26. september 2014

Svendeprøven

De sidste 4 uger har stået på svendeprøve, et spændende og berigende forløb, men som forventet har projektet også fyldt meget på den positive måde. Det hele er nu godt overstået, og jeg kan kalde mig for faglært anlægsgartner :-)

Der er ikke "frit valg på alle hylder" til sådan et projekt ;-)

 - der er et budget skal holdes
- der er et fastsat minimum areal pr. person 
- der skal være niveauforskel
- en bestemt procentdel skal være befæstelse
- der er et fastsat minimum areal med rullegræs osv.

 Udfra de givne kriterier tegner vi en have, som vi kan nå at anlægge på den tid, der er til rådighed til den praktiske del af svendeprøven.
  
Vores ide- / formålsbeskrivelse blev følgende:

I en større by ud til en mindre befærdet vej ligger der et eksklusivt område med rækkehuse. Husene er rødmalede, har sort bindingsværk og stråtag.

Vi har designet en vestvendt forhave til boerne i et af husene, et travlt midaldrende par.
Haven er anlagt i lige linjer i 2 niveauer. Vi har valgt rødlige granit brosten til muren, der adskiller de to plan, da både farve og materiale spiller godt sammen med huset. I det øvrige anlæg har vi ligeledes brugt brosten og chaussesten i samme farve som et bærende element. Et område med pigsten og større natursten er brugt som pynt for at understrege den rustikke stil.

Planterne er valgt, så de fleste har prydværdi året rundt, og er med til at skabe karakter i haven. I sommerhalvåret vil haven stå grøn med et strejf af blå-lilla. Om vinteren er der grønne og gyldenbrune farver. De formklippede hække samt træerne med kugleformet krone understreger de geometriske former i haven, træerne danner samtidig loft i haverummet. For at bløde lidt op på de formelle linjer er der plantet græsser, som tilfører anlægget lethed og elegance.

En sti leder os igennem den nederste del af haven op mod huset, undervejs vil en lille bænk med et espalier bag, indbyde til at man sætter sig, slapper af, nyder haven, stilheden og evt. et par bier og sommerfugle i lavendlerne. I den øverste del af haven er der en terrasse tæt på huset. Havens indretning betyder, at der findes både sol og skygge i haven hele dagen. Først på dagen vil der være sol nede i haven og skygge på terrassen, om aftenen har parret mulighed for at nyde solen på terrassen.

Haven er ret åben mod vejen, men trækronerne og buksbomhækken på terrassen gør, at man kan sidde på terrassen og have udsyn, men alligevel kan sidde ret ugeneret for indkig.


Her kommer nogle billeder fra vores anlæg:


Her sidder jeg sammen med "mine" to fantastiske samarbejdspartnere Henrik og Craig.
Vi var selv tilfredse med vores løsning af opgaven samt den faglige udførelse. Det var lærere og sensorer heldigvis også, så vi kunne gå hjem med et 12 tal :-)


40 kommentarer:

 1. TILLYKKE, Vivi - hvor ER det bare flot :)
  Jeg synes I har mange fine elementer med, det hele er så stilrent og jeg kan især godt lide trappen, stenmuren og granitbænken. Nu må du nyde din flotte karakter og din nye titel og så får du igen snart tid til din have.
  Flot teamwork :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulla :-)
   Her i weekenden tror jeg, det mest bliver til afslapning, men derefter venter der heldigvis en hverdag, med normale arbejdstider, hvilket betyder der bliver tid og overskud til min egen have igen. Særdeles tiltrængt, for den er blevet meget, meget grøn de forkerte steder ;-)

   Slet
 2. Gratulerer! Dette var virkelig et nydelig stykke arbeid! Gode hilsener fra Anne-Kristin

  SvarSlet
 3. Så flot. Det er godt gået. Et stort tillykke herfra.

  SvarSlet
 4. Stort tillykke med svendeprøve og titel. Flot arbejde og en velfortjent karakter du må være megastolt :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Det var i øvrigt sjovt at læse dit indlæg om, hvordan din læretid var.
   Jeg gik i gang med svendeprøven, med en personlig forventning om, at mine evner og håndværksmæssig kunnen ville kunne indbringe et 10 tal, så ja.........jeg er rigtig glad for, jeg levede op til det, jeg mente var realistisk for mig, og endda lidt mere til :-)

   Slet
 5. Hej Vivi!
  Stort TILLYKKE med det flotte resultatet og den nye titel, hvor må det være dejligt:-) spændende at læse omkring tankerne bag, og at se billederne.
  God weekend
  Hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Ja det er dejligt at være godt igennem det her forløb :-)

   Slet
 6. Hvor ser det godt ud, og resultater er jo også derefter.

  SvarSlet
 7. Tillykke med eksamen og svendebrevet, det er et fint og harmonisk anlæg, og måske et godt eksempel til mindre haver også. Hvad så nu, er du uden job, eller på vej til at blive selvstændig.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   På mandag er jeg tilbage på mit job igen, og hverdagen fortsætter som den plejer :-)

   Jeg har ingen drøm om at blive selvstændig anlægsgartner. Jeg kan godt li´ ordet selvstændig, men er også meget bevidst om alle de andre ting der følger med, så jeg foretrækker fritid og fast løn.

   Slet
  2. Det forstår jeg godt, samme vej jeg har valgt i livet. Jeg var bare ikke helt klar over om du havde arbejde som en del at uddannelsen.

   Slet
  3. Jeg har taget uddannelsen sideløbende med mit arbejde. Det tager noget længere tid på den måde, men betyder til gengæld, at jeg ikke har gået til en lærlingeløn undervejs.

   Slet
 8. Det ser rigtig godt ud.
  Endnu engang tillykke med eksamen

  Din søster Gitte

  SvarSlet
 9. Hjertelig tillykke med svendebrevet og det flotte og velfortjente resultat, det må være dejligt at være på den side af det. Glæder mig til at se hvordan det går i din egen have.
  Venlig hilsen Sonja

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, og ja det er dejligt uddannelsen er i hus :-)
   Det eneste der er sket i min have den seneste måneds tid, er at den er blevet meget grøn de forkerte steder ;-) Det skal der naturligvis gøres noget ved, men denne weekend har jeg givet mig selv fri, for alt hvad der hedder havearbejde, men allerede i næste uge, får jeg forhåbentlig styr på noget af min have igen. Der er jo stadig nogle lyse timer at gøre godt med, når jeg kommer hjem fra arbejde :-)

   Slet
 10. Hej Vivi.Et stor tillykke fra mig med den fine eksamen.Dejligt at det nu er overstået med så fint resultat.Og flotte billeder fra jeres opgave................det kan du godt være stolt af.
  Rigtig god weekend Knus Jette

  SvarSlet
 11. Stort tillykke også fra mig. Dejligt at du endelig er færdig. Meget flotte billeder og et fortjent 12-tal.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte :-) Ja det er skønt at være nået så langt. Den uddannelse har jo været længe undervejs.

   Slet
 12. Så flot - tillykke med 12 tallet, det ser flot ud og er fortjent.

  SvarSlet
 13. Stort tillykke! Det se fantastisk godt ud.

  SvarSlet
 14. STORT og hjerteligt tillykke.
  Det ser SUPER godt ud.
  Mange kærlige hilsner Susan

  SvarSlet
 15. Tillykke med det flotte 12-tal og din nye titel :)

  SvarSlet
 16. Stort tillykke Vivi, hold fast hvor ser det godt ud. Sikken et arbejde ��

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Ja det er et stort arbejde, for projektet indholder alle facer lige fra ide til færdig produkt, men spændende :-) Når der arbejdes med brosten, som vi har valgt at bruge end del af i vores anlæg, følger der også et stort sorteringsarbejde med, for at få et godt resultat. Vi har ikke sat halve brosten ind nogen steder (det må man godt), men har derimod sorteret os ud af det hele, så ikke kun den faglige udførelse er i orden, men også så det visuelle indtryk er godt :-) Jeg hader unødvendige skæringer, de springer lige i øjnene på mig !!

   Slet
 17. Stort tillykke herfra, sikke en svendeprøve. Hvor blev haven flot!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Vi synes selv, vores have blev flot. Bedømmelsen af anlægget handler dog ikke om smag, men om den faglige udførelse er korrekt, i forhold til de normer der er på området.

   Slet
 18. Stort, stort tillykke Vivi!!! :-)

  SvarSlet
 19. Tillykke med svendeprøven! Jeg forstår godt, I fik 12 - det er meget flot!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Der blev lavet 5 anlæg til svendeprøven i år, og alle kom heldigvis igennem med flotte resultater :-)
   Jeg havde forventet niveauet lå højt i år - jeg kendte flere af dem der skulle til svendeprøve, og havde en ide om, hvad de stod for, og det holdt stik. Vi var 12 personer, og der blev givet 8 12 tal, og 4 10 tal, så det var virkelig godt :-)

   Slet
 20. STORT tillykke Vivi. Det har været spændende at følge med her på sidelinjen. Nu kan du puste velfortjent ud - i hvertfald tænker jeg, du nu må have lidt mere tid, du kan bruge i din egen have ;0)
  Glæder mig til at se hvilke nye veje din uddannelse bringer dig hen..
  Rigtig god dag
  KH:

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Ja nu bliver der tid til hus og have her hjemme igen, men det er bestemt også tiltrængt ;-)
   Arbejdsmæssigt er jeg ansat hos Park og Vej i Billund kommune frem til udgangen af oktober, så må jeg se, hvad der kommer til at ske derefter. Måske kommer jeg tilbage til foråret, og måske byder der sig noget andet. Det kan kun tiden vise.

   Slet