6. juni 2015

Køkkenhaven, udplantning af sommerblomster og andre glimt fra haven.


Hele eftermiddagen er blevet brugt i haven. H.J. har klippet græsset, hvilket var temmelig tiltrængt. Jeg har været i gang med udplantning, af de mange hundrede planter jeg har stående i drivhuset. Der er blevet plantet en del, men omkring halvdelen af mine planter mangler stadig at komme ud i haven.


Irlands klokke, sommerasters, frøkenhat er plantet mellem grønsagerne, og en masse appelsintagetes er plantet langs stien, der går på langs i køkkenhaven.Kartoflerne vokser godt. Imellem de forskellige kartoffelsorter, er der sået morgenfruer, kornblomster og hjulkrone. 


Her ser det ikke ud af så meget endnu, da det er begrænset hvor meget løg og porrer fylder her først i juni måned.
Foran vores nye espalier er der plantet artiskokker, de fylder til gengæld allerede nu.


I forgrunden er ærterne begyndt at komme op, bønnerne mangler endnu at blive sået, men mon ikke jeg får frøene i jorden i morgen.
De nyplantede asparges står med tynde stængler, gulerødderne er på vej, og inden længe kan rødbedebladene bruges i salatskålen.


Selvom min køkken- og snithave har en pæn størrelse, er jeg kommet i pladsproblemer, men der kan heldigvis også stå noget grønt mellem bærbuskene ;-)

 
De blomster der ikke bliver plads til i køkken- og snithaven, rykker ud i den bare jord, jeg har i den kommende blomsterhave.
Her er jeg i gang med at lave noget vores lathyrus kan kravle op i.
 
 
Så kom de lathyrus i jorden. Den bare jord skal fyldes ud med andre sommerblomster.


Jeg er for noget tid siden så småt begyndt på den kommende blomsterhave. 8-9 meter langs hækken er blevet omdannet til bed, men der er et stykke vej endnu før den er ude i fuld længde. I bedet er der plantet geranium rose Clair samt kæmpe verbena.


Stauderne begynder at blomstre, her er det knopurt, som står med skønne blå blomster.


I skovbedet står R. yakushimanum på sit højeste.


16 kommentarer:

 1. Hej Vivi, tak for i går det var hyggeligt at møde dig :o) hvor er det flot med dine latyrus.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde :-)
   Jeg håber, det bliver rigtig godt med de lathyrus, og mon ikke de kommer til at dække stativerne i løbet af sommeren med duftende blomster :-)

   Slet
 2. Tak for sidst! Det var hyggeligt at få snakket med dig i virkeligheden. Hvor ser det bare godt ud! Jeg glæder mig til at se din køkkenhave senere med alle blomsterne imellem grøntsagerne - jeg tror, det bliver superflot!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, det var dejligt at få ansigt på dig :-)
   Jeg har også en rigtig god mavefornemmelse af køkken- og snithaven i år. Jeg er så glad for, at alt græs er vendt derinde nu, så der ikke er et træls hjørne, som der var sidste år. Hvis planterne vil, som jeg vil, bliver det flot og frodigt :-)

   Slet
 3. Haha....måtte altså lige grine højt, da jeg læste om dine pladsproblemer... kan ikke huske, hvor stor din have er, men det er noget mere end mine 200m2 :)

  Det ser ellers godt ud, hvad du har fået lavet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Køkken- og snithaven er på 240 m2, og hele vores grund er på lidt over 5000 m2. Kan godt se jeg ikke skal bekymre mig over pladsproblemer, men der er ikke plads til ret meget mere i køkken- og snithaven, hvis grønsager og blomster skal have mulighed for at udvikle sig optimalt, men som jeg skriver, er der heldigvis god plads andre steder i haven ;-)

   Slet
 4. Hej Vivi.Tak for sidst....................det var rigtig hyggeligt i Kolding selvom man ikke nåede at få snakket så meget med alle.
  Din køkkenhave har rigtig fået struktur i år..................der ser bare godt ud.
  Og morer mig også lidt over dine pladsproblemer.
  Er meget spændt på at se når dine artiskokker vokser til.................det er bare sådan en imponerende plante.
  God søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak :-) Tiden forsvinder alt for hurtigt sådan en dag.
   Jeg er også selv meget glad for køkkenhaven i år. Jeg er så glad for, at jeg fik vendt det sidse græs derinde i foråret :-)
   Jeg håber artiskokkerne bliver flotte, jeg havde dem et år i min gamle have, og de var meget dekorative.

   Slet
 5. Hej. Hold da op, sikken en køkkenhave, hvor er det godt gået og hvor kommer I til at høste meget. Der bliver nok til fryseren også? det er nogle flotte stativer du fik lavet til lathyrus'erne, det bliver flot, når de gror opad dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis det meste lykkes, så bliver der masser af grønt og blomster hen over sommeren, og mon ikke der også bliver noget til fryseren. Vi har stadig lidt bønner tilbage i fryseren fra sidste års høst.
   Det var en billig måde at lave klatrestativer på (6 bambuspinde til hver og lidt jutegarn); det plejer at fungere ganske udmærket.

   Slet
 6. Hvor skønt, at du på trods af så meget plads alligevel må klemme et par planter ned et andet sted :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja......... det er jo lidt fjollet, at jeg ikke kan styre mig, når der skal sås, men godt det hele ikke nødvendigvis skal være i køkken- og snithaven ;-)

   Slet
 7. Hej VIvi.
  Der sker som altid rigtig meget hos dig.
  Jeg nåede ikke at snakke med ret mange bloggere i Kolding i år, men det er min egen skyld, fordi jeg fulgte med Helle (Blomsterhatten) over til facebookgruppen roser, der også havde blogtræf, men kun klokken 13. Jeg er også med i gruppen, men ikke i samme omfang som Helle. I bagklogskabens klare lys, skulle vi nok have delt os op. Heldigvis fik jeg dog talt lidt med nogle enkelte bloggere også alligevel. Jeg nåede dog slet ikke at se dig. Jeg håber vi mødes igen en anden gang istedet for.
  Knus Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja lidt sker der da i min have :-)
   Jeg nåede lige at se dig ud af øjenkrogen, men så var du væk igen, mon ikke vi lige pludselig mødes et eller andet sted. Jeg har stadig en brogetbladet benved stående i planteskolebedene, du må få, hvis du kommer forbi.

   Slet
 8. For en fantastisk kjøkkenhage. Sammenlignet med min har du en verden av plass, men jeg kjenner til plassproblemet fordi man har lyst til å dyrke så mye mer enn det man har laget kjøkkenhave til. Jeg har nå plantet mais, stangselleri og purre rundt i blomsterbedene. Og litt salat har fått plass i krukker på terassen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også rigtig glad for min køkken- og snithave :-) Den er pænt stor, men du har ganske ret, man vil vist ofte dyrke lidt mere, end man har lavet plads til ;-)
   Køkken- og snithaven er fyldt, men jeg har til alt held rigtig god plads alle andre steder i min have, så "problemet" er til at leve med ;-)

   Slet