17. december 2010

Lavendler

Det var bevidst, at der var lavet et lille bed i forhaven mellem belægningen og huset. Der er ikke meget, der kan gro et sted, der er så tørt, som under udhænget på huset, men det skulle afprøves med lavendler. Den blå/lilla farve ville også være god, op mod vores gule murstenshus.

Mine lavendler, første år.
 Lavendlerne blev indkøbt i Bauhaus til 10 kr. pr. stk. Jorden blev også her blandet med kompost, da de skulle plantes. Første år, fik de en del vand i etablerings fasen, men i årene fremover, er de kun blevet vandet lidt i tørre perioder.
Det viste sig i løbet af et par år, at jeg havde fået plantet alt for tæt, så jeg måtte til at flytte nogle af planterne.

Lavendel er en skøn plante, den har en god duft, og den tiltrækker humlebier og sommerfugle.

Jeg syntes, jeg har haft god held med mine lavendler, de er stadig tætte og flotte. Udover at tage sig pænt ud, har de det faktisk så godt, at der hvert år er små selvsåede lavendler, jeg kan tage op og plante ud andre steder.

Plejen af dem består i, at de bliver klippet ret hårdt ned hvert forår omkring april måned. Der skal altid være små nye skud tilbage på planterne, ellers afliver man dem. Det startede jeg med at gøre allerede året efter, de blev plantet. Får man ikke klippet lavendlerne ned, ender de som kedelige planter, der er helt bare forneden.
Når planterne er klippet ned i foråret, får de altid lige en lille topdressing med kompost, fordi jorden inde under udhænget er så dårlig. Der ud over passer de sig selv.

4 kommentarer:

 1. Endnu en dejlig plante, du skriver om. Og de ser ud til at have det rigtig godt, der hvor de står. Vi ser altid 'Barnaby' lørdag aften, og i lørdags var der et par haver med et stort område (måske 2x5 m) med lavendel. Det så ellers også godt ud! I øvrigt er der ofte flotte haver/parker i 'Barbaby', synes jeg...

  SvarSlet
 2. Det er længe siden jeg sidst har set `Barnaby`, men kan godt mindes, der altid var flotte forhaver, hvor han kom.

  På kirkegården, hvor jeg arbejder, har vi et pænt stort lavendelbed, der blev etableret for et par år siden. Hvis jeg husker det, skal jeg nok tage et par billeder af det til sommer, det er rigtig flot :-)
  Vi skal også snart have lavet en ny urneafdeling, har ønsket meget store lavendelbede, pur af taks, samt hjertetræer, som de største plantergrupper i det nye anlæg. Det vil skabe ro, give gode farver året rundt, duft og tiltrække sommerfugle og bier. Tror folk vil elske den beplantning.
  Håber jeg får mit ønske opfyldt :-)

  SvarSlet
 3. Hold fast Vivik. Sådan en skønt sted vil jeg gerne stedes til hvile til den tid. Tænk sig en duft af lavendel.
  Jeg har en del lavendler i haven. De fleste er hjemmelavet. De skal bruges til et nyt stisystem op til en ny siddeplads i min skrænt. Bedet skal holdes i hvide og blå stauder og et pr buske. Jeg håber, at helbredet holder til projektet, for jeg glæder mig helt vildt til at komme igang.

  SvarSlet
 4. Det lyder dejligt med lavendel, som kantplante ved din sti. Blåt og hvidt lyder som noget, der giver en rolig stemning :-)
  Hvis du vil ha´det bed lavet, tror jeg på, at det nok skal lykkes for dig. Der er jo ingen der siger, det hele skal laves på en´ gang.
  Held og lykke med projektet, glæder mig til at se billeder af det.

  SvarSlet