket så meget på relativ kort tid. Dejligt at se. Hav en fortsat god søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Ja det har da rykket pænt, i de 4 år vi har boet her. De første par år blev der jo også brugt en hel del tid på oprydning og klargøring.

   Slet
 8. Hej Vivi
  Tusind tak for den flotte rundtur i haven. Jeg skal love for at din arbejdsomhed og grundige planlægning virkelig begynder at vise resultater ;)
  Ja det er ikke let at finde plads til alle de priklede småplanter, det er en god ide at ha dem i flere lag ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved da heller ikke, hvorfor jeg altid skal så mere end jeg reelt har plads til, men håber alligevel jeg finder plads ;-)
   Jeg har haft stor glæde af min planlægning, for jeg kan godt li at have overblik og skabe struktur, det frigiver en masse energi til løbende at gennemtænke detaljer, når der er styr på de store linjer.

   Slet
 9. Waue for en god rundtur, sikken en have i har og den er så smukt passet. Jeg håber virkelugt Vivi at det flasker sig at jeg kommer over til din åben have, men for os sjællændere er der lige et stykke vej.
  Tak for turen :o)
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er et stykke vej fra Sjælland og herover, men det vil glæde mig hvis du kommer :-)
   Jeg forsøger af bedste evne, at være over ukrudtet, for det letter arbejdet en del. Det er dog ikke altid, jeg når helt så meget, som jeg gerne vil, men det er der jo ikke så meget at gøre ved. Lige nu kunne jeg godt ønske mig noget mere tørt og lunt vejr, så går det også noget hurtigere med at komme igennem haven ;-)

   Slet
 10. Hej Vivi. Det var rigtig spændende at følge med på rundturen. Sikke meget, der er udrettet allerede og hvor ser det flot og ryddeligt ud det hele. Jeg kan godt lide når tingene bliver sat i system og det ser sådan ud for mig i din have:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ikke langt fra ryddeligt til små-nusset, men jeg forsøger at holde de uønskede grønne vækster nede på et acceptabelt niveau.
   Jeg er nødt til at have lidt styr på, hvilke projekter jeg går i gang med i haven, og ikke mindst få afsluttet nogen. Jeg har det ikke godt med 25 halvfærdige opgaver ;-)Selvfølgelig kan alt ikke afsluttes på en´ gang, men det giver en dejlig ro, hver gang et delmål er nået :-)

   Slet
 11. Hej Vivi.Tak for rundturen i din store have.De er godt nok sket noget derude de sidste par år........du har virkeligt knoklet.
  Spændt på at se dine blomsterbede når det hele går amok.
  Flot billede af det stedsegrønne bed med alle de gule narcisser.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er 2 år siden, vi fik trukket rødder op efter det vi havde fældet, og rigtig kunne gå i gang med at anlægge haven, og siden da, er det blevet meget synligt, hvad der bliver lavet :-)
   Jeg glæder mig også hvert år til at se hvordan de ældste bede udvikler sig, og til at opleve de nye bede, der er kommet til.

   Slet
 12. Det ser spændende ud, spændende at følge haven. Men et stort arbejde med så stor en have.
  Kirsebær skal ikke være gamle før de bærer, så du får helt sikkert kirsebær i år.
  mvh Emmy

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et stort arbejde at anlægge så stor en have, men det gør jo ikke noget, når det er min store interesse :-)
   Jeg håber på, at bare nogle enkelte af kirsebærtræets blomster udvikler sig til frugt allerede i år, for blomsterknopper er der en del af, selv om træet er meget ungt endnu.

   Slet
 13. Hvor ser det skønt ud. Tak for rundvisningen. Nu mangler vi bare varme så haven kan folde sig rigtig ud.

  Hilsen Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja lad os håbe, at maj byder på al den varme vi ikke fik i april.

   Slet
 14. Takk for turen. Du har virkelig en innholdsrik have. Jeg liker også at du tar oversiktsbilder som viser større deler av haven. Ha en fortsatt fin vår og så titter jeg nok innom igjen. Rita

  SvarSlet