12. januar 2013

Det store ahorntræ er fældet


Her er det sidste billede af det store ahorntræ, som stod alt for tæt huset. 
Træet skulle fældes for ikke at gøre skade på huset, og det er sket i denne uge.


Vi havde ikke mod på selv at gå i gang med fældningen af så stort et træ, for tænk hvis noget gik helt galt. Derfor havde vi bestilt en professionel skovmand til at udføre opgaven, for at være sikre på, det var en, der havde 100% styr på tingene og forsikringen i orden, hvis træet mod al forventning skulle tage et forkert drej.


Forhugget er taget, og jeg må tilstå jeg havde lidt kriller i maven.


Der blev gået sikkert og professionelt til værks, og inden vi fik set os om, begyndte træet at hælde helt efter planen :-)


Sikke et brag der lød, da træet ramte plænen. Pyha, ikke mere mavekriller ;-)


De største stammer blev savet op i 30 cm stykker, så de er klar til at blive kløvet. Jeg er dybt imponeret over, hvad en professionel skovmand kan klare på en time !

Herfra tager vi selv over. Der er vist arbejde nok til os et pænt stykke tid, inden der er ryddet op efter det her ;-)


Det ser lidt bart ud, hvor træet har stået. Jeg håber på, at vi allerede i år får plantet nogle nye træer, men det skal være noget længere væk fra huset.23 kommentarer:

 1. Verkligen intressant att se detta.
  Att ta ner stora träd är alltid svårt både känslomässigt och praktiskt. Kul att du dokumenterade det så bra.
  Det stod verkligen tätt på!

  Vi ses
  Malin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt vemodigt, når så stort et træ skal fældes, men hellere fælde et træ end risikere skader på huset.
   Det er dog vældig interessant at se, hvordan en professionel kan håndtere så stort et træ :-)

   Slet
 2. Hvor jeg forstår, at I valgte en professionel skovmand til den opgave. Har selv stået i samme situation og valgte også den professionelle. Og ja der forestår et stort stykke arbejde nu - men til gengæld giver et varmen to gange: først når I skal kløve og slæbe det til brændestakken og derefter putte det i brændeovnen om et års tid. God arbejdslyst :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tror det er meget godt at kende sine egne begrænsninger ;-)
   Varmen skal vi nok få op til flere gange, og det må så tage den tid, der skal til med oprydningen. Der er stadig meget, der skal saves ud, men der er savet så meget, at vi selv kan håndtere resten :-)

   Slet
 3. Puha, jeg sku heller ikke nyde noget af at gå igang med så stort et træ. Og hvis han nåede alt det på en time, så er jeg også imponeret :o)
  Hvis jeg husker rigtigt, så er jeres hus ikke så gammelt... så er det da lidt mærkeligt, at bygge så tæt på et træ... nå mon ikke de havde det med i tankerne da de byggede :o)
  Mangler næsten efter-billedet til før-billedet ;o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal måske smutte ud og tage et billede mere fra samme vinkel som det første er taget.

   Huset er ikke specielt gammelt, det er bygget op i 1995 efter en brand (ved ikke om det er bygget på den gamle sokkel, eller der er støbt ny sokkel), og tilbygningen er fra 1998. Jeg har ikke styr på, hvor meget et ahorntræ vokser på 15 år, men helt så stort har det ikke været dengang. Jeg forstår dog ikke, at træet ikke blev fjernet, dengang der blev bygget til, men ikke alle ser jo ens på tingene.

   Slet
  2. Så er der kommet et billede fra samme vinkel, som det første billede, ind nederst i indlægget.

   Slet
  3. Tak skal du ha - det er service :o)

   Slet
 4. Sikke en god billed serie... Sikke en historie det fortæller. Før og efter - og et gammelt træ der nu ikke er der mere.
  Jeg kan godt forstå du gerne ville have træet væk - det er ikke rart så tæt på huset. Men det ser nu lidt underligt ud uden træet.. tomt. Det bliver virkelig spændende at følge hvad du får plantet istedet.
  Rigtig god weekend.
  Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja H.J. var klar med kameraet da træet faldt :-)Jeg synes også hans billeder fortæller historien godt.
   Det kommer til at se temmelig tomt ud rundt omkring på grunden, men når vi er færdige med masakren, kommer opbygningsfacen og planen er, at der skal flere og mere spændende træer og buske i jorden, end dem der bliver fjernet.

   Slet
 5. Sjovt at se, hvordan det bliver gjort og meget spændende at følge i billedserien. Selvfølgelig vil I ikke plante så tæt på huset næste gang. Det er da også helt tosset, og er jo ikke så godt for huset med alle de blade mv. det medfører.

  SvarSlet
  Svar
  1. Træet gav en masse blade i tagrenderne, men det var det mindste. Taget kunne ikke li træet, men min største bekymring gik på, hvornår træet ville give sætningsskader på huset.

   Slet
 6. ... "timber..." Sjov billedserie, kan næsten høre lyden da træet ramte jorden. Det har sikkert været både interessant og spændende at se den professionelle skovhugger i aktion. Det bliver dejligt at få plantet et par nye træer på en bedre plads i haven, den indbyder jo til det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var yderst spændende, at se hvor legende let det så ud, både at vælte træet men også at save det op. Jeg er dog ikke i tvivl om, at det er hårdt arbejde.
   Det bliver så skønt at komme til at plante nye træer i haven. Jeg har en drøm om, at haven med årene skal blive meget parkagtig med mange forskellige spændende træer og buske. Blomster skal der selvfølgelig også til :-)
   Planen er at der skal plantes nogle træer hvert år i mange år frem, økonomien sætter jo en naturlig grænse for, hvor mange der kan blive råd til at stoppe i haven hvert år.

   Slet
 7. Hold fast et kæmpe træ. Godt i fik det fældet, det stod godt nok alt for tæt på huset. Billederne er spændende og sjove at have i arkivet.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det træ var pænt stor ;-)
   Billederne er sjove at ha´, men det er alle billeder fra haven, allerede nu er der jo ved at ske en mærkbar forandring derude.

   Slet
 8. Tak for den spændende billedserie. Det var fascinerende at se træet falde. Og jeg kan godt forstå at I er glade for at det er væk nu.
  Store træer må godt fældes hvis de står forkert, bare man husker at plante nogle nye :-)
  Og jeg kender jo din gamle have, så jeg er ikke i tvivl om at din have nok skal blive parkagtig en dag.
  Og du har jo dine dejlige planteskole bede, så der kan opformeres nogle ekstra træer også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det her træ stod meget forkert. Jeg var nervøs for sætningsskader på huset, og H.J. havde det ikke godt med tanken om, at en stor gren kunne risikere at blive slået af træet i en storm (vi har soveværelse på loftet i gavlen lige under hvor trækronen var).
   Fremadrettet vil jeg glæde mig over hvert eneste træ, vi kommer til at plante i vores have :-)

   Slet
 9. Hej Vivi
  Ja her brugte vi også en prof. da vi skulle have fældet et par store træer - som du skriver skal man nok kende sine begrænsninger ;0)
  Bliver spændende at se hvad du finder på istedet.. Her er der også et par bare pletter, men vi må jo tage det hele lidt af gangen. og lidt har jo også ret ik ;0)

  Rigtig god søndag til dig
  KH.

  SvarSlet
  Svar
  1. Planer er der masser af, så der skal nok komme masser af træer i haven. Lidt af gangen, sådan må det vist være for langt de fleste med en almindelig løn, men pludselig begynder en helhed alligevel at tage form :-)

   Slet
 10. "Det gamle træ, åh lad det stå..."
  Nå ja, den lille strofe kom altså ind i min hjerne, men jeg forstår til fulde jeres beslutning og ville ha' gjort det samme. Heldigt at der ikke var spor der stod i vejen til den side hvor træet faldt og måske dine muldvarpe er blevet så forskrækket at de har fundet andre græsgange... ;o)
  Det er nogle fantastisk flotte træstykker der er savet ud, er der ikke et par stykker af dem der kan bruges til noget sjovt i haven, til minde om den gamle ahorn??

  SvarSlet
  Svar
  1. Havde træet stået i passende afstand fra huset, havde det fået lov til at leve videre, men sådan forholdt det sig ikke. Der var heldigvis rigtig god plads til at lægge træet ned, og ja lad os håbe muldvarpene er flygtet,..........tror desværre der skal mere til ;-)
   Har ikke umiddelbart planer om, at bruge træet til andet end brændeovnen. Jeg havde egentlig tænkt på, at nogle af træstykkerne skulle saves ud i længder, så vi kunne bruge dem til at sidde på oppe ved bålpladsen, men jeg kom helt fra det, da træet skulle ned - var sku´ lidt smånervøs for at noget skulle gå galt.

   Slet