14. februar 2011

"Opvarmet" drivhus.

Jeg plejer altid at forspire mine frø inde i vindueskarmen. Det gjorde jeg også i 2010, men havde sået lidt mere end jeg plejer, nu hvor der er kommet drivhus i haven, og jeg dermed havde mulighed for, at få de små nye planter ud før end jeg kunne førhen.

I april måned rykkede planterne ud i drivhuset, men der var selvfølgelig stadig nætter både i april og maj, hvor temperaturen smuttede under frysepunktet.

Hvad gør man så, når man ikke har fået anskaffet sig et varmeapperat........ Tja, ind i gemmerne og finde stearinlys. Der blev tændt få eller mange lys, alt afhængig af frostgraderne, og det fungerede fint :-)

Ikke nok med at det fungerede, de nætter hvor der blev tændt mange lys, havde vi et flot oplyst hus ude i haven.

10 kommentarer:

 1. Stemning er alt i haven, men en lille elektrisk varmer fra Bauhaus mv, gør underværker når du lige pludselig skal til og prikle om, plads, plads plads nå ja og ingen frost. Et problem jeg arbejder med lige for tiden.
  Kommer snart igen.
  Henrik

  SvarSlet
 2. Hej Vivik

  Nej, hvor er det flot - nærmest stemningsfuld.
  Kh Jørn

  SvarSlet
 3. En meget stemningsfuld opvarmning. Jeg har en veninde, der også skulle opvarme drivhuset med stearinlys. Hun satte dem for tæt på nogle planter, så hele huset futtede af. Så man kan også få mere lys end godt er ;-) Men flot ser det ud hos dig.

  Ha' en dejlig aften

  SvarSlet
 4. Det er da bare smukt, og herligt at planterne var tilfredse!

  Er det varmen der har fået vinduet til at åbne sig, eller har du ladet det stå på klem??

  SvarSlet
 5. Takk for informasjonen om sydbøken;) Riktig stemningsfullt i drivhuset ditt!!

  SvarSlet
 6. Hold da op det ser hyggeligt ud...

  En smart måde at forlænge sæsonen for driveriet i drivhuset.... tror måske jeg kunne finde på at 'stjæle' ideen til i år, for det ser næsten ud til at vare lige så længe i år som sidste år..

  SvarSlet
 7. Det var godt de små planter klarede de kolde nætter - og så ser det rigtig hyggeligt ud:) Har du anskaffet en varmeblæser til i år?

  SvarSlet
 8. Tak til alle for kommentarer.

  Lisbeth og Henrik, jeg har ikke anskaffet mig en varmer til huset endnu, men må hellere få set på en lille varmer til det kommende forår :-)

  Madam Bæk, var meget obs på, hvor og hvordan mine lys blev placeret, ville nemlig ikke risikere det samme som din veninde ;-)

  Fru Friis, vi lod bevidst vinduet stå på klem, så der stadig var lidt luftcirkulation i huset.

  Jane, helt fint, men pas på det ikke ender som hos Madam Bæks veninde.......

  SvarSlet
 9. Dejligt ser det ud! Man får jo lyst til at sidde derude med aftenteen. Jeg har ikke strøm i mit lille tehus, men har til gengæld mange petroleumslamper, stearinlys og en lille petroleumsovn. Det er vidunderligt at sidde derude og se mørket falde på.
  Du må da sidde inden for og længes derud :-)

  SvarSlet
 10. GRATIS OPVARMNING AF DRIVHUS
  Ja, det er alle tiders ide med stearinlys. Jeg har købt billige stearinlys/bloklys på loppemarkeder (som regel brune, som er nærmest usælgelige).
  Men den bedste og billigste ide er at få sviger-døtre, familie, venner og bekendte til at samle lysestumper til dig. Så tager du stumperne og smelter i en cola dåse.
  Sæt dåsen i en bredere flad dåse (f.eks. en gammel flad kagedåse eller tobaksdåse) og sæt den over gassen eller komfuret. Klip stearin stumperne i passende stykker så de kan gå ned i cola dåsen mens den er over varmen. Rest-vægerne behøver du ikke at fjerne. De falder bare til bunds. Når dåsen er næsten fuld (ca. 2 cm fra kanten) med smeltet stearin lader du den stå og afkøle i ca ½ time og så stikker du et almindeligt ca 25 cm højt lys ned i den stadig lidt bøde stearin. Du har nu det fineste "gratis" bloklys" som kan brænde i ca 2 døgn. Og dine venner vil elske at samle lysestumper til dig. Det er simpelthen ufatteligt hvad der brændes af romantiske lys rundt omkring i de små hjem.
  Jeg holder drivhuset frostfrit hele vinteren på denne måde. Ved frostgrader omkring frysepunktet og ned til -3 grader har jeg som regel 2 til 3 lys tændt. Ved lavere temperaturer lidt flere. Jeg kan normalt opnå ca 3-5 grader højere varme i drivhuset end udendørstemperaturen. Det skal dog nævnes at jeg har termoruder i taget. Skulle det blive f.eks 18 graders frost må jeg nok tage mine 2 koge-gasblus i brug eller sætte varmeblæseren ind og sætte den på "hold frostfrit".
  Jeg skal måske også nævne at vi bor i Esbjerg - "I det varme syd". Og tæt ved havet har vi det jo nogle grader varmere end inde i landet.
  Jeg har endnu ikke haft bobleplast hængt på indersiden, men vil anskaffe det til næste år. Jeg har fundet et sted hvor man kan købe det til rimelige penge. Man har vel stadig sin gode sunde jyske nærighed i behold:-)
  Hilsen Søren Tvedegaard, Esbjerg

  SvarSlet