20. januar 2012

Minikursus i opmåling.

For år tilbage, før vi skulle i gang med haven, her hvor vi bor i dag, var jeg ude at måle haven op efter bedste evne, før jeg gik i gang med at tegne. Jeg havde ikke lært noget om hvordan man kunne gøre det, og det endte da også med, at jeg manglede et par meter til et bed, så jeg måtte til at justere lidt i praksis, i forhold til det jeg havde på tegningen. Det var ikke værre, end det kunne lade sig gøre, men alligevel lidt træls.

Jeg kan forestille mig, at jeg ikke er den eneste der har prøvet at målene ikke helt passer efter en opmåling. Det er derfor jeg vælger, at skrive dette indlæg, for der en simpel måde, man kan måle haven eller et stykke af haven op på uden en masse udstyr.
Det eneste der skal bruges er 2 målebånd + en tommestok, et stykke papir, hvor du har tegnet en grov opridsning af arealet, og noget der kan skrive.
Det vil lette arbejdet, hvis man er 2 personer om det, da man ellers skal have noget at holde målebåndet fast med, og får også lidt traven frem og tilbage for at være sikker på målebåndene ligger i den rette vinkel.

DET ER VIGTIGT AT MAN GIVER SIG GOD TID,
OG PRÆCISION ER EN DYD !!

Målebåndenes længde afhænger af havens/stykkets størrelse. Målebånd kan købes i mange forskellige prisklasser og kvaliteter. Jeg har set 30 m målebånd fra 130,- til ca. 1300,-.
Målebånd er altid bedre at bruge end en tommestok, fordi den kan blive liggende, med en tommestok kommer der mange flytninger, hvilket hurtigt gør, at målene bliver mere upræcise. 

Man starter med at ligge et målebånd ud på en lige linie, som man med sikkerhed kan finde igen. Det kunne meget vel være langs med huset/en bygning, her kan man nemlig komme til at ligge målebåndet helt lige. ( se eks. 1) 


Eks. 1: Her er haven der skal måles op. I haven er der en bygning. Helt parallel med bygningen ligger du det første målebånd (den røde streg). Den kalder vi grundlinien. Noter hvor lang din grundlinie er.

Det næste målebånd ligges vinkelret (90 grader) op mod det første målebånd (eks. 2). Det er meget vigtigt, at vinklen er rigtig, ellers rykker målene sig lynhurtigt. Få cm bliver hurtigt til mange cm afvigelse, når man kommer nogle meter ud.


Eks. 2: Alt afhængig af grundens udformning bestemmer du dig for nogle steder, du vil tage mål. De blå striber er de steder jeg vil tage mål i denne have, og illustrerer hvor det andet målebånd skal bruges.
Noter altid  HVOR FRA på grundlinien du tager målet fra, og HVOR LANGT der er ud til hækken, som i dette tilfælde afgrænser haven. Det er også en god ide at få skrevet ned, hvor på den "røde linie" bygningen ligger. Det kan også være træer eller andet, man skal finde placeringen på.
I dette tilfælde vil jeg vælge at måle fra venstre mod højre.

Hvordan er man så sikker på at vinklen passer? Her kan man klare sig med en tommestok, det er ikke den hurtigste løsning, men den fungerer ;-) (eks. 3.)


Eks. 3: Hvis du kun har dine målebånd og en tommestok til at få styr på vinklen med, måler du 1 meter hen af grundlinien (A) fra det sted du vil tage målet. Ligeledes måler du  1 meter ned af det andet målebånd (B). C-linien (tommestokken) skal have et mål på 1. 414 m. Passer målet ikke flytter du målebånd B til målet "sidder lige i øjet", for så har du en 90 grader vinkel.
Formlen i højre hjørne kan altid bruges til at udregne en 90 graders vinkel.
Der er flere muligheder. Hvis man har et pænt stort vinkel så brug den. Man kan også selv lave en vinkel. Vinklen laves selvfølgelig i en størrelse der passer til opgaven.


Eks. 4: Yderst til højre i haven er der stadig et stykke der ikke er målt op. Her lader du nu dit "blå" målebånd ligge efter sidste aflæsning. Nu er det blå målebånd grundlinie, og brug så det røde bånd til de sidste opmålinger som vist.


Når i kommer ind med alle jeres tal, er det nemt at få tegnet en målfast tegning. Jeg tegner helst i størrelsesforhold 1:100, dvs. 1 meter i virkeligheden bliver til 1 cm på papiret. Marker jeres grundlinie på papiret, så er det let at få tegnet jeres opmålinger ind på papiret, efter samme metode, som i tog målene på ude i haven. 


Jeg håber i har fået lidt ud af min forklaring, det er 100 gange nemmere at vise det i praksis, end forklare det på skrift ;-)
I er velkommen til at spørge, hvis der er noget i er i tvivl om, også selv om spørgsmålene først dukker op senere. Jeg tjekker løbende, om der er kommet kommentarer/spørgsmål også til ældre indlæg. 

7 kommentarer:

 1. WOUW!!! Igen må jeg beundrer din flid og perfektion, du har godt nok styr på det. Jeg vil lave et link, så jeg kan finde tilbage til dit indlæg hvis jeg skulle finde på at måle op igen, for helt så nøjagtigt gik det vist ikke for sig sidst jeg prøvede... ;o) Super måde du forklarer det på.

  SvarSlet
 2. Jeg må simpelthen eje sådant et 30 m´s målebånd. Jeg vil gerne have min sommerhusgrund tegnet op. Jeg vil gerne have mange skønne bede med buede kanter og min husbond vil gerne kunne køre igennem med bil og anhænger. Hmm..det skal der vist lige tegnes lidt på.
  Jeg vil få meget glæde af dine anvisninger i dette indlæg - Tusind tak.

  SvarSlet
 3. Spændende indlæg, det er vi vist mange, der kan bruge. Tak for det.

  SvarSlet
 4. Sådan skal det gøres... hold da op... hatten af for det :o)
  Jeg gemmer dit indlæg i tilfælde af jeg sku få brug for det... tak for det :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 5. Fine fif.

  Jeg har lavet tegninger af min frugthave og nu en del af min blomsterhave. Det er faktisk skønt, at tage frem ´og lege med´.

  Jeg må indrømme, at jeg måtte rende en del ud og ind, for at få alle mål med.

  Jeg har set nogen bruge matrikelkort, de har fundet på nettet, som udgangspunkt. Eller print fra googleearth.

  SvarSlet
 6. Det glæder mig, hvis i er nogen der kan bruge det jeg har skrevet :-)

  Berit 2 målebånd er det bedste, men er haven eller stykket man vil måle mindre, kan man selvfølgelig klare sig på anden vis :-)

  Hanne til mine skitser har jeg også brugt lavet rammerne efter google earth. Et matrikelkort er heller ikke dumt, for der har man også de rigtige størrelses forhold.
  Når jeg rigtig går i gang med at tegne, vil jeg gerne kende de rigtige mål, og have helt styr på størrelsesforholdet.

  Jo mere man øver sig i at måle op, jo bedre bliver man selvfølgelig til at få taget alle de mål man skal bruge første gang.
  Her som ved alt andet gælder, at øvelse gør mester :-)

  SvarSlet
 7. Det er en flot anvisning til opmåling du har lavet, forsat god fornøjelse med tegnearbejdet:)

  SvarSlet