26. februar 2014

Haveplan, en lille opdatering.

Jeg er efterhånden ved at have rimelig styr på haveplanen, så her er en lille opdatering.
Det til venstre på tegningen ligger ret fast, det til højre er ikke helt målfast endnu. Selvfølgelig kommer der sikkert nogle ændringer til, men i store træk tror jeg, planen er ved at være på plads :-)


Det er rigtig godt med en haveplan, for så kan jeg grave og plante i den rækkefølge der passer mig. Jeg håber f.eks. på at finde nogle spændende og billige træer og buske på forårets plantemarkeder. Dem kan jeg jo sagtens plante rundt omkring i haven allerede nu (selvom det måske ser lidt rodet ud), for jeg ved , det hele kommer til at gå op i en højere enhed i den sidste ende, når jeg har min plan :-)


De røde felter er der, hvor vi er i gang med at fælde træer og buske.

Det grønne område er der hvor jeg på nuværende tidspunkt har/er i gang med at omdanne grunden til have.

Jeg har lavet en masse blå områder, som viser forskellige haverum. 
Øverst t.v skal der være materialeplads, nedenfor frugthave. Herefter kommer planteskolebedene samt køkken- og snithaven. 
Nedenfor køkkenhaven det gul- orange bed.

Nederst t.v. bålpladshaven. 

Til højre for bålpladshaven kommer et stort område med skovhave, de gule pletter der er lagt ind i skovhaven, er havebassiner. Længst til højre i skovhaven skal der laves en masse stier og så skal der plantes en masser buske, træer og rhododendroner.

T. h. for køkken- og snithaven bliver der et forholdsvis smalt haverum, hvor skal der være et 25 meter lang og 3 meter bred staudebed i midten.

Oppe ved huset er der gårdhave foran huset ud mod vejen, men der skal også være en form for gårdhave ved den vestvendte terrasse.

Midt i haven skal der være bede med blandet beplantning, buske, træer og blomster.


24 kommentarer:

 1. Hvor ser det spændende ud!
  Og dejligt at se planen - så er det meget lettere at følge med :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja her kan det ses, hvad vi arbejder hen imod. Der er selvfølgelig lang vej endnu, inden hele grunden er indraget til "rigtig have". Det grønne og de røde områder ser ikke ud af så meget på billedet, men er alligevel et pænt antal m2. Grunden er jo lidt over 5000 m2.

   Slet
 2. Spændende, spændende! Jeg elsker at se andres haveplaner.

  SvarSlet
 3. Hej Vivi
  Tak for turen rundt i jeres helt fantastiske park ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu må vi se, hvor lang tid der går, før der er en park, men mon ikke 8-10 år mere vil gøre meget ved det ;-)

   Slet
 4. Endnu engang det er så spændende at følge med i jeres haves udvikling! Har ofte tænkt det kunne være spændende med en "rigtig" haveplan. I tiden foregår arbejdet i forhaven, nu må jeg se om min plan holder;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis du vil ha´en haveplan på tryk, må du i gang med målebånd og papir ;-)
   Held og lykke med dit haveprojekt :-)

   Slet
 5. Det må være fedt at kunne sætte mentale flueben på planen, når I synes, et projekt er på plads. Afsnittet til højre er vel også fleksibelt i sig selv. Skal I skifte jorden ud for at plante rhododendron?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i hvert tilfælde godt, at nogle af de linier der er sat på pairet, begynder at kunne ses i haven :-)
   Ja skovhavedelen til højre i billedet er ret flexibelt. En ting er dog sikkert, læhegnet skal også inddrages i haven der, og det største bassin skal have nogenlunde den placering, den har på tegningen, fordi det område ligger lidt lavere end den øvrige del af haven.
   Der skal kun spagnum i plantehullerne til rhododendronerne, skal der bygges rigtige surbundsbede op, får jeg vist aldrig råd til at udføre planerne. Det kan også sagtens lade sig gøre på den måde jeg vælger. Vi har en mager jord, så jorden har som udgangspunkt ikke en speciel høj PH, så en grov spagnum og en god gødning beregnet til surbundsplanter, så skal det nok fungere :-)

   Slet
 6. Uha.... det skal nok blive godt :) :) - virkelig nogle gode planer :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, og ja med årene skal det nok blive rigtig godt. Jeg synes i hvert tilfælde, vi er kommet godt fra start :-)

   Slet
 7. Så spennende! Haveplaner er alltid gøy å se og følge med på. Skulle gjerne selv kunne tegnet en slik. Lykke til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid spændende, når planerne føres fra papiret og ud i virkeligheden :-)

   Slet
 8. Planer er bare det bedste. Jeg er sikker på, du er god til at få dem ført ud i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har det godt med at lave planer, og plejer også at nå i mål med langt de fleste :-)

   Slet
 9. Hvor er det bare spændende. Jeg syntes det er vildt smart med sådan en haveplan, men ærligt så har jeg aldrig selv fået lavet en. Vores have bliver indrettet ved hjælp af knopskydninger..... men skulle jeg igang igen - så ville jeg nok tænke mere på tegninger.
  Tusind tak for din stemme på mig.
  Mange knus Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, vi alle er meget forskellige, nogen har det godt med en plan andre vil hellere arbejde uden. Jeg er en af dem, der har det bedst med at tegne en haveplan, i håbet om at det giver nogle sammenhængende linjer i den sidste ende. I vores gamle have havde jeg også en plan med linjerne klar, inden vi gik i gang med at rydde haven. Det var en god hjælp, og jeg var godt tilfreds med resultatet. Der kan altid ændres lidt på nogle ting, bare der er balance i de store linier.

   Slet
 10. Hej. Din haveplan er virkelig gennemtænkt. Det første "billede" jeg så for mig var skovhaven med rhododendron, det kan blive noget så flot og jeg mener også, det var dér du skulle have nogle søer. Det bliver en smuk kombination. Det må være spændende at skulle plante så meget til. Jeg synes, det er så sjovt at plante, men det kræver en plan, for planterne skulle jo gerne plantes i nogle skønne kombinationer og farver, der klæder hinanden. Det bruger jeg meget tid på i min have og det er så fantastisk, hvis det lykkes. Heldigvis er det mest sig selv, der skal kigge på det og man kan jo også flytte lidt rundt på det hele, hvis det ikke ser ud ligesom i hovedet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har tænkt mange tanker i forbindelse med den haveplan, og håber den er ordentlig gennemtænkt. Jeg kan i hvert tilfælde begrunde mine valg.
   Rhododedroner og vand fungerer altid godt sammen.
   Jeg har plantet de rhododendroner, jeg havde med mig fra den gamle have, i den det store skovbed jeg har lavet. De er ret blandede i farverne, så nogen af dem skal helt sikkert flyttes, når jeg får vendt noget mere jord. Det betyder heller ikke så meget, for de er ret taknemmelige at flytte rundt med.

   Jeg ser frem til at plante mit gul-orange bed til i år, og er meget spændt på, om jeg kan få det til at fungere, som jeg gerne vil, men mon ikke der bliver nogle planter, der skal flyttes lidt rundt med, inden jeg bliver tilfreds ;-)

   Slet
 11. Hvor ser det godt ud Vivi.......og jeg er sikker på at resultatet bliver fantastisk godt....og jeg er jo vild med rum og skønne oaser og dem ser det ud til du får dejligt mange af :0)

  Knus og fortsat god arbejdslyst

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Der bliver en del forskellige haverum, og jeg håber bestemt på, at de udvikler sig til skønne oaser med tiden. Holder mine indre billeder, så bliver der mange frodige og farverige steder i haven, hvor vi kan sidde og nyde det hele, men der går lige nogle år endnu ;-)

   Slet
 12. Hej Vivi.Du har da tjek på din haveplan.............er sikker på at det bliver en fantastisk have når du får lidt blomster og buske integreret rundt om i alle dine rum og skovhave.
  Glæder mig til at følge det hele.God weekend Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Der skal helt sikkert plantes noget hen over foråret i år, for nu er der gjort klar til det nogle steder, og jeg savner virkelig også lidt mere frodighed og kulør, end vi har haft de første år.

   Slet