27. december 2011

Opretning af "vinranken".

Det er et fantastisk skønt vejr i dag lunt, med fuld sol, også har jeg endda fri :-) Det er slet ikke til at forstå, at det er 27. december.
Jeg benyttede bl.a. formiddagen til at køre en tur ud på landet, og få lidt styr på vinen i vores nye have.
Det er ikke fordi jeg har den store forstand på vin, men det her ser helt forkert ud. En masse stammer klippet i lav højde, med et virvar af grene. Sådan vil jeg ikke have den vin til  at se ud fremover.

Årstiden for beskæring af vin er vist helt rigtig lige nu. Jeg fandt frem til en gren, som jeg vil benytte som hovedranke. Derefter gik jeg med hård hånd i gang med at klippe, og ikke meget blev tilbage ;-)

Hovedranken er blevet bundet fast i midten af rionettet, og de øvrige grene hjulpet ud til sidderne og bundet fast der. Håber der skyder lidt flere grene fra hovedranken hen over næste sæson, som så også skal tvinges ud til sidderne.
Der skal et par rionet mere til, på hver side af planten, så den får mulighed for at vokse sig stor i de retninger, jeg vil have den til at vokse ;-)

Hvis den hovedranke jeg har valgt ikke vil, som jeg vil, må jeg starte helt fra bunden af. 
Jeg har ladet et nyt skud i bunden af planten blive, så jeg kan arbejde videre med den, hvis det andet ikke bliver, som jeg håber.

10 kommentarer:

 1. Det var da godt, at du fik fingrene i den både ift. beskæringstidspunktet men også ift. at få den beskåret. Den ser meget bedre ud nu :-)
  Krydser fingre for, at den vil som du vil og at I får nogle lækre druer derfra :-)

  SvarSlet
 2. Hej Vivi
  Du har været rigtig skrap med saksen, men det skal jo til engang imellem.
  Vi har også i dag været ude at beskære både blåregn og caprifolier. Hos os er vejret også forårsagtig og dejligt med sol.
  De bedste havehilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 3. Du er en hård kvinde, når du sådan får fat i saksen - der er vist ikke blevet udvist megen nåde ;-)
  Jeg har overhovedet ikke forstand på vin, men er spændt på at se, hvordan den udvikler sig efter den omgang. Det bliver sikkert godt :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 4. Det ser ret prof. ud, så jeg tror på, at det bliver en stor flot vin, som skal bruge flere rionet, ganske som du har planlagt det :o)

  SvarSlet
 5. Det ser da rigtig-rigtig godt ud, det du har lavet, den første model var en noget rodet omgang.

  Den vil helt sikkert takke dig med skud de rigtige steder, og ellers ser det ud til du har styr på det. Tidspunktet var vist lige i sidste øjeblik, jeg var også ude og klippe lidt i min vin og ventede spændt på om den ville begynde at bløde, men det var der heldigvis ingen tegn på, så alt er vel godt :o)

  SvarSlet
 6. Det er helt korrekt beskåret. Vin skal have saksen mellem jul og nytår, og man skal være rigtig hård.
  Når rankerne har den ønskede længde, skal de holdes der i fremtiden. Alle årsskuddene fjernes og de gamle stammer/grene renses af for løs bark og utøj,som skjoldlus.
  De nye skud med blomsterklaser skal kortes efter 3.klase næste sommer. Det giver store druer.
  Næste vinter klippes de lysebrune skud af igen.
  Gødes med benmel eller lign.
  Held og lykke
  Anne Marie

  SvarSlet
 7. Du godeste kvindemenneske. Det var godt, der kom en prof. på banen, for jeg var da lige ved at tro, at du havde været alt for barsk. Du ved tilsyneladende, hvad du gør.

  SvarSlet
 8. Det ser straks meget bedre ud. Ikke, at jeg har stor forstand på det, men jeg kan da se, at det er meget pænere :-) - og tak, for at minde os om, at vi også skal have saksen i vores.

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 9. Du klør bare på... learning by doing - er det ikke sådan :o)
  Jeg har ikke forstand på vin, men det ser i hvert fald bedre ud efter du har været igang med saksen :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 10. Jeg har heller ikke forstand på vin, men godt at Anne Marie kom på banen :-)
  Det ser ihvertfald meget bedre ud nu, og jeg tror det bliver rigtigt flot med flere rionet til den.
  Jeg gik også og kiggede på mine Clematis idag. Det er vist også tid nu, hvis det milde vejr bliver ved, som vi jo håber :-)

  SvarSlet