18. april 2011

Mine 3 hjertetræer.

Jeg elsker hjertetræer. Det er træer, som jeg syntes har mange kvaliteter. De er meget smukke med deres rødlige farver her om foråret, når bladene folder sig ud. Om sommeren er det de hjerteformede blade jeg holder af. Hjertetræernes efterårsløv er også særdeles smukt i gule eller røde farver.

Jeg har som skrevet 3 forskellige hjertetræer. Cercidiphyllum japonicum, som er den mest almindelige. Der ud over har jeg et med hængende grene C. japonicum ´Pendulum´, og sidste år købte jeg et rødt hjertetræ/ C. japonicum Atropurpureum.

Det er ikke det mest optimale for træerne at bo på sandjord, men jeg prøver at forkæle dem med kompost og en masse vand, og indtil videre går det fint.Det hængende hjertetræ, som der den der er længst fremme med sine blade lige nu. Utrolig smuk, når solen rammer bladene sidst på eftermiddagen.

Her ses det hængende hjertetræ i hel figur. Den er ved at have nogle år på bagen. Tror det er omkring 10 år siden, jeg købte den. Det var en af de planter, jeg tog med fra vores tidligere have.


C. japonicum, det var et lille træ på omkring en meter, da jeg købte den for 5-6 år siden. Oprindeligt havde den 3 stammer, men de 2 af stammerne har jeg fjernet og derefter er den stammet noget op. Det har jeg gjort her i foråret, og er grunden til, at den ser lidt tynd ud lige nu, men nu kommer der lys og luft til, så kronen på den tilbageværende stamme kan udvikle sig. Grunden til, at jeg har lavet så voldsomt et indgreb i træet er, at den ikke må blive for bred forneden p.g.a. stien og drivhuset. Kronen må også gerne blive hævet, så den ikke kommer i konflikt med drivhuset.


Efterårsløv på C. japonicum

Det røde hjertetræ, er stadig  lille og spinkelt, men det er alligevel vokset en del siden sidste forår, hvor jeg plantede det. Glæder mig meget til at se det træde i karakter de næste par år.

14 kommentarer:

 1. Så er der forskel igen, mine to hjertetræer er sprunget ud. De er begge røde, selvom jeg har forsøgt at købe det almindelige, men det har ikke lykkes endnu. Men smukke er de både nu og i efteråret især i modlys. Det største af vores har vi endda flyttet, fordi det stod et forkert sted. Det står smukt nu i udkanten af skoven.

  SvarSlet
 2. Hjertetræer er rigtig kønne, hvor stoer bliver de og vokser de hurtigt? Hvis ikke de bliver for stor og vokser for hurtigt, kunne jeg måske finde en plads til den.
  Rigtig god påske
  Annette

  SvarSlet
 3. De er bare rigtigt kønne. Vores nabo har også et hjertetræ og vi har tit talt om de flotte efterårsfarver.

  God påske.

  Hilsen Ulla

  SvarSlet
 4. Jeg er helt enig med dig i at bladene ser helt fantastiske ud når solen lyser igennem dem. Vi talte også lidt om det på min blog, hvor jeg havde et billede der prøvede at illustrere det. De nærmest gløder på lang afstand.

  Jeg synes dit en-stammede træ ser rigtigt godt ud. Jeg overvejer lidt selv at lave samme manøvre, men mit træ deler sig desværre i to stammer som et U helt nede ved jorden, så jeg er ikke sikker på det egner sig så godt til det, men jeg kigger nok på det igen når det har et par sæsoner mere på bagen. Men opstammes det skal det i hvert fald.

  Mht. højden, så mener jeg at have læst at det almindelige hjertetræ kan blive op til 20 meter hvis det får lov at blive gammelt og trives hvor det er.

  God påske, JOC

  SvarSlet
 5. Tror jeg kommer til at ønske mig et af manden i fødselsdagsgave. De er virkelig smukke. Hvordan ser de mon ud fuldt udsprungne? Håber, at du viser billeder af dem senere.

  SvarSlet
 6. Lisbeth, der er vist en del forskel på, hvornår de forskellige planter springer ud rundt omkring i landet. Vi er ofte lidt bagefter herinde midt i det kolde Jylland. Jeg kan ofte se forskel bare fra Vejle hvor jeg arbejder, og her til Billund (der handler om 30 km).

  Annette, kan ikke give dig et entydigt svar, mit hængende hjertetræ er kun ca. 2 meter, og den har som skrevet omkring 10 år på bagen.
  Det almindelige hjertetræ er 3-4 meter nu.
  I "Havens Planteleksikon står der: "Her i landet når de sjældendt over 10 m, undtagelser op mod 20 m kan dog ses,....."

  Jeg har et supergodt katalog fra Ørting Planteskole, hvor der en rigtig god oversigt med oplysninger om en hel masse planter. Her i står der om C. japonicum, at højden vil være omkring 3-5 meter efter 8-15 år, og med en diameter på 1,5 - 2,5 m. Det passer meget fint på mit træ.

  JOC, til orientering vil jeg sige, at i "Politikens håndbog i beskæring" står der, at etablerede hjertetræer reagerer negativt på hård beskæring.
  Jeg skar den ene af stammerne væk sidste år, og den anden tidligt på året i år, begge gange har træet "blødt" en del, selvom jeg syntes jeg var ude i fornuftig tid i år. Sidste år klarede træet det fint, så jeg tog en beslutning om, at jeg ville have den enstammet, så måtte det briste eller bære (et alm. hjertetræ er ikke specielt dyrt, så........)
  Bladene er tæt på udspring nu, så jeg er ret sikker på, at den overlever indgrebet, men nu laver jeg heller ikke flere voldsomme indgreb på det træ.
  Hvis du vil til at skære i dit træ, så gør det i træets hvileperiode om efteråret/vinteren. Beskæring af et træ er altid voldsommere jo bredere grene/stammer bliver, da der naturligvis bliver større ar der skal lukkes, jo større grenene bliver.

  Lavendelkrogen, skal nok vise flere billeder af træerne senere på sæsonen.

  SvarSlet
 7. Den der hængende sag er lige noget for mig - hvis den kun bliver ca. 2 m!!

  De er bare så flotte dine hjertetræer. Min mand vil så gerne have et i haven. Hans forældre har det smukkeste hjertetræ uden for deres hus - så mon ikke vi får sådan et flot hængende eksemplar ind i haven er til efteråret...

  SvarSlet
 8. Hej Vivik

  Der er så mange vidunderlige træer, og du har vist valgt nogle smukke nogle af slagsen. De røde er da supersmukke, så ikke noget piveri fra dig. Personligt har jeg noget med opstammede træer og hængetræer. De skaber en speciel hyggelig stemning.

  SvarSlet
 9. Annette, har ikke helt styr på det med de hængende hjertetræers størrelse.
  Min er som sagt ikke specielt høj, men jeg har set hængende hjertetræer, som er noget højere end min, dog uden at være voldsomme, så måske er der også flere sorter indenfor de hængende ??????????

  SvarSlet
 10. Enig, de er meget smukke. Vil gerne se billeder af dem når de springer ud :)

  SvarSlet
 11. Hvor er de smukke Vivik.....jeg har sådan glædet mig til at se dem - fantastisk smukt løv - jeg tror også lige jeg har tabt mit hjerte :0)

  Dorthe

  SvarSlet
 12. Hejsa Vivi

  Jeg har forsøgt at få fat i et rødt hjertetræ, bl.a ved Nørup Planteskole, men han kan ikke skaffe det hjem... og det første der kommer frem - er dig :) - som jeg jo følger her på bloggen.. Så mit spørgsmål er jo hvor du har købt dit flotte røde hjertetræ..
  Jeg skal bruge det til min mors gravsted.
  Vil du maile mig på billund106@gmail.dk
  På forhånd tak..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej

   Jeg købte mit røde hjertetræ oppe hos Anne Marie, som har Lønbæk planteskole.

   http://www.loenbaek.dk/

   Jeg synes, du skal prøve og ringe til hende, og høre om hun har nogen i år, eller evt. ved hvor du kan finde et :-)

   Slet
 13. Hej, jeg har et hængende hjertetræ som er blevet alt for stort. Det er 21 år gammelt og trænger til at blive reduceret kraftigt. Mange steder står der at man ikke bør beskære et hjertetræ alt for meget. Har du nogle erfaringer?

  SvarSlet