12. december 2015

En tur i vinterhaven

Det er ikke så ofte jeg kommer en tur i haven på denne årstid. På hverdage er det mørkt, når jeg kører på arbejde, og næsten mørkt når jeg kommer hjem.
 
Sidste weekend var det på ingen måde vejr til at opholde sig udenfor, men i dag var vejret perfekt til hyggetur derude med kamera :-)
 
Jeg havde håbet på lidt tid til havearbejde (jeg har fået en hel del græsser og stauder, der står i potter og venter på at blive plantet ud), men sådan gik det ikke - værkstedet kaldte igen, igen - men måske i morgen, jeg må se hvad dagen bringer ;-)
 

Der er blevet lidt bart i haven, men jeg glæder mig alligevel meget over det hvide bed og skovhaven, som i den grad har udviklet sig hen over denne sæson.
Jeg er så glad for, at jeg har valgt at inddrage læhegnet, så den ikke bare står som en mur i yderkanten af haven :-)
 

Den lille plet med Efeu og Vinca, der oprindelig var i kanten af læhegnet, har fået lov at bredde sig i bunden af skovhaven, og danner nu et pænt grønt tæppe, som jeg sætter stor pris på her i vinterhalvåret :-)


De stedsegrønne bunddække planter holdes inde på plads ved hjælp af saksen nogle gange om året, så de ikke invaderer stien, som de grænser op til.
 


Rhododendronerne begynder efterhånden at få en pæn størrelse.
Det stedsegrønne bed som adskiller planteskolebedene fra bålpladshaven, var noget af det første jeg plantede på en blivende plads. De begynder efterhånden også at få noget fylde :-)
Jeg sætter stor pris på at have stedsegrønne planter i min have specielt her om vinteren. Haven ville være meget bar uden dem. Med tiden vil der komme mange flere vintergrønne planter til, for de er helt uundværlige i min terminologi.Bøgehækken begynder også at træde i karakter, når den står med de vinterbrune blade, og er dermed også et vigtigt element i vinterhaven.


Jeg har været så heldig, at få fat i nogle birkegrene, som jeg vil binde hjerter af. Her er mit første forsøg. Håber på at jeg kan binde de kommende hjerter, så de får lidt mere personlig karakter.
Jeg synes, birkehjerterne passer rigtig fint til vores gulmalede hus :-)

10 kommentarer:

 1. Godaften Vivi.Hvor var det skønt med en solskinsdag her midt i december.
  Og især for jer der arbejder og først er hjemme når det er mørkt.
  Men dejlige billeder fra din vinterhave..........og de stedsegrønne planter er da et must i en have.
  Jeg ville da bestemt ikke undvære mine.
  Spændende at se din have når foråret kommer og det hele liver op derude.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er med at nyde hver eneste solskinstime på denne årstid.
   Ja det er altid spændende med et kommende haveår, og her i haven bliver der mere og mere at glæde sig til for hvert år :-)

   Slet
 2. Din bøgehæk er allerede blevet et vigtigt element i haven. Det er rigtigt, at der er en del kedelig bar jord i vores haver i sådan en grøn vinter, som vi har for tiden; men om 3-4 måneder ser det sikkert allerede mere indbydende ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tiden flyver og du har helt ret, om 3-4 måneder er det hele godt i gang igen :-)Det er nu også dejligt med et par måneder, hvor haven ligger lidt i dvale, bare vinteren ikke bliver alt for lang ;-)

   Slet
 3. Kære Vivi Jeg elsker, at se billeder fra din have og jer andres der bor der hvor der er lidt mere højt og bredt. Det ser bare ud af mere sådan når man kan brede sig på flere kvadratmetre. Det er skønne linier samt dejlige træer og buske du har valgt. Man fornemmer tydeligt ideen. Når jenser disse billeder får jeg lyst til at flytte på landet. Men ville nok få for langt til arbejde :-). God tredie søndag i advent. Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er skønt på landet, men en stor grund kræver også betydelig flere timer end en parcelhusgrund. Vi har jo prøvet det med parcelhushave, men jeg følte mig hurtigt meget begrænset på grund af pladsmangel. Her ude er der meget mere plads at lege på, og det er vist meget passende med de 5000 m2, vi har nu ;-)

   Slet
 4. Jeg skal love for, at der er sket noget, dejligt at se. Det stedsegrønne bed er også blevet rigtig flot.
  Travlt i værkstedet, mon ikke det betyder, at du sælger en hel del? Birkehjertet er flot, det minder meget om det, jeg har fået fra Anette (Anettes flora)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er sket noget i haven hvert år vi har boet her, og det kommer det forhåbentlig også til frem ad rettet :-)
   Der er brugt en del timer i værkstedet både om aftenen og i weekenderne siden efterårsferien, og ja jeg er ganske godt tilfreds med salget.

   Slet
 5. Fin vinter have du har, den ser ud til at være stor ....må være dejligt at kunne brede sig og have meget plads.
  Mvh Emmy

  SvarSlet
  Svar
  1. Grunden er på 5000 m2.
   Jeg har lige været inde og se på din blog, din have ser fin ud.
   Vi overtog stedet her midt i november 2011, og flyttede her til midt i maj 2012, så vores have er også meget ny og under etablering, men jeg er meget godt tilfreds med det vi har nået på de 3½ - 4 år vi har været i gang :-)

   Slet