29. september 2014

Når haven får lov til at leve sit eget liv...............

Når en have gennem 7-8 uger får lov til at leve sit eget liv, bliver den meget grøn og frodig, men ikke lige på den måde man som have-menneske ønsker det. Det er vist ikke nogen hemmelighed ;-)
2 ugers kursus i august + en del regn, samt 4 uger med svendeprøve i september er forklaringen på min meget grønne have, men nu er jeg klar til at tage kampen op igen!! 


Indkørslen var blevet grøn, grøn. Det blev der ændret på i dag, og undervejs var det tydeligt at se, hvor langt jeg var kommet.


Sejlivede stauder som asters blomster lystigt mellem alt det uønskede grønne :-)


Oh skræk!!
 Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men dette stykke jord har været holdt ukrudtfrit hen over hele sommeren.


Det her er heldigvis knap så slemt.


Meget værre står det til her i planteskolebedene, hvor ikke engang græsset er blevet klippet. Godt jeg har en buskrydder, der kan slå græsset ned ;-)


Godt der er blomster ind imellem :-)


Buskene gror godt i det nye læhegn, men det gør senegræs og tidsler også.
Køkken- og snithaven er ved at gå i forfald for i år, så her venter en større oprydning.
Ukrudt gror vanvittig stærk, det ved vi alle, så det bedste er naturligvis løbende at vedligeholde sin have, så det ikke bliver til hovedrengøring som hos mig ;-) 


Jeg var helt klar over konsekvenserne, da jeg valgte at bruge min energi 100% på noget andet end min have i en periode ;-) 
Det hele ser voldsomt ud, og skyldes naturligvis også, at det ikke er en gammel veletableret have, men en have der er ved at blive etableret på en tidligere græsplæne/mark.


Vinen lever også sit eget liv,........


...........men det gør den på bedste vis :-)


Den er flot i år og giver masser af druer :-)

Det er skønt at have tid til min have igen, og der er stadig lyst i flere timer, når jeg kommer fra arbejde, så nu starter jeg fra en ende, og inden længe er der styr på det hele igen, hvis bare vejrguderne vil være lidt gavmilde med tørt vejr :-)

22 kommentarer:

 1. Åh ha det ligner vores have efter en sommerferie, men der har har virkelig været gode vækstforhold i august og september for alle de uønskede....God arbejdslyst, i øvrigt, hvordan holder du gårdspladsen, lugning mekanisk, eller brænder ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne gang har jeg været nede på knæ og luge de største stykker ukrudt væk, resten har fået lidt roundup. Jeg plejer at sprøjte gårdspladsen - altså kun hvor der er ukrudt - nogle gange om året. Egentlig er jeg ikke så meget for at bruge sprøjtemidler i haven, men i gårdspladsen gør jeg det, vil ikke ligge derude og luge i timevis hele sommeren. Når jeg sprøjter er jeg meget omhyggelig med blandingen, og bruger ikke en dråbe mere end det der skal til !!

   Slet
 2. Lige netop lugning er nok det mest uinteressante havejob af alle, så jeg er ikke misundelig. På den anden side er det tilfredsstillende at se resultatet, når det er overstået. i din situation kunne det jo heller ikke være anderledes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil også hellere lave andre ting end gøre rent i haven, men det følger nu engang med, endda specielt meget, når haven er så ny som den er.

   Slet
 3. Ja det ser alvorligt ud, men du var jo nødt til at koncentrere dig om svendeprøven. Du skal nok hurtigt få bund i det. God arbejdslyst

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja svendeprøven var vigtigere end mit hjemlige ukrudt, og selvfølgelig får jeg bund i ukrudtet igen ;-)

   Slet
 4. Hej Vivi.Ja !!! det kunne jo ikke være anderledes.............for du havde jo noget der var vigtiger.
  Men er sikker på at med din energi .................så skal du snart få det hele til at se pænt ud igen
  God arbejdslyst Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja svendeprøven har haft 1. prioritet. Det var jo kun den ene gang, jeg havde mulighed for at få et godt resultat ud af det. Haven skal nok komme i orden igen :-)

   Slet
 5. Når nu man skal luge så er det rart man kan se hvor langt man når :-) og hvad pyt, det er også nemmere at rive sammen når det har lidt størelse :-) er min teori.
  Hvor er din vindruer altså flotte, det ser jo helt ud som i Frankrig..
  God arbejdslyst

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja vinen er blevet flot i år :-)
   Jeg kan bestemt se hvor langt jeg når i haven lige nu.
   Stort ukrudt er måske lettere at samle sammen, det værste er bare, at det når at smide frø, når det får lov at vokse sig så stort, så jeg holder mig til teorien om, at det bedste er at fjerne ukrudt inden det sætter frø (hvis man har tid) ;-)

   Slet
 6. Jeg er sikker på at du inden længe har gjort kål på det krudt:o) Mon ikke det lønner sig, at du har holdt det hele så flot hele sæsonen?
  Hvor tegner din have sig efterhånden fint med bede og stier - igen og igen må jeg fortælle hvor meget jeg beundrer din enorme energi. Jeg er selv et menneske der kan "tage fat" men så stort et arbejde som det er at omdanne jeres grund til en "landhave med det hele", det havde jeg aldrig orket.
  Respekt! :o)))

  SvarSlet
  Svar
  1. P.S. jeg er vild med den høstasters

   Slet
  2. Det er helt klart et plus, at jeg har været godt i bund med det hele frem til starten af august :-)
   Det begynder da at ligne en have på noget af grunden, men energien er bestemt ikke lige stor hver dag, men jeg laver noget, når jeg føler for det, og det gør jeg heldigvis ofte :-)
   Jeg er typen der sætter mig nogle mål og plejer at følge dem til dørs. Haven her er et langtids projekt, så det skal jeg også nok komme i mål med på et tidspunkt, selvom haven naturligvis aldrig bliver færdig. Der vil altid være noget, der kan blive endnu bedre, og sådan skal det være :-)

   Ja mine asters er flotte både den lyse og den mørke. Det er begge nogen som var her i haven, da vi overtog den.

   Slet
 7. Hej Vivi. Det er da helt fantastisk med din vin - så mange druer!! Med din arbejdsiver er jeg sikker på, at du snart får has på ukrudtet - fortsat god arbejdslyst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja vinen er virkelig blevet flot og bærer rigtig godt i år :-)
   Hvis vejret bare vil arte sig nogenlunde, skal jeg nok få styr på haven igen inden for de næste par uger :-)

   Slet
 8. Tja, det lyder jo bekendt....sådan er det når man vælger at prioritere noget andet for en tid :).

  Jeg har lige været igennem en større oprydning i haven, som jeg havde forsømt i flere måneder. Nu begynder jeg at kunne se en ende på det...mangler lige den sidste oprydning/finish i køkkenhaveafdelingen...(har kun 200m2 have i alt, så det er ret overskueligt)

  Jeg mindes ikke nogensinde at have haft en SÅ stor bunke haveaffald som denne gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, de fleste af os kender til det med at ukrudtet en periode tager lidt mere over, end vi synes om, men vi kan da heldigvis ændre på forholdene igen :-)
   Hos mig vil der være mange trailere fuld med ukrudt, der skal køres væk, inden jeg er i bund igen, men her er jo så mange flere m2 have end hos dig, men det skal nok gå :-)
   Jeg håber på, at jeg også får tid til at gøre klar til en sidste indre hæk her i efteråret, men ellers må det jo vente til foråret ;-)

   Slet
 9. Endnu engang tillykke med din veloverståede eksamen og hvilken flot gave fra din mand. :o)
  Jeg ved også at du med din sædvanlige ihærdighed, får styr på haven igen - ingen tvivl om det! Din vin er godt nok blevet flot og åbenbart beskåret til top karakter. Når man tænker tilbage på det vildnis på væggen du viste da I flyttede ind, så er der sandelig kommet styr på rankerne! :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. hmmm.... lidt mærkelig! Jeg kunne simpelthen ikke læse hvad der stod i ordkoden, så jeg skrev bare en række m'er.... og min kommentar gik igennem! Så meget for det ordkoderi!! ;o)

   Slet
  2. Fast arbejde når man har have - og du har da rigeligt! God arbejdslyst.

   Slet
  3. Tak Jette :-)
   Ja vinen tager sig meget bedre ud nu, end den gjorde for 2½ år siden, og den giver vildt mange druer i år :-)
   Det er noget underlig noget med de koder, men det forhindrer trods alt en masse spam mail.

   Slet
  4. Ja Tina det er fast arbejde med en have, men det kender alle havefolk til, men vi roder forhåbentlig rundt i jorden evig og altid, fordi vi kan li det :-)

   Slet