8. april 2011

Jeg vil gerne have et skud af denne rhododendron.
Denne rhododendron står og blomstrer her tidligt i april måned. Jeg ved ikke, hvad det er for en art og sort, men det er for så vidt også lige meget.

Planten står i et bed nede på mit arbejde, og var for et par år siden presset inde mellem nogle gamle grimme buske. De gamle buske blev fjernet, og  rhododendronen kom frem i lyset, men grim og ranglet var den.
I stedet for at grave rhododendronen op, klippede jeg den ned, og gav den dermed en ny chance. Nu er den begyndt at blive tæt nedefra, og kvitterer oven i købet med et pænt blomsterflor :-) Når den er blomstret af, vil jeg klippe lidt i den igen, så den kommer til at forgrene sig yderligere.

En af mine kollegaer og jeg ville gerne eje sådan en plante, så vi har begge lagt en gren fra den ned mod jorden og kommet jord på dem. Håber selvfølgelig, at grenene vil slå rødder, så vi kan få en lille del af planten med hjem i vores private haver. Næste forår, står der forhåbentlig sådan en rhododendron ude min have :-)

11 kommentarer:

 1. Det er da også en fortryllende farve :-)

  Held og lykke formeringen - og ha' en deljig weekend!

  SvarSlet
 2. Du kan det der med at beskære rhododendron! Hvor er den blevet flot, mon ikke også det lykkedes med formeringen.

  Hvor hård må man være når man beskærer rhododendron? Skal der bare være lidt grønt tilbage?

  Jeg har to stk. som ser temmelig usle ud og har været tæt på at ryge ud, men når jeg så ser hvad du kan udrette, så bliver jeg lidt fristet af at prøve med beskæring.

  God week-end og forhåbningsfulde hilsner fra fru friis :o)

  SvarSlet
 3. Fru Friis, hvis dine rhododendroner er så usle, at de alligevel skal ud, hvad er det værste så der kan ske ved at beskære dem..........at de går ud!!! - så ulykken kan vel næppe blive større end den er i forvejen ;-)

  Hvis det var mine, ville jeg skære dem ned til ca. 20-30 cm over jorden. Har i øvrigt lige skåret en temmelig stor ranglet en af slagesen ned her hjemme i min have, håber og tror på den nok skal skyde igen.

  Beskæring er dog ikke det eneste det handler om, søg for at de har godt med spagnum (topdres evt.), giv dem noget rhododendrongødning om foråret, og lad dem ikke tørre ud. Mine rhododendroner har allerede fået en ordentlig grundvanding efter vinteren, og så får de ellers vand gennem hele sommeren efter behov, og her er behovet stort, fordi vi bor på sandjord.

  Held og lykke med dine planter, håber de er pæne om et par år :-)

  SvarSlet
 4. Håber, at det lykkes for dig. Den er virkelig smuk.

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
 5. Rhododendron kan vist også stiklingeformeres??

  Den er meget smuk den du viser Vivik. Forstår godt, at du vil have den.

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 6. Den har vel nok en dejlig farve.
  Er sikker på at du nok skal få held af dit forehavende :)
  Vi har haft held med vores ufrivillige beskæring af den sneskadede rhododendron på vores terrasse.

  god have weekend fra Ulla

  SvarSlet
 7. Ja jeg er lidt af en kryster og kan ikke rigtig nænne at skære i mine, selvom jeg har så mange. Sidste år var der en som havde taget meget skade af vind og frost, så der var ikke andet at gøre ende beskære. Det gik rigtig godt, jeg håber at knopperne i år vil springe ud.
  Jeg er næsten sikker på, at den smukke rhododendron, som du vil tage en stikling af er April Rose
  http://www.rhodobutik.dk/shop/r-april-rose-1142p.html
  du kan se den her. Det skal nok lykkes for dig, du er jo god til stiklinger :-)
  God weekend

  SvarSlet
 8. Hej Vivik! Ja, du har da så inderlig ret, sådan havde jeg ikke lige tænkt på det :o) Jeg har både købt spagnum og gødning, så nu tror jeg dagen er kommet hvor der er meldt flytning og nedskæring på de to uslinger.

  Rigtig god dag i haven, herligt at blæsten igen har lagt sig. :o)

  SvarSlet
 9. Jeg har ikke så meget plads i min lille have, men der stod 2 stk. rhododendroner, da jeg overtog den. Den ene er blevet umanerlig stor, men den er så smuk fra gulv til loft, at jeg ikke nænner at skære i den. Sætter nok et billede ind på min blog, når den blomstrer, for det er et syn for guder. Den anden startede som pink, men er gået over på roden, så nu er den lys lilla. I et par sæsoner havde den 2 farver på én gang! Jeg er ikke helt sikker på, at den overlever, for jeg kredser om den med sav og spade. Min have er så lille, at jeg ikke har plads til "måske-pæne" planter. Har dog tænkt mig at opstamme den her i foråret for at se, hvordan det kommer til at se ud.

  Jeg har en bekendt, som er en usandsynlig dygtig surbunds-mand. Hans have burde være besøgshave, for selvom man ikke skulle være helt pjattet med rhododendron og azalea, er hans have noget HELT HELT specielt. Især om foråret.

  Måske nogle af jer kan få svar på både dit og dat her http://www.rhododendron.dk/

  SvarSlet
 10. Jeg har lige læst, at man kan formere rhododendron ved at bøje en gren mod jorden og fæstne den med en 'krampe' af fx. en 'gaffelgren' med en kort og en lang side. Der skal blot skæres et snit i barken inden du bøjer den til jorden, så skulle den sætte rødder...

  SvarSlet
 11. Lisbeth, det er muligt det er den Rhododendron du nævner, men inden nedskæring var den nu et pænt stykke over en meter, men det skyldes måske, at den havde søgt efter lys mellem de andre buske.

  Nete, glæder mig til at se billeder fra din have :-)

  Jane, har læst om det med at fæstne grenen til jorden, men tror nu nok det jord jeg har lagt hen over holder den nede, så det skal nok gå uden.
  Sidste år klippede jeg et par smågrene af en af mine minirhododendroner herhjemme, stak genene i jorden nede i bedet ved siden af moderplanten (bare som forsøg), og ca. halvdelen dannede rødder, så ind imellem er tingene mere simple, end det der står skrevet.

  SvarSlet