16. december 2010

Buksbom

Forhaven, som er husets ansigt ud ad til, lignede noget der var løgn. Vi havde fået belægning på, men ellers lignede det en pløjemark. Det skulle der gøres noget ved.
Vi ville gerne have en lille hæk rundt, så vi havde en adskillelse fra det offentlige rum, fortorvet er, og vores private forhave. Ikke at folk ikke skulle kunne se ind, men bare en lille afgrænsning.

Forhaven havde jeg ikke fået lavet nogen plan for, så det er blevet lidt tilfældigt, hvad der kom i den.

Tilbage til hækken, det skulle være buksbom. Den er grøn året rundt, vokser forholdsvis langsomt og er nem at klippe pæn. Ulempen er, at den ikke kan li salt, hvilket vi var forberedte på, vi skulle være opmærksomme på i vinterperioderne.

Jeg valgte at købe planterne i Bilka, det var der, jeg kunne finde de største planter til den billigste pris - 5 stk. for 100 kr. Planterne så fine ud, så det var jeg ikke betænkelig ved.
Jeg købte dog lidt ekstra, i tilfælde af, at et par stykker skulle gå ud, men alle planterne klarede sig fint. De overskydende planter blev plantet andre steder i haven, og bliver formklippet som kugler.

Der blev trukket en snor, der kunne plantes efter, lige rækker er nu engang pænest. Jeg fik gravet en pæn rende til planterne, og blandede jorden, der skulle ned omkring dem, med kompost fra egen have. Det kunne de godt li.

Ved hjælp af fliser og hæk, samt en gang planering af jorden, tog forhaven sig allerede meget bedre ud, selvom der stadig var bar jord.

Det kik der stadig var ind i haven, så heller ikke værst ud. Er lidt vild med buede liner.


3 kommentarer:

 1. Buskbom. Jeg elsker buskbom, og har leget med tanken om, at skifte nogle af alle de carex Ice Dance ud med en buskbomhæk. Ice Dance er en herlig græs, men den er altså noget aggresiv. Som hæk vil jeg have noget der bliver på sin plads. Det skal selfølgelig være planter der bliver lavet fra stiklinger.

  Glæder mig til at se hækkeen efter de år der er gået.

  Mange hilsner herfra

  SvarSlet
 2. Ja, buksbom er nemme at lave fra stiklinger. Jeg har selv gjort det med stor succes - fik en sækfuld buksbom af en mand, jeg kom hos som hjemmesygeplejerske, og af dem har jeg nu to hække, som indrammer staudebedet (ved ikke, om de er tydelige at se på de seneste sommerbilleder fra min have?). Det er nok 5-6 år siden, jeg fik grenene, og de udgør nu en tæt, lav hæk. Meget velegnet.

  SvarSlet
 3. Der skal nok komme flere billeder af hækken på et senere tidspunkt.

  SvarSlet