27. februar 2016

Haven set lidt fra oven, køkkenhaven og vintergækker

Jeg har taget nogle billeder fra overetagen af vores hus, for at forevige haven fra et andet perspektiv end jeg plejer.
 

Mod nord ud over gårdhave og eng.
Mod nord øst ses p-pladsen og lidt af bedet ved indkørslen.


Mod øst, hvor vi er ved at lave sti gennem læhegnet.


Mod sydøst hvor der også arbejdes med sti gennem læhegnet, og i forgrunden det røde bed.
 


Direkte mod syd.


Mod syd vest ses det hvide bed og skovhaven.


Direkte mod syd vest, et kig ned over den kommende blomsterhave, køkkenhaven og helt ude i yder hjørnet bålpladshaven.


Stik mod vest, planteskolebedene er bag køkkenhaven og til højre i billedet fornemmes frugttræerne i frugthaven.
 
Nu hopper vi ned på jorden igen.
 
 
H.J. har de sidste dage været i gang med at køre grene gennem kompostkværnen.
De skal bruges inde på den nye del af skovstien.
 

Jeg er gået i gang med at forårsklargøre køkken- og snithaven.


Der mangler lidt endnu, og i skrivende stund sidder jeg og venter på, at solen får varmet jorden så meget op, at nattefrosten slipper sit tag. Lige for tiden er jorden frossen om formiddagen, men om eftermiddagen kan man som regel godt rode i jorden.
Jeg har lidt travlt med at få ryddet op på de 240 m2 jord i køkkenhaven, fordi jeg lige er blevet lovet noget mere hestemøg. Hvis det bliver vendt ned i jorden inden for kort tid, kan det vist lige nå at formulde lidt, inden det bliver så tid.


Her et kig ind over det hvide bed og skovhaven.


Vintergækkerne nydes.
Her er de første vintergækker, som jeg satte i jorden for nogle år siden.


Her nogen som blev plantet for 2 år siden.

 
Vintergækkerne står mere spredt her, men det er også kun et år siden, de blev delt og blev plantet ud en og en. De er gode til at formere sig, så allerede til næste år, forventer jeg, de vil se ud af noget mere :-)


25 kommentarer:

 1. Sjovt med et andet perspektiv...jeg bruger nogle gange en stige for at kunne fotografere min have lidt fra oven. Det giver nogle helt andre billeder.

  Kan se nogle af mine vintergækker står i ret tætte klumper (de var her da jeg flyttede ind) så må se om ikke jeg når/husker at grave nogle af dem op og plante en/en i dette forår. Jeg vil gerne have dem flere steder i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg slipper heldigvis for stigen (er ikke specielt glad for højder) ;-)
   Der er sikkert rigtig mange løg i hver klump med vintergækker, hvis de har stået i mange år. Tag kun nogle af klumperne hvert år og del ud, så du stadig har klumper med mange blomster i. Det ser lidt pjevset ud, når de lige er delt.

   Slet
 2. Hej Vivi.Godt at se din have sådan lidt foroven.Og synes da at de er rigtig godt med derude.Og det er da ikke så tosset med lidt krudt til køkkenhaven.Må vist også huske ar få delt mine vintergækker når de er afblomstret.
  God weekend Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja haven ser lidt anderledes ud fra den vinkel.
   Jeg er godt med i haven lige nu, selv om jeg ikke har forårsklargjort alt, men det er også rart at være lidt på forkant, for pludselig vælter ukrudtet op, og så bliver der nok at se til.

   Slet
 3. Hej Vivi
  Super gode billeder, der virkelig giver et godt overblik over jeres grund. Jeg er dybt imponeret over hvor langt du er kommet på de år i har boet der, stor respekt for din arbejdsiver og planlægning....Du er en dygtig anlægsgartner og det bliver en super have ja det er det jo allerede ;)
  Vintergækker kan vi ikke få for mange af i haven;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det rykker fornuftigt frem med vores haveanlæg. Der sker noget hvert år, selv om der er anlægsarbejde til mange år frem endnu ;-)
   Jeg bruger vanvittig mange timer i haven, så det skal også helst blive synligt, og ja jeg er nok ret god til at planlægge og strukturere. Det er vist også en nødvendighed, hvis mit haveprojekt skal lykkes, for der er jo også lige et fuldtidsjob der skal passes.

   Slet
 4. Hej Vivi!
  Det er spændende at se jeres have fra oven, det hele ser rigtig ordentligt og godt ud- du er godt med ser det ud til. Skønt med noget møg, uha hvor det kommer til at blive dejlig frodigt og endnu mere lækkert i køkkenhaven i år:-)))
  Glæder mig til denne sæson, her er dog lige en del at komme efter, for køkkenhaven blev ikke gjort ordentligt ren i efteråret;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er kommet godt fra start i år - skønt. Jeg kan dog ikke hvile på laurbærrene, for der er masser af opgaver derude. Jeg håber bl.a. på at få plantet rigtig meget fra planteskolebedene ud i haven her i de næste par måneder.
   I efteråret fik jeg kørt hestemøg på noget af køkken- og snithaven, det er vendt i jorden, men her forleden ringede H.J.´s datter og sagde, at de havde en stor stak hestemøg vi kunne hente, så må jeg se hvor langt det strækker. Det der ikke kan få møg, må i stedet have kompost.
   Jeg fik heller ikke fået ordnet min køkkenhave i det sene efterår, men når man først kommer i gang, kan man alligevel forholdsvis hurtigt få fjernet visne stritter og ukrudt.
   Jeg håber på, at hestemøget kan bevirke, at den del af køkkenhavejorden, hvor der ikke rigtig ville gro noget sidste år, bliver så meget forbedret, at der kommer en synlig forandring i år.

   Slet
 5. Du har jo næsten gang i hele den store have nu - det ser bare så godt ud. Spændende med det røde bed, og den nye bedstrækning - og alt det andet!

  SvarSlet
  Svar
  1. ja altså stistrækning!

   Slet
  2. Ja der bliver efterhånden arbejdet lidt rundt på hele grunden, men mest systematisk fra vest mod øst, som jeg hele tiden har gjort, men nu kommer yderkanten (stien i læhegnet) med hele vejen rundt.
   Jeg er også noget spændt på det røde bed. Det ser meget bart ud lige nu, der blev plantet en del i bedet i efteråret, men der er stadig plads til en hel del stauder.

   Slet
 6. Herlige billeder Vivi, hold nu fast altså en stor have i har :o) og HJ han laver stadig flis. Der må også skulle bruges meget.
  Jeg går og tager mig sammen til at skal hente hestemøg til mine roser og så ser jeg lige at du skal igang med et stykke på str med min kolonihave :o) du er altså sej.
  Rigtig god weekend fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er godt 5000 m2, så der kan komme en pæn stor have ud af det :-)
   Ja Hans Jørgen laver stadig flis, og det kan han blive ved med hvert eneste år, for fremad rettet vil der komme løbende beskæringer både i læhegnet, men også af buske og træer i resten haven.
   Jeg har kørt hestemøg på noget af køkkenhaven i efteråret, så må jeg se hvor langt det strækker, det jeg kan hente nu. Har ikke set hvor stor stakken er endnu - jo mere der er - jo mere skal der graves ;-)

   Slet
 7. Hvis man tager til åben have hos jer, tror jeg, man skal medbringe madpakke, for der er mange forskellige afdelinger at komme igennem. Forhåbentligt får vi kyllingemøg igen til køkkenhaven - der er nemlig ingen heste i nabolaget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kyllingemøg skal nok give fine afgrøder, for det er der rigtig meget "krudt" i.
   Der bliver med tiden mange forskellige haverum i vores have, og nogen af dem er godt på vej, men endnu er der vist ikke så meget at se på, at der skal madpakke med, for ikke at gå kold undervejs ;-)Det bliver dog til en pæn lille gåtur, hvis man skal hele vejen rundt på skovstien, jeg tror den alene er omkring 130 meter lang.

   Slet
 8. Jeg stemmer med i koret, det er imponerende, så langt I er nået, det ser flot ud. Det med billeder har du styr på, jeg husker godt fra din gamle have, hvor mange før og nu billeder, du lagde ind. Det skal man have, når man har en blog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, vores have så pæn ud sidste år, men mere vil have mere, og jeg glæder mig hvert år til, at haven bliver udvidet med flere bede, og bliver endnu finere, men sådan skal det jo nok være, når man er havetosset ;-)
   Både H.J. og jeg tager mange billeder i haven, ikke kun fordi jeg har en blog, men de er gode for mig/os at se på, når jeg synes tingene står stille. Vi glemmer hurtigt, hvordan det så ud engang. Havde det ikke været for billederne, så havde jeg lykkelig glemt, hvor højt græs og ukrudt stod i yderkanten af haven, da vi overtog stedet her.

   Slet
 9. Kære Vivi
  Jeg vidste godt at jeres have var stor, men via dine gode billeder har jeg virkeligt fået fornemmelse af hvor stort den er - det er vel ½ hektar have du har. Og hvor er I nået langt på få år. Det er virkelig imponerende og bare så flot. Der er en fin harmoni med jeres have og det omkring liggendejordstykker som går ind til jeres grund.
  Jeg er meget spændt på jeres skovgange og jeg glæder mig til at se dem etableret.
  Jeg har ikke nogen vintergækker der skal deles i år, men jeg tror at jeg skal noterer i kalenderen 2017 at der skal deles vintergækker både af de dobbelt (tror jeg de hedder) og har den enkelte. Blomsten skal vel bare være visnet eller er det når det grønne også ser trist ud?
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Der skal 10.000 m2 til en hektar, så ja vi har ½ hektar.
   Jeg glæder mig også til, at vi bliver færdig med skovstien, men tror sommeren kommer til at gå med det. En ting er et få stien færdig, derefter skal jeg løbende have planter langs stien, men det kommer nok til at tage år, før det er helt på plads, men Rom blev jo heller ikke byget på en dag ;-)Lige nu er det ikke let at tage billeder af stien, for det vil bare se for rodet ud. Håber vi kan tage en lille film, af en tur på stien, når der engang er kommet flis på hele vejen, men hvem ved, det bliver måske først engang i sen sommeren eller til næste år, vi når så langt, vi må se, hvad vi får tid til.

   Jeg deler mine vintergækker, når de er ved at være afblomstrede og før bladene visner ned. Jeg synes, det er lettest at arbejde med på den måde, og det fungerer fint.

   Slet
 10. Spændende at se det hele lidt fra oven, det giver et godt overblik over din have og de dejlige omgivelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Billeder taget lidt fra oven giver et helt andet overblik.
   Vi helt klart heldige. Vi bor i et naturskønt område, med fin udsigt uanset i hvilken retning vi ser :-)

   Slet
 11. Det er altså imponerende den forvandling der er sket - og stadig sker med jeres have.
  God ide med billeder fra forskellige vinkler.
  Glæder mig til at se haven, når vi når sommeren..
  God søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er sket en stor forvandling, og den er blevet ekstra synlig de sidste 2 år, efter vi blev færdige med den helt store oprydning.
   Haven er naturligvis meget mere frodig og farverig om sommeren, og ih hvor jeg glæder mig, men vinterhaven begynder heldigvis også så småt at træde i karakter.

   Slet
 12. Kære Vivi En god ide med at tage billeder oppefra. Det giver et godt overblik. Jeg vil sige som andre har skrevet før mig, det er smukt at se hvorledes I har indrettet og opdelt haven så den falder ind i naturen. Det bliver spændende at se alle dine blomster i de forskellige bede. Rigtig god søndag. Knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig også ekstra meget til bedene i år, for der er mange "nyheder". Det hvide bed blev udvidet sidste år, det røde bed er kommet til, og hen over forår og sommer skal jeg forhåbentlig til at plante blomsterhaven til, men nu skal jeg lige være færdig med at grave ;-)

   Slet