6. december 2011

Belægning med herregårdssten i halvforbandt.

I denne uge handler kurset om belægning. Jeg har lagt denne belægning på 1.54 x 3.50 m i herregårdssten, mønsteret er halvforbandt. Altså en helt almindelig belægning.

Der ligger et pænt stykke arbejde forud for, at man kan ligge fliser efter alle kunstens regler.
Bunden skal vibreres. Stykket skal sættes af, og det er vigtigt at vinklerne i hjørnerne er præcis 90 grader. Højder og fald skal selvfølgelig også være efter normerne, det er derfor ligeså vigtigt at få niveleret rigtigt ud.
Afretningsskinnerne skal sættes, så snoren kommer til at passer med højden på den færdige belægning. Herefter er der så kun at få trukket af, før stenene kan blive lagt :-) 
Det jeg synes er sværest, er at få sat vinklerne rigtigt af, men det lykkes 100%, selvom jeg måtte bruge en del tid på det ;-)


Så er der begyndt at komme sten på :-) Det er dog ikke helt så enkelt, som man normalt gør, for der skal være en lille fuge mellem alle stenene, både på den ene og den anden led, på nogle få mm. Ikke noget med at sætte dem helt tæt sammen, som er det letteste !!
Snorene i midten er der, for at fugerne kan ligge lige gennem hele arbejdet, og stenene skal sættes inde fra snorene og ud, for at mindske risikoen for at arbejdet bliver skævt.
 
Her er jeg næsten kommet op i den anden ende :-)

Prøv lige at se afslutningen i hjørnerne på borten :-) De er klippet og hugget til. Vil lige sige, det er lidt svært, og der skulle et par forsøg til før det lykkes, men resultatet blev heldigvis flot :-)) Jeg fravalgte bevist den letteste vej, altså den med vinkelsliberen.

Her kommer et par billeder af det færdige arbejde :-) Det er helt, som det skal være, der er ikke noget at komme efter, så jeg tillader mig at være lidt stolt af mit arbejde ;-)


Jeg er nu glad for at kameraet er opfundet, for lige så snart underviseren har gennemgået belægningen, og kommet med tilbagemeldinger på opgaven, skal det hele pilles op igen. Det har jeg gjort, og er nu klar til at påbegynde en ny opgave i morgen :-) 

7 kommentarer:

 1. jag kommer ihåg från min utbildning/utdannelse hur vi slet med att lägga sten :-) Bra kunskap!

  Dina hörnor är verkligen vackra - deu måste fått hög poäng...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 2. Jeg har godt nok ikke så meget forstand på det, men det ser ud som om, du roligt kan være stolt. Meget flot. Godt du forklarer det så grundigt, så kan man bedre få øje på de flotte ting du har lavet. Fuger og bort osv.
  Det må være surt at skulle pille det hele op igen med det samme, så det er godt, du har taget billeder :o)

  SvarSlet
 3. Det ser rigtig flot ud Vivi, det kan du godt være stolt af :) - du er jo en knag til det der, men det har vi jo set i din flotte have :)

  Glæder mig til at se flere billeder fra dine kurser, det må altså være sknt at blive inpireret og lære noget nyt, selv om du sikkert for længst havde læret lige dette mønster, som er et af de mest gængse. Do ikke altid så flot afsluttet med den fine bort.

  SvarSlet
 4. Et superflot stykke arbejde, så hvorfor sku du ikke være stolt af det... det må man godt :)
  Ja kameraet er en fantastisk opfindelse, og slet ikke til at undvære... tak fordi du deler dine billeder med os :)

  SvarSlet
 5. Hold da op, hvor er du dygtig. Det kan du roligt være stolt af. (Ikke fordi jeg har synderligt forstand på det) Men jeg har dog øjne i hovedet ;-D
  Ej hvor ærgeligt, at det skulle pilles op igen, lige som du var blevet færdigt. Men sådan er det jo. Glæder mig til, at se din næste opgave. Og skønt du forklarer så udførligt.
  Ha´en god dag.
  Julehilsner fra Marianne i Hvam.

  SvarSlet
 6. Tak for jeres pæne ord :-)

  Annette det er rigtig dejlig at lære, hvordan det her med sten skal laves for at være helt rigtig.

  I skal nok få flere billeder :-) Skal på et kursus mere i jan./feb.

  Det første kursus som jeg er på nu, handler om det mest grundlæggende. På de efterfølgende 3 kurser vil opgaverne selvfølgelig blive mere og mere avancerede, men glæder mig meget.
  Vil jo helst kunne det hele dag et ;-)

  SvarSlet
 7. Hej Vivi
  Hvor er du bare dygtig.
  Vi har fået i dette efterår lagt ca 140m2 med fliser, dog har vi haft en fagmand på, men vores plan er at forsøge selv til foråret, da vi har et stykke mere, som vi også skal have lagt fliser på.
  Nu kan jeg læse og se lidt her hos dig, hvordan en prof gør.
  Tak for inspirationen.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet