4. marts 2012

Noget bliver plantet - andet bliver gravet op.

Det er lidt småkedeligt vejr i dag, men der var et par småting, jeg alligevel ville have ordnet udenfor.
På med trøje og jakke.
Når jeg først er kommet ud, er vejret som regel ikke så slemt, som jeg kan sidde inde i varmen og forestille mig ;-)


Jeg fik plantet nogle krukker til med forårsblomster ude ved huset den anden dag. De sidste planter skulle bruges herhjemme. Det blev til et par kurve på trappen.

 Jeg fik sigtet lidt jord fra komposten, som kunne bruges til at plante i. Den fine kompostjord bliver en mangelvare, det første år, når vi flytter på landet. Det føles som en vild luksus, at jeg kan gå ned bag i haven, og vupti, så har har jeg den skønneste jord til mine planter, endda helt gratis :-)


En lille skål med hornvioler ved sidden af trappen, kunne det også blive til.


Jeg fik gravet lidt planter op i haven, som skal med på landet. Jeg har flyttet over 100 forskellige planter derud, men jeg kan blive ved med at tænke, om både det ene og det andet, at det der skal der også lidt med af ;-)

I dag blev fik jeg gravet  rabarber op, nogle studenternelliker, gule krokus og to slags vintergækker blev også pottet op.


Der er de enkelte vintergækker,


.. og der er de fyldte vintergækker.


Jeg fik en del forskellige primula sidste år, af en bekendt. Jeg venter spændt på, at de skal komme i blomst. Denne her er tæt på nu. 


I dag opdagede jeg, at mine Kærminde/Omphalodes verna er ved at komme i blomst. Det er en dejlig bunddækkende plante, som jeg sætter stor pris på at have i mit skov og surbundsbed. De ser ikke ud af meget lige nu, men inden længe fylder både blade og blomster mere :-)


24 kommentarer:

 1. Imponerende, at din have- og planteglæde er intakt, selvom du skal forholde dig til 2 haver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Planteglæden er der, men lysten til at ordne haven her hvor vi bor nu, er bestemt ikke særlig stor. Jeg er dog nødt til, at få haven til at se bare nogenlunde ud, indtil vi har solgt.

   Slet
 2. Jeg kan godt forstå, at det er svært at stoppe igen med at grave op og tage med. Der dukker jo hele tiden noget nyt op, som du også skal have lidt af med derud. Men komposten må du jo desværre undvære. Du laver jo nok en ny stak derude, når tiden bliver til det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg vil selvfølgelig gerne have det hele med ;-) Sådan blive det nu ikke, skal have vendt noget plæne derude, for at få det i jorden jeg graver op, så det sætter helt automatisk sine begrænsninger.

   Slet
 3. 100 forskellige planter flyttet, sikke en flittig lille bi, tager hatten af for dig.
  Tak for synet af kærminden, havde helt glemt hvor dejlig den er i foråret. Glæder mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vist et pænt stykke over 100, men de fleste blev flyttet derud i efteråret.

   Slet
 4. Det er rigtigt Vivi.....det forunderlige ved vejret er at det næsten altid overrasker når man først står ude i det i den rette påklædning.

  Super lækre forårstegn du der viser frem......og smukke krukker ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de kærminder må da være tegn på forår :-)

   Slet
 5. Utrolig flotte blomsterkurver! Koselig å ha på trappa!

  Herlige vårtegn i hagen din. Ønsker deg en fortsatt fin søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er altid hyggeligt at have lidt stående ved trappen, som velkomst :-)

   Slet
 6. Åh ja skønne krukker. Må vist hellere få købt nogle planter, så jeg også kan få et par stykker ud og stå og pynte lidt..
  Vejret var ikke så slemt i dag, hvis bare man havde tøj nok på. Jeg havde min flyverdragt på ( da Lars´yngste datter var 7 år købte vi stedet herude på landet om vinteren. Da der sku istandsættes en del, købte jeg en thermodragt til Lars og jeg og da hun så dem, udbrød hun begejstret; Nej skal I også ha en flyverdragt ! ;)) Tænker på den historie hver gang jeg finder dem frem til vintersæsonen.. :)
  Nå men fik da luget ukrudt i ca 5 timer, så er da det mindre at tage sig af, når vi kommer længere frem på sæsonen.. Blev lidt forfrossen tilsidst, så er det godt med en varm kop te bagefter.. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt at tænke på hvordan ungerne har reageret på forskellige ting. Datteren har sikkert nydt at i også fik godt overtøj, så i kunne komme med ud og lege :-)

   Jeg har endnu ikke fået fjernet ukrudt af bedene, men mon ikke jeg når det alligevel ;-)

   Slet
 7. Smuk velkomst, må jeg sige - både her og ude på landet. Det gør sig nu altid godt med hornvioler m.v. Ja, på med trøjen og de tykke sokker, det var i hvert fald nødvendigt i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det pifter det hele op med friske blomster ved døren :-)

   Slet
 8. Jeg var en kylling og blev inde i dag... :o)
  Jeg har også haft kærminde (jeg har altid kaldt dem kærminde-søster?) i haven, men der hvor de stod var de lige grovillige nok, så nu står de i potter til senere brug :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Både Kærminde og Kærmindesøster hører til i Rubladfamilen, men ellers hører de til hver deres slægt. Kærminde slægten hedder på latin Omphales. "Slægten omfatter (i følge Havens staudeleksikon) ca. 25 en- og flerårige med forglemmigej lignede blomster. De fleste arter hører hjemme i Middelhavsområdet og Asien." Planten breder sig villigt ved udløbere.
   Kærmindesøster slægten hedder Brunnera på latin. Den er vildtvoksende i Asien. Der findes 3 arter, hvor det kun er arten macrophylla der er interessant for os. Der findes flere forskellige sorter af Brunnera macrophylla. Brunnera macrophyllaernes blomster minder også om forglemmigej. Under gode vækstbetingelser, kan den brede sig ved selvsåning.
   Håber du fik lidt ud af min forklaring omkring forskellen på de to planteslægter.

   Slet
 9. Du er så flittig med dine krukker. Hvor er den sød den lille kærmindesøster. Er det ikke tidligt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Alt er jo ret tidligt oppe i år, men Kærminden plejer at være en af de tidlige forårsbebudere.

   Slet
 10. Hvor er de bare søde dine kurve. De er da rent forår :-)
  Og kærmineblomster allerede, hold da op, det er tidligt.
  Jeg har også ind imellem overvejet at bruge min kompost i krukker. Men så har jeg også læst at det kan være for stærkt. Ved du hvordan man kan se om det er ok at plante direkte i?
  Måske ender du alligevel med at tage det med på landet i krukker og potter efterhånden :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved godt, at man skal være lidt varsom med at bruge ren kompost, da det kan være for stærkt. Ude i bedene blander jeg altid almindelig havejord sammen med komposten, når jeg planter.
   I krukkerne bruger jeg altid kompost, og plejer at komme lidt købejord øverst, mest for at det frøukrudt der er i min kompost ikke skal have for meget lys. Jeg havde ikke købejord på lager herhjemme idag, så valgte ren kompost, tror det går ;-)
   Jeg har aldrig haft problemer med, at mine planter i krukkerne er blevet svedet. Når jeg har pottet noget op bruger jeg også bare af komposten, det er det billigste, og indtil videre er det gået meget godt.

   Slet
 11. Hvor er det dejligt at se dine kærminde i blomst allerede :-) Jeg kan godt forstå, du vil have dine smukke planter med til jeres nye have. Dine fyldte vintergækker er noget af det dejligste!

  SvarSlet
 12. Du har virkelig grønne fingre - synes det er så fint når nogen går op i deres have og slet ikke har brug for noget havehjælp. Men I hører til de få ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Må tilstå at jeg er noget havetosset, men kender nu en del, der klarer deres dejlige haver selv ;-)

   Slet