13. december 2015

Plantning og mere vinterhave

Igen i dag blev vi beriget med fint vejr, og jeg nåede at få ordnet lidt i haven. Det føltes rigtig godt, at nusse lidt rundt i egen have :-)
 

Jeg fik nogle planter i jorden forskellige steder i haven.
Her er det Snefrytle, som kommer til at stå bag i det hvide bed over mod skovstien. Her kan de få lov at danne bunddække.
I går skrev jeg om nogle af mine vintergrønne planter, og der kommer lidt mere om dem her:
 


Lavendler er også rigtig fine i vinterhaven med deres grå løv. Lavendlerne her blev plantet i foråret, og er vokset godt hen over sæsonen, så i løbet af et år eller to, er der ikke meget bar jord tilbage i  bedet.
Den lille busk er en vinter forsythia, den ser ikke ud af så meget, men indenfor et par måneder kommer den med små lyse blomster.


Her er det Efeu, som får lov at klatre op i piletræet.


Denne Laurbærkirsebær stod i haven, da vi flyttede ind. Den skal flyttes, da der skal være en sti, hvor den er, men jeg venter med flytningen til foråret. Jeg er bange for, at de store stedsegrønne blade får øget risiko for frostskader, hvis jeg flytter den nu, hvor den ikke rigtig kan nå at etablere sig inden vinteren.


Tidlig efterår eller foråret er bedst til flytning af stedsegrønne planter, men småbladede planter med massivt rodnet, som denne buksbom, er jeg ikke så bekymret for at flytte udenfor de mest optimale plantesæsoner for stedsegrønne.
Denne pænt store buksbom blev flyttet sidste vinter, og har klaret sig fint. Jeg har fjernet lidt brune blade på den tidligere på året, men den står fint på sin nye plads.


Troldhassel er også en særdeles dekorativ plante, nu hvor den har smidt bladene, og de krogede grene med de fine grønne rakler rigtig kommer til syne :-)


Jeg tror mine juleroser er ved at få sig etableret. De var meget, meget sene om at komme i blomst sidste vinter, men fine blomsterknopper er på vej i dem allerede nu, så jeg tror ikke det udelukkende handler om det milde vejr.


I gårdhaven har jeg et par store thujaer, som naturligvis også er grønne året rundt, men det er også her i krogen bag dem, jeg har diverse former for pyntegrønt liggende til mine kranse og dekorationer. Det roder lidt, men på en hyggelig måde.
 


20 kommentarer:

 1. Jeg har også et par snefryttle, de er rigtig fine med deres behårede blade.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de har fine blade, og blomsterne kan jeg nu også godt li´ :-)

   Slet
 2. Hej. Det ser rigtig fint ud i din vinterhave. Det hygger med dit grønne dekorationsløv på fliserne. Det kan sikkert blive til en del pynt. Din buksbom er meget stor. Mon du vil formklippe den eller skal den bare have lov til at vokse?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke helt besluttet, hvad jeg vil med den buksbom, men det ender sikkert med, at jeg holder den klippet.

   Slet
 3. Din kirsebærlaurbær er fin men må vige pladsen for en sti, bare i orden.
  Jeg har en kirsebærlaurbær på min ønskeseddel som hedder mont vernon, den skulle blive mindre end den jeg har i forvejen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber den vil gro videre på den nye plads den får tildelt til foråret.

   Slet
 4. Nusse i haven, ja det er jo det med sådan en grøn og frostfri dec, der er mange mulige gøremål. Kan man være heldig og komme ud uden nedbør, ja så er sådan en dag som idag søndag den perfekte vinterdag i den grønne vinter. Tak og flere af slagsen. Måske du vil vise os et par billeder af jeres bøgehække, de er så smukke og tegner haven.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der skal nok komme lidt flere billeder af bøgehækken senere, men jeg har lige vist nogen i et af mine seneste indlæg.

   Slet
 5. Det har været en skøn dag i dag, men jeg har kun været på en kort haverunde med camera, for jeg er egentlig gået i vinterhi, sådan rent havemæssigt.
  Vi har også et par snefrytle, de er meget dekorative.
  Ja, sikken stor buksbom, det er da flot.

  SvarSlet
 6. De sidste par billeder virker noget så bekendte men et sted skal man jo have sine materialer. Snefrytle er bare så fine både bladene men også blomsten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig til, at mine snefrytle rigtig vokse til. Tror de rigtig kommer til deres ret, hvor jeg har plantet dem.

   Slet
 7. Hej Vivi.Dejlige billeder af din vinterhave.
  Og alt det stedsegrønne er da slet ikke til at undvære.
  Skønt med efeuen der klatre op i træet.
  Og synes da kun det ser hyggeligt ud med alt det grønne i din gårdhave.
  God dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ovre i skovhaven er der efeu på vej op i flere af træerne, hvilket de får de lov til. Håber på, at det med tiden kommer til at give en god effekt :-)

   Slet
 8. Hej Vivi!
  Kendte slet ikke den græs, så den blev googlet og det lyder som noget jeg skal have her i den "grønnere" del af haven. Har lige plantet 5 thujaer, og det er øjeblikkeligt syn for sagen, selvom de ikke er store endnu, så kan jeg sagtens fornemme den fasthed/robusthed de tilfører, må sige jeg jubler over opdagelsen;-).
  Et genkendeligt grønt hjørne du viser med alt afklippet:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig god ide med dine 5 Thuja. De bliver kun kønnere for hvert år der går. Stedsegrønt skal der til i store doser, hvis haverne skal være fantastiske også om vinteren. Her hos os skal der i hvert tilfælde plantes meget mere af den slags :-)

   Slet
 9. Ja, det er da ikke grønt til dit binderi du mangler...det ser ud til du har det hele lige uden for døren :)
  Fine vinterbilleder :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har noget i haven af pyntegrønt og andet køber jeg ind til jeg kan blive helt selvforsynende med det.

   Slet
 10. Det er helt utroligt at vi ved denne tid kan gå i haven og så endda uden at fryse. Har hørt at sneen kommer i januar og februar, så nu må vivente og se om det kommer til at passe.
  Din have er så fin og mange flotte planter du her.
  Rigtig glædelig jule til dig og dine.
  Klem Lonni

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lonni :-)
   Uha sne, jeg er ikke vild med det, men hvis det så bare er væk ved udgangen af februar, så lad gå ;-)
   Det blev desværre ikke i år jeg fik dig lært at binde kranse (tiden fløj fra mig), men måske engang i det nye år :-)

   Slet