4. februar 2011

Min opstammede rhododendron.

Tilbage i 2005, da vi ryddede haven, fandt jeg en rhododendron, som så noget sølle ud. En lang bar gren med lidt grønt i toppen. Tænkte at den kunne jeg klippe lidt i, og se hvad jeg kunne få ud af det.


2006

Den blev plantet over i en krukke, den voksede hurtigt til, selvom der blev klippet en del i den. På et tidspunkt måtte den plantes om, for ikke at vælte med den tunge top i den efterhånden meget lille krukke. En whiskytønde var der godt med plads i, så det blev min opstammede rhododendrons nye hjem.

Ovenstående billeder er fra 2007 og 2008.


Planten havde i hele forløbet stået på terrassen, hvor vi var rigtigt glade for at have den, specielt når den blomstrede.

En whiskytønde bliver åbenbart også for lille, så i 2009 måtte den flyttes til en plads nede i haven, hvor den kan blive stående. I hvert tilfælde indtil jeg finder på noget bedre. Det har været sjovt at lege med den plante, og jeg er blevet meget glad for den :-)

Jeg har en rhododendron mere nede i haven, som jeg også går og klipper lidt i, men den er endnu ikke blevet så tæt i kronen, men det skal nok komme.

Foråret 2009


7 kommentarer:

 1. Hej Vivik.
  Ej hvor er den fed ... sådan een vil jeg osse ha.
  God weekend. Hold fast på hat og briller.
  Kh Lone

  SvarSlet
 2. Hej Lone, så må du ud og finde en grim langbenet rhododendron og i gang med saksen et par år. Det er meget let :-)

  Ja det er vist nødvendigt at holde på det hele i den blæst vi har i aften.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 3. Nej, hvor er den blevet flot!! Det var da en super ide med et rhododendrontræ. Jeg har altid været lidt "bange" for at klippe i rhododendron, men opstamning er jo ikke farligt!!
  kh fra fru friis

  SvarSlet
 4. Rhododendron er en meget taknemmelig plante, du skal ikke være bange for at klippe i dem. De skal nok skyde igen. Selv store rhododendroner, som er blevet kedelige med årene, kan med held klippes ned i 30-40 cm højde, og komme igen :-)

  Det jeg har gjort, er ikke kun at stamme op. For at få planten tæt i kronen, skal der klippes også der. Hver gang du klipper tilbage kommer der flere nye skud, det sted du har klippet. Det er på den måde, man kan gå ind og bestemme, hvordan planten skal blive på sigt.
  Hvis jeg ikke havde klippet i kronen på min pjevsede plante, havde den været tynd og kedelig i kronen.

  Når jeg vil afprøve noget, jeg måske ikke er helt sikker på (uanset om det er i haven eller helt andre ting), spørger jeg altid mig selv "Hvad er det værste der kan ske?"

  I haven kan det som oftest højest gå så galt, at jeg får aflivet en plante. Med mindre det er et stort gammelt flot træ, så kan ulykken ikke være større, end en ny plante kan anskaffes, og det er da til at se sig ud af :-)


  (Kan i øvrigt ikke mindes, det nogensinde er gået så galt :-))

  Du kan da starte med at eksperimentere med nogle planter, du ikke er specielt øm overfor - god fornøjelse :-)

  God weekend.

  SvarSlet
 5. Hej
  Det er dog et fantastisk flot resultat, du har fået ud af dit klipperi. Det kan godt være jeg skal prøve også, hvis jeg kan nænne det.
  Det ser i hvert fald ud som om og lyder som om, du har styr på det og ved hvad du gør.
  Vh
  Lisbeth

  SvarSlet
 6. Lisbeth, start med en lidt træls plante, så kan det kun blive bedre :-)

  De første gange jeg f.eks. klippede rhododendron helt ned, var når planterne var så grimme, at de alligevel skulle have været væk, så kunne der jo ikke ske nogen "ulykke". Det var på den måde, jeg for mange år siden, fik mine første erfaringer med det. De har alle overlevet.

  Har siden lært noget mere om beskæring, da jeg er i gang med uddannelsen som anlægsgartner, men det betyder absolut ikke at jeg ved alt.
  Jeg eksperimenterer stadig med mange ting, men bruger naturligvis den viden, jeg gennem livet har tilegnet mig (erfaring, teori, praksis), og det er heldigvis en livslang proces :-)

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 7. Meget spændende. Nu ved jeg hvor jeg skal henvende mig når jeg skal beskære min Rhodo :O)

  SvarSlet