23. januar 2011

En times tid i haven en januardag.


Jeg er i gang med at sporebeskære mit æbletræ. Er spændt på effekten, det er første gang jeg prøver til med det. Håber der kommer en masse blomster på træet.

Solen skinner, det er rigtig dejligt vejr. Jeg måtte lige en tur ud i haven. Jeg havde besluttet, at jeg ville prøve at sporebeskære mit Ingrid Marie æbletræ. Vælger at lave den beskæring, fordi træet ikke skal fylde for meget, det hvor det står. Det skulle være i dag, men var alt for hurtigt klaret.


Bedet før nedklipning af stauder.
  Det var så skønt at gå derude, så tingene greb lidt om sig. Jeg fik klippet, stauderne ned i et mindre bed, og fik fjernet lidt blade fra plænen.
Blev helt glad, dernede ved jorden, var stauderne begyndt at skyde, og bladene på mine forglem mig ej blev også ret synlige :-)  Ih, hvor jeg glæder mig til, der for alvor kommer farver i bedene igen - kan næsten ikke vente. Lidt småtosset har man vel lov at være ;-)Bedet efter nedklipning af stauder. Til venstre mit Ingrid Marie æbletræ, som er blevet beskåret. Til højre i bedet mit Ananas æbletræ, som blev plantet sidste år. Den har lige fået en etableringsbeskæring, det burde den have haft da den blev plantet, hvilket jeg ikke var klar over dengang, men jeg kunne nå det endnu. Godt man hele tiden lærer nyt :-)

Guldregnen, som jeg har haft siden den var ganske lille. Den er vokset godt. Jeg kan godt li at få nogle af mine planter som små, så jeg selv kan gå og lege med/forme dem. Det giver mig en helt speciel glæde at følge de planter.
 En frøformeret guldregn, jeg slæbte hjem for nogle år siden, da den kun var 15-20 cm høj, fik også lige klippet nogle grene af, det er planen, at den skal stammes op, så kronen på sigt skal være over garagetaget.

13 kommentarer:

 1. Helt enig :) Her har det været koldt, klamt og uf!

  SvarSlet
 2. Sporebeskæring...??? Etableringsbeskæring...??? Nye før- og efterfoto, please!!! Jeg vil også lære noget nyt idag.....!

  Men lige bortset fra det, ser det ud til at ha' været en skøn dag i haven :o)

  SvarSlet
 3. Jeg vervejede også, om jeg skulle gå igang med at klippe stauderne ned idag, men blev enig med mig selv om, at det var for tidligt! Men det er svært at vente, når bedene ikke ser så pæne ud med de lange visne "pinde". Vi er vist mange som længes :-)

  SvarSlet
 4. Det ser næsten helt forårsagtigt ud, med de dejlige solskinsbilleder!
  Ja, det har været en rigtig dejlig dag i dag!

  SvarSlet
 5. Tak til alle for kommentarerene. Det var helt forårsagtigt her hos mig i eftermiddag.

  Ved godt det er lidt tidligt, jeg er begyndt at klippe stauder ned, men det er ret hårdføre planter, der er i det bed.

  Fru Friis. Al beskæring handler om, at det er den der førere saksen, der bestemmer hvordan planten kommer til at udvikle sig. Det handler meget om, hvordan man ligger sit snit i forhold til knopperne.
  Ang. beskæring, er der skrevet en masse både i bøger og på nettet om forskellige beskæringsformer. Jeg syntes, du skal læse noget af det, jeg kan ikke kort beskrive det bedre her.

  God søndag aften.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 6. Jammen er det et hav av forskjell på Danmark og Norges vestland. Men det er meldt regn hele neste uke, så noe av snøen forsvinner nok. Håper på en tidligere vår enn 2010, men det får tiden vise. Ønsker deg en fin uke.

  SvarSlet
 7. Sikke en aktivitet. Er det ikke bare skønt at komme ud og få jord under neglene på denne årstid?

  SvarSlet
 8. Hej Vivik.
  Jeg bliver vel nødt til at sætte mig ind i sagerne, har bare altid syntes det er lidt "bøvlet" og uoverskuligt med beskæring!! Vi er lige igang med at beskære et gammelt æbletræ, men måske dit svar forklarer dets udseende... he he... nå, men man skal jo lære så længe man lever, og idag har jeg så lært to nye ord ;o))
  januarhilsner fra fru friis

  SvarSlet
 9. Hvor ser det meget mere forårsagtigt ud, når bedet er klippet ned og ordnet. Håber på godt vejr i næste week-end, så jeg også kan komme ud og nusse lidt.
  Annette

  SvarSlet
 10. "sporebeskæring" og "etableringsbeskæring" - sikke da en masse frække ord :)

  Jeg holder mig fra stauderne, men burde nok feje græsplænen lidt. Jeg har et lidt ambivalent forhold til min kæmpegræs. Den ser på den ene side herlig ud også her om vinteren, men dens blade flarer rundt, hvor de ikke har noget at gøre.

  SvarSlet
 11. Hvor skønt med sådan en dag Vivik - du fylder også helt mig med energi når jeg ser din aktive og skønne billeder.

  Jeg har et annanas æbletræ her i haven der er "sporebeskårret" igennem mange mange år - over 15. Det er et fantastisk træ der ikke er meget mere end 1 meter og 20 og så bærer det et hav af blomster og frugter hvert år.

  Dorthe

  SvarSlet
 12. Tak for alle kommentarerne.

  Fru Friis, når du beskærer dine træer, så udvælg med omhu de grene du vælger at skære af. Tag ikke flere end nødvendigt (ikke en masse unødigt småklipperi), da der altid vil komme en masse nye skud, der hvor du har klippet. En god ide er, at RYKKE de nye skud af, du ikke skal arbejde videre med, da flere klip = endnu flere skud.
  Sporebeskæring er en lidt anden sag.

  Frøken Solhat, jeg er meget spændt på det med sporebeskæringen, da jeg ikke har prøvet det før, men nu er beslutningen taget, så nu "hænger" jeg på den. Glæder mig til at følge mit træ fremover :-)

  SvarSlet