3. februar 2012

Haveplan under udarbejdelse.


Der bliver tegnet på haveplanen til vores nye have, når tiden er til det. Ledige stunder er ikke det, jeg har mest af lige for tiden, men arbejdet skrider stille og roligt frem :-)


Her er en foreløbig skitse til haveplanen. Jeg har tidligere vist den, men synes, det er relevant at tage den med igen.

Efter skitsen var tegnet, gik vi i gang med at måle haven op.


Ud fra de mål, jeg har fra vores opmåling, har jeg tegnet grunden og huset over på papir.

Grunden er på lidt over 5000 m2, så den komme til at fylde en del på papiret, fordi jeg helst vil tegne haveplan i målstoksforholdet 1:100 (1 cm på papiret svarer til 1m i virkeligheden).

Jeg har klippe-klistret lidt, for at få et papir der var stort nok. 9 stk A3 millimeterpapir er sat sammen, for at det hele kunne være der, og derefter klippet til.

Jeg tegner ikke direkte på grundplanen (det kan jo være noget skal rettes til eller slettes undervejs), og det vil være træls at skulle tegne hele grundplanen op en gang til. Derfor har jeg klistret noget bagepapir sammen og clipset på min grundplan. Hvis et stykke af planen så skal ændres, kan jeg let klippe det stykke ud, og klistre noget nyt bagepapir på det aktuelle sted :-)
  
Klik på billedet for at se det i lidt større format.

Her kan i se, det der ind til videre er tegnet. Det har ændret sig lidt fra skitsen. Det syd-vestlige hjørne af haven er jeg ikke nået til endnu, og stisystemet er der heller ikke så meget af endnu.

Der er flere egetræer i læhegnet, som skal have lov at vokse sig store og fine, dem skal der ikke røres ved.
Jeg skal have målt deres nøjagtige placering, inden stierne bliver tegnet ind, så jeg kan få stierne til at sno sig udenom egetræerne, men det bliver ikke i de her kuldegrader, jeg farer rundt i haven med målebånd ;-).

Der bliver tegnet lidt - og tænkt en masse ;-)

Jeg har endnu ikke lavet nogen planteliste, men jeg har selvfølgelig en overordnet ide om, hvilken type planter der skal være i de forskellige haverum og bede.

Det kommer helt sikkert til at tage en del år, inden haven kommer til at se ud som på planen. Fordelen ved at have en haveplan er dog, at jeg kan udvælge delprojekter efterhånden som der er lyst, tid og råd til de forskellige ting. Det er ligegyldigt hvad jeg vælger at lave først eller sidst, for i den sidste ende ved jeg, at tingene kommer til at hænge sammen :-)

I er meget velkomne til at komme med kommetarer eller stille spørgsmål til tegningen og ideen.

20 kommentarer:

 1. Hej Vivi
  Det ser meget, meget spændende ud! Jeg kan godt lide blandingen mellem rette linier (øverst til venstre - køkkenhave og parkering?), og de snoede stisystemer.
  Jeg glæder mig til at følge udviklingen videre frem :o)

  SvarSlet
 2. Det ser bare spændende ud.. Kan godt li sti systemet der snor sig rundt i haven.. Og så synes jeg jo det er skønt at der både er plads til høns, bål mv. :0)
  Jeg er lidt misundelig - smiler over din plan, men ved ikke helt om jeg selv kan finde ud af at lave en. Kan godt se fidusen i forhold til bedre at kunne overskue og planlægge.. Hmm måske skulle jeg starte med at samle mine tanker på papir og så vi se hvor det fører hen.
  jeg glæder mig ihvertfald til at følge med i jeres nye have..
  Rigtig god weekend

  SvarSlet
 3. Det ser bare så hyggeligt ud, som du sidder der og klipper og klistrer, tegner og maler :o)
  Hvor må det være dejligt at ha sådan en haveplan - det blir så spændende at følge med i :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
 4. Hej Vivi

  Det er godt nok en spændende opgave, du har gang i der, jeg følger det med spænding. Det er helt sikkert sådan vi alle burde gøre, for at holde styr på tankegang og handling, men jeg ved med god erfaring at man når at stoppe op inden man får grundplanen tegnet færdig, det er lidt af en skam, for nu er det at man skal til alt det sjove med at tegne de forskellige bede ind.

  God arbejdslyst.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 5. Line, jeg har valgt lige linier i frugt og køkkenhave, som bliver særskilte haverum. Det er også planen med lige linier i gårdhaven.

  Cirklen øverst th. kommer til at ligge i et særskilt haverum. Bassinet med den ovale form kommer ligeledes til at være i et særskilt haverum.

  Jeg blander ikke de lige linier sammen med de uformelt buede linier i de enkelte haverum, fordi det let giver et rodet udtryk.
  De geometriske former som cirklen og det ovalebassin skal af samme grund heller ikke ligge i det store haverum, hvor det bliver de helt uformelle linier der skal være gennemgående.

  Lige nu er det de store linier jeg arbejder med, men beplantningen vil komme til at få stor indflydelse på rumopdelingen.

  Ang. parkering, det er altid godt at have taget højde for evt. fremtidige planer ;-)

  Gårdejerinden, det vil være en rigtig god ide at starte med at skrive en liste med de elementer du gerne vil have i din have. Det var også der, jeg startede :-)

  Møllebakkehaven, du er meget velkommen til at følge med :-)

  SvarSlet
 6. Pia, der er ikke noget man "bør gøre", vi skal hver især gøre det der føles mest rigtig for os :-)

  Selvom jeg laver en haveplan, kan der godt ske ændringer undervejs, men den er med til at holde mig fast i linier og ideer, så det hele ikke bliver for rodet. Det har jeg haft stor glæde af i min nuværende have.

  SvarSlet
 7. Hej Vivi

  Selvfølgelig skal man gøre hvad man syntes , det er mest rigtig for en, det er vi helt enig i.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  P.s det skulle ikke opfattes negativt.

  SvarSlet
 8. Pia jeg har bestemt ikke opfattet din kommentar negativt :-)

  SvarSlet
 9. Hej Vivi. Det ser godt ud. Jeg kan godt huske din første tegning fra tidligere med stien. Det er smart, at du bruger bagepapir så du lige kan klippe ud, hvis der er noget, der skal ændres. Jeg kan godt se fordelene ved en haveplan for det må være dejligt at kunne begynde et sted og så vide, at det kommer til at hænge sammen i sidste ende. I vores have har jeg gjort lidt pø om pø og det er lidt svært at få en overordnet sammenhæng. Men jeg prøver at tage udgangspunkt i det der er, og så finde ud af hvad kan matche og hvor! Jeg synes også det må være en stor hjælp med en haveplan, hvor du har en bestemt målestok. På den måde kan man sikkert mere nøjagtigt finde ud af hvor meget plads man har til bede og så videre. Hvis du ikke har noget imod det, så kunne jeg godt finde på at tage din idé og gøre det samme her, for jeg er lidt bange for at miste overblikket, hvis jeg fortsætter med pø om pø. Jeg læste i et gammelt haveblad, hvad der var et flop og hvad der var det rigtige, når man anlægger en have og lige pludseligt syntes jeg at vores var et flop. Jeg skyndte mig at gå ud i haven og blev enig med mig selv om, at det nok ikke var et flop alligevel men at jeg var glad for det, jeg havde fået udrettet, men efterhånden kræver det nok en plan at gå efter!

  SvarSlet
 10. Der er da næsten ikke noget bedre end at drømme søde havedrømme og lægge smukke planer :-)
  Jeg er overbevist om, at det bliver en helt fortryllende have, når du først begynder at få sat dit præg på den.
  Jeg arbejder også fortsat på min haveplan (i computeren). Der kommer ofte nye ideer til, som jeg forsøger at få med, hvis de kan passes ind i planen. Lige nu er det baghave-drømmene, der er mest ufærdige, så det er mest dem, jeg cirkler om. Egentlig er det jo meget godt, at man ikke har tid og råd til at realisere det hele på en gang, for på denne måde får man mulighed for at lege med udforminigen så den passer endnu bedre, til den man er.
  Hvad er din plan i øvrigt med cirklen øverst til højre?
  God fornøjelse med planerne!
  Knus Signe

  SvarSlet
 11. Åh Birgitte, det med hvad der er et flop og "det rigtige", bryder jeg mig ikke om. Hvis man er glad for sin private have, er det det, der er rigtigt. Her skal glæden være i centrum :-)
  Alt skal ikke nødvendigvis være perfekt!!

  Private haver er ikke udstillinger, som skal være perfekte. Det er noget helt andet med haver og parker i det offentlige rum, som er tegnet og udført af professionelle folk.

  Er man ikke helt tilfreds med sin egen have, er kørt fast, eller synes det hele er blevet for rodet, er det måske en god ide at læse lidt om design, eller få en med større viden om emnet, end man selv har, til at give en et par gode råd med på vejen. Det er måske ganske få linier der skal flyttes eller ændres lidt, for at haven bliver helt anderledes og mere hamonisk.

  Brug endelig det jeg skriver, hvis du kan bruge det til noget :-)
  Det er altid en god ide, at være opmærksom på hvad der er plads til. Læs om hvor meget de planter man ønsker sig, kommer til at fylde når de har nogle år på bagen.
  Mange mennesker ofrer en masse penge på søde små planter, som i løbet af få år så skal graves op igen, fordi der ikke er blevet taget højde for tilvæksten.

  SvarSlet
 12. Signe planen med cirklen er et roligt haverum. Et træ i midten omgivet af hæk med åbninger imellem, indenfor hækken skal der stå et par bænke. Bunden både inden- og udenfor hækken skal være græs. I den yderste del af cirklen skal der være en eller højest ganske få slags bunddækkendende stauder, så der kommer ro på. I baggrunden ud mod hækken skal der være buske og et par træer. Mellem cirklen og hele vejen over til og omkring havebassinet skal der primært være rhododendroner (surbundsplanter) og forskellige træer.

  SvarSlet
 13. Hej Vivi, det er et spændende arbejde, du har taget fat på - jeg husker også tydeligt din skitse, da du først viste den frem, og var helt benovet over alle de forskellige elementer, du får plads til i haven. Det er selvfølgelig også tydeligt at du har en faglig baggrund for projektet, men det gør det bare endnu mere spændende at følge. God ide med at klippe-klistre og flytte rundt - det gør jo sagen lidt mere fleksibel. Det kommer helt sikkert til at fungere godt med de steder hvor du laver rolige pladser, f.eks. cirklen.

  Fortsat god arbejdslyst.

  Ulla

  SvarSlet
 14. Ulla det er helt sikkert spændende at arbejde med. Der kommer mange elementer ind i haven, men der er også en del plads at gøre godt med. Grunden svarer til 5-6 parcelhusgrunde, men der er kun bygninger svarende til det hus og garage normalt fylder på en´ parcelhusgrund.

  Selvfølgelig bruger jeg min faglige viden, men det er stadig en privat have, som ikke bliver lavet på en gang, da tid og penge ikke forekommer i uanede mængder ;-)
  Håber vi snart får solgt, så vi kan komme i gang :-)

  SvarSlet
 15. Hvor ser det spændende ud og sikke da et arbedje! Det er jo en kæmpe stor have i får der, det må virkelig være fantastisk at kunne planlægge hver en detajle på den måde og så også føre det ud i livet:-)glæder mig utrolig meget til at følge det.Rigtig god lørdag:-)

  SvarSlet
 16. Det er et stort arbejde at få skitseret sig frem jeg tænkte på folk der samler puslespil da jeg så fotoet af dig ved bordet:0) God ide med bagepapiret, må jeg anbefale dig det papir der kaldes Manifold som kan købes i ruller til rimelig pris for A3x100m. Det er også godt at tage kopier af.
  Jeg kan rigtig godt lide din ændring med cirklen. Forsat god arbejdslyst og dejlig søndag.

  SvarSlet
 17. Uha Vivi du har styr på det. Det bliver bare SÅ godt. I har en fantastisk have ved det gamle hus, og den nye bliver da bare endnu bedre. Glæder mig til om nogle år at se den i listen over åbne haver, for så skal den da helt sikkert besøges... ;))..
  Glæder mig meget til at følge udviklingen og se jer få styr på det efterhånden..

  MVH
  Lena fra Håstrup

  SvarSlet
 18. Prikker i luften, du skal være meget velkommen til at følge med :-)

  Lisbeth det papir du omtaler må være det, som vi brugte i A3 størrelse, da jeg var på kursus i design.
  Var ikke klar over, at det kunne købes i ruller, så tak for oplysningen :-)

  Lena det er bestemt ikke utænkeligt, at vores nye have engang om x antal år, kommer til at stå på listen over åbne haver :-)

  SvarSlet
 19. Vivi, hvad gør du med brønddækslet i haven, du var så træt af lå midt i det hele??
  Anne Marie

  SvarSlet
 20. Anne Marie det har jeg ikke afklaret 100% endnu. Skal i første omgang have målt den nøjagtige placering ud.

  Går med tanker om, at åbne op i læhegnet lige ud for det store vindue i overetagen af huset. I stedet for de nuværende buske, overvejer jeg i så fald i stedet at plante Rhododendroner Catawbiense Grandiflorum, hvis der kan blive skygge nok. De får en fornuftig højde og bliver aldrig så store at de vil forstyrre udsigten fra vinduet.
  Indenfor dem vil jeg gerne have et mindre bassin med en lille bro over i forbindelse med den sti der skal gå rundt i læhegnet og i kanten af plænen.
  Nu kommer jeg til brønden. Håber på at kunne få den integreret i et bed i forbindelse med det anlæg jeg lige har beskrevet, så det kommer til at passe med, at den "helt naturlig" bliver gemt bag nogle buske eller græsser.

  SvarSlet