5. februar 2017

Troldnød og mere forårsklargøring i havenDer er ikke så mange farver i haverne her i vintermånederne, så det er årstiden for at tænke på vinterblomstrende planter. Dem har jeg ikke rigtig nogen af endnu, men der står nogle stykker på min ønskeseddel.
I fredags var jeg en tur på planteskolen, og denne fine Troldnød/Hamamelis i ´Arnold Promise´ kom med hjem :-) I første omgang får den lige lov til at stå og pynte her foran huset, men skal derefter have en plads, hvor den kan ses fra indkørslen og fra et vindue i biblioteket. Det giver god mening at placere vinterblomstrende planter et sted, hvor de kan ses dagligt, selv om man ikke nødvendigvis bevæger sig ud i haven.


Selv om vi stadig er midt på vinteren er havesæsonen så småt startet op her hos os. Weekendvejret har været noget diset, men med nogle få graders varme og næsten ingen vind, så er det helt fint have vejr.
H.J. er gået i gang med at køre overskuds gran gennem kompostkværnen. Det skal bruges under vores Rhododendron.


Jeg er godt i gang med at klippe ned og fjerne de fleste blade fra de bede, hvor løgvæksterne allerede nu er i fuld gang med at skyde op gennem jorden.
Her der det mit gul-orange bed.

Busken der ses midt i billedet er en Perikon, den er rigtig fin her, men jeg må nok sande, at den er ved at blive for stor på denne plads, så jeg går og overvejer en flytning af den.


I formiddags kom turen til det hvide bed.
Jeg glæder mig meget til løgvæksterne i dette bed i år. Sidste år fik jeg nogle Dorothea løg af Frk. Anemone dem glæder jeg mig så meget til. Jeg har en drøm om, at få en større bestand af dem opbygget med årene, så det vil være helt fantastisk, hvis de vil bo her.
En anden "nyhed" i bedet er nogle hvide påskeliljer med sortsnavnet ´Mount Hood".
Til alt held ser det ud til, at både Dorothealiljer og påskeliljer er på vej :-)


Sidste forår delte jeg en masse vintergækker og plantede dem ud enkeltvis. De kommer ikke til at se ud af så meget i år men flere af dem er på vej op. I løbet af få år forventer jeg, at der står masser af vintergækker her langs skovstien, for det går faktisk ret hurtigt, når de først begynder at formere sig.


I det lille skovbed, som var det jeg anlagde først har jeg efterhånden pænt mange vintergækker. Det er også her jeg kan grave nogle totter op, når der skal sættes vintergækker nye steder i haven.

27 kommentarer:

 1. Hvor er du flittig. Det ser unægtelig noget anderledes ud i forhold til da vi besøgte dig til blogtræf. Jeg undres hvert år over at det kan være så fladt og med bar jord og pludselig er det hele grønt og frodigt med masser af blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er kæmpeforskel på februar og august måned i en have ;-)Jeg kan også blive ved med at undres og fascineres af alt det der foregår i en have hen over en havesæson. Det er lige som de små frø vi kommer i jorden i foråret, tænk at de kan blive til store planter inden vi får set os om. Forunderlige verden :-)

   Slet
 2. Troldnød og andre vinterblomstrende buske guld værd efter min mening ligesom jeres flotte Bøgehøj. Du kunne også klippe din perikon helt tilbage, så bliver den vel knap så voldsom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg mente naturligvis bøgehæk.

   Slet
  2. Ja min Perikon kunne godt klippes helt tilbage, men det synes jeg egentlig er synd. Har valgt kun at tage et par af de ældste grene engang imellem, så derfor overvejelserne omkring flytning af den.

   Slet
 3. Hvor ser der pænt og ordentligt ud hos dig:) Du har sørme været flittig. I vores have er der masser af ukrudt overalt, så jeg skal snart i gang! Jeg har en rød troldnød, som også er smuk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm......... jeg viser det der er pænt og ordentligt. Kunne også sagtens lave en billedserie med masser af ukrudt og senegræs ;-)Det må dog lige vente lidt med at blive udryddet til jorden bliver mere tør.

   Slet
 4. Jeg håper dine Dorotealiljer vil trives, hos meg blir de flere og flere for hvert år. Det samme skjer med vintergækkene, i fjor begynte jeg å sette dem langs den korte hekken min, så de kan lyse opp i innkjørselen vår. Alltid kjekt med planter som kommer tidlig og som formerer seg bra! Ha en fin ny februaruke! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine vintergækker breder sig fint, og hber så meget at mine Dorothe vil gøre det samme.

   Slet
 5. Ser så fint ud hos dig, skønne skønne gækker og Dorthea liljer er så smukke med de små klokker..
  Ved ikke men jeg kan altså ikke få mig til at rydde noget derude endnu, for man kan aldrig vide helt
  med det vejr....buskadset beskytter jo en del...men man kan jo komme til at ændre holdning.
  God søndag Vivi.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der sker bestemt ikke noget ved at vente lidt endnu, men jeg vil bare have de bede med forårsløg gjort klar nu, så jeg ikke skal trampe rundt i mine blomster. De stauder jeg har i bedene er også ret hårdføre, så de skal nok klare sig, og i denne uge har sneen jo beskyttet dem.

   Slet
 6. Jeg følger spændt med her. Især omkring vinter blomstring, da min nye have også er lidt for bar i de grå måneder :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja nu fik jeg da anskaffet mig en troldnød. Kejserbusk og hasselbror er også på ønskesedlen.

   Slet
 7. Hej. Hvor ser det godt ud. Det er en rigtig god idé at placere vinterplanter dér hvor man er mest om vinteren, så man kan nyde dem. Du er heldig, at du har så meget gran at du ligefrem kan lave flis af det. Jeg må se om jeg kan finde et sted til næste vinter, hvor jeg kan hente en masse gran, for jeg vil gerne bruge det til julehavepynt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt med gran, både som pynt, men også under Rhododendron, mon ikke du kan finde et sted oppe hos dig, hvor du kan få fat i noget.

   Slet
 8. Det ser godt ud. Vi lægger også granflis under vores rhododendron, men vi har nu ikke helt nok. Juletræet bliver foreløbig brugt til roserne, så kan vi flise det bagefter til rhodoerne, rigtigt genbrug :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er fint, når gran kan bruges op til flere gange :-)

   Slet
 9. Hvor ser der fint og ordentligt ud i din have og skønt med de små forårsbebudere, der titter frem allevegne :) Flot troldnød! Jeg skal også blive bedre til at placere vinterblomstrende tæt på huset - det er godt for øjet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er vigtigt med planter man dagligt kan glædes over :-)

   Slet
 10. Ja, du har været flittig, det ser godt ud, og jeg håber at du vil få en stor og frodig plet af dorotealiljer :) De vintergækker jeg fik af dig titter også op i mange fine tuer. Dem må jeg vise når de er helt sprunget ud.
  Når man har så stor en have som dig, er det da oplagt at have nogle vinter blomstrende buske også, ja helst uden for vinduerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt vintergækkerne er på vej :-)
   Planen i min have er, at der med tiden skal blive så meget som muligt at se på alle fire årstider.

   Slet
 11. Hvor har i altså været flittige HJ og dig, det ser så godt ud. Dorthealiljer er noget af det sødeste og jeg har forsøgt at finde nogen løg på nettet, men det er ikke helt nemt så du har været heldig at få nogle fra Frk.Anemone :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber du finder nogle Dorothealøg, for de er så skønne :-)
   Mon ikke det er fordi løgene helst skal hurtigt i jorden igen, at de ikke er så nemme at finde :-)

   Slet
 12. Hold op for en orden. Det ser rigtig fint ud.

  Jeg har endnu ikke fået delt mine vintergækker, på trods af jeg nu har boet her siden 2010. Jeg har vel en 3-4 klumper stående. Jeg ville da gerne have dem flere steder i haven. Måske jeg får det gjort i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må se, lige pludselig får du delt dine løg :-)

   Slet
 13. Det er dejligt at kunne tage en tørn derude når vejret er til det og det bliver så fint :-) Det er godt nok lækkert med alt det gran til Rhododendronerne. Hamamelis står også på min ønskeliste og har gjort i mange år, men jeg aner ikke hvor jeg skal sætte den - det er en skøn skøn busk.
  God weekend:-)

  SvarSlet
 14. Ja en Troldnød er skøn her i vinterperioden, og den jeg har anskaffet mig har de fineste små blomster. Jeg synes der er stor forskel på, hvor grove eller fine blomsterne er, alt efter sort.

  SvarSlet