22. september 2011

Brolægning - en udfordring.

Kom lige i tanke om på arbejdet i dag, at der er kamera i min mobil ;-) Det er yderst sjældent jeg benytter den, men den kan da bruges.

Jeg er i gang med at ligge nogle brosten, som jeg synes er et superflot materiale til belægninger. Det er ikke noget jeg har den store erfaring med, men sjovt er det. Jeg har tidligere lavet en bænkeplads med brosten, men ellers er det kun som kant, jeg har lagt dem.

Glæder mig i øvrigt til 2x3 ugers kursus her til vinter, hvor jeg skal lære at lave belægninger i både lige og buede linier.For nogle dage siden lavede jeg denne lille plads, som skal bruges til et skraldespandstativ.


Det er vigtigt, at stenene i hver række er ca. lige brede, dvs. i nogle rækker er stenene f.eks. omkring 13 cm bredde og i næste måske 15 cm.  Hvis der er for stor forskel vil et større arbejde hurtigt skride og blive skævt. Stenene skal ligge forskudt, i forhold til hvad de gør i rækken før, så der ikke kommer "revner"/lange fuger op gennem arbejdet.


I dag er jeg gået i gang med det næste projekt. Det er lidt af en udfordring, for en novice som mig udi brolægning, men elsker den slags udfordringer :-)  
Før var der en meget uskøn trappe af 40x40 betonsten. Der er nu blevet gravet ud til en nedgang uden trin, så alle kan komme rundt.
Den store udfordring for mig ligger i, at der er en del hæld på nedgangen både på den ene og den anden led, og det skulle jo gerne ende med en pæn jævn glidning gennem hele arbejdet :-)


Der er en del jord, der skal køres væk, når der skal graves ud til bare et mindre arbejde som her.


Sand køres til, på den lille eldrevne vogn, som jeg drøner rundt på hver dag - skøn lille sag. 


Støttesnore fra det højeste hjørne og ud til flere punkter. Vatterpasset kan ikke bruges til så meget andet, end at se om stenene ligger jævnt.
Nogle af stenene i buen skulle hugges lidt til for ikke at gabe, og ja.....jeg HAR hugget i sten før, og jeg HAR ramt ved siden af før, men af en eller anden grund skulle det overgå mig igen i dag.  
Det gør ikke specielt godt at hamre sig selv på hånden med et hårdt slag fra en hammer........................det kræver lige, at man sidder med hovedet mellem benene 5 min. inden man fortsætter.


Bortset fra skrammen (havde handsker på da det skete), ømhed og hæven sker der mærkværdigvis ikke større skade ;-)


Jeg har ikke rutinen til at lave dette arbejde i lyntempo, men jeg kan udføre det, og elsker at "lege" med sten :-)

Går i øvrigt og leger lidt med tanken om at lave en brostensbelægning i gårdhaven ude ved vores "nye" hus. Der skal selvfølgelig være blomsterbede imellem. Det ville passe helt perfekt til husets stil :-)
Tiden vil vise om der bliver råd til det, brosten er nemlig ikke helt billige. I givet fald tror jeg, det vil tage mig det meste af en havesæson at lægge dem.
Drømme har man lov at ha´, nogen bliver til virkelighed andre ikke ;-)

8 kommentarer:

 1. Respekt for at du kaster dig ud i en ny og svær disciplin, jeg har selv prøvet at lægge herregårdsten som immer væk er nemmere end brosten. Sikker på det vil passe godt til jeres nye "landsted" med en mere karakterfuld og holdbar belægning end de "populære" beton fliser som ikke patinere smukt som andre naturlige materialer.
  Henrik

  SvarSlet
 2. Hold da op hvor er du dygtig, det bliver flot. Jeg kan godt forstå, du drømmer om sådan en belægning på det nye sted, måske ad åre bliver der råd.
  Men af min hånd, det har da gjort ondt. Kan godt forstå du lige måtte sunde dig lidt.

  SvarSlet
 3. Det ser knaldgodt ud. Bare jeg kunne finde ud af det. Jeg vil så gerne prøve at lægge en lidt anderledes belægning. Det er en kunst at være god til det.

  SvarSlet
 4. Det ser da super proft ud :-)
  Håber hånden er ok - det er utroligt så ondt sådan et slag kan gøre.

  SvarSlet
 5. Jamen Vivik....godt gået.....du er sej ud i alle praktiske udfordringer fornemmer jeg. Det ser virkelig godt ud.

  Her er det bedste hammer, snore og vaterpas bliver ved min mands hånd - ellers er der ngen garanti for resultatet ;0)

  SMILER
  Dorthe

  SvarSlet
 6. Flot arbejde og sjovt at se lidt fra dit professionelle virke. Du er bare sej sådan at kaste dig ud i nye svære projekter. Hos os ville de bestemt også være min mand, der betjener hammer m.v.

  Håber ikke din hånd er for øm, du skal vel i haven her i weekenden med det gode vejr, de lover?

  Ulla

  SvarSlet
 7. hej Vivik
  Jeg har tildelt dig en blog-award :)
  den har du fortjent....
  go' weekend

  SvarSlet
 8. Brosten er for mig nogle af de flotteste sten, som man kan have. Jeg giver dig ret i, at de er dyre. Jeg har selv fået lagt flere tons i haven, men de er hver en krone værd.

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet