6. december 2014

Bøgehække og stedsegrønne planter.

 
Bøgehækkene er ret nyplantede, nogen blev plantet sidste efterår og andre i foråret, men de begynder allerede så småt at tilføre haven karakter, og er med til at danne rum.
 
 
Når jeg står og ser ned langs hækken, ser den fin og fyldig ud med sine brune blade.
 

Helt så fyldig er den nu ikke, når jeg ser direkte på den , men den er der, og er med til at skabe rum.


Bøgehækken er flot, når den stå med lysegrønne blade i foråret, men er bestemt også skøn i vinterperioden, hvor den står med brune blade.


For mig er en flot have, en have hvor der er noget godt for øjnene hele året. Det er sådan en have jeg er ved at skabe.
 
Dette billede giver et fint indtryk af vores vinterhave med stedsegrønne planter i forgrunden, og bøgehækken længere tilbage. Rundt i læhegnet står egetræerne ligeledes med brune blade og til højre i billedet ses noget af skovbedet, hvor rhododendron udgør den stedsegrønne del af beplantningen.


Det begynder at blive synligt, at køkkenhaven er inde bag hækken.
 Det bliver spændende at se, hvor meget hækkene udvikler sig det næste års tid. Jeg glæder mig til, at hækkene engang står så tæt, at vi bliver nødt til at gå rundt i haven for at se, hvad der er på den anden side af dem.

11 kommentarer:

 1. Jeg nyder meget at følge din haves udvikling, og allerede nu kan konturerne anes, og jeg tror, det bliver en skøn, skøn have om nogle år. Det skulle være muligt med en høj og tæt hæk efter bare fem år, hvis man er flittig med gødning og vand i tørre perioder, har jeg ladet mig fortælle. Vi plantede jo også en del bøgehæk i foråret, og den står også fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det er også spændende at følge udviklingen af jeres have :-)
   Jeg er helt klar over, at det kan gå stærkt med hækken, og 5 år er jo ingen tid, men når jeg går og venter, kan det godt føles lidt længe ;-)
   Hækken blev vandet meget her i sommers, fordi det var så tørt, og vi bor jo på sandjord - altså en stor si........... Tror heldigvis de fleste planter klarede det :-) Har ikke været helt så flittig med gødningen, men den har fået lidt i form af kompost.

   Slet
 2. Bøgehækkenes brune løv står så fint til de lange skygger og de stedsegrønnes forskellige grønne nuancer, og pludselig er den helt tæt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja pludselig er hækken, som den skal være.
   Stedsegrønne har mange forskellige farver, og jeg elsker det farvespil, det kan give :-)

   Slet
 3. Vivi vi burde lave en half and half, da jeg har masser af ler her i det østjyske. Det giver grundplan og struktur, men også som du selv bemærker, vigtige elemter til en vinterhave. Her vil jeg da også motivere for græsset som immervæk er grønt, i forhold til hvis det havde været en ren staudehave. 5år skulle være realistisk, det er min erfaring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ville ikke være så tosset, hvis vi kunne dele ler og sand ;-)
   Græsset er naturligvis også med til at give haven farve, så længe der ikke er et lag sne der dækker.
   Jeg tror også på de 5 år med hækken. Jeg har været med til at plante bøgehæk (arbejdsmæssigt) og i løbet af få år kom der en flot og tæt hæk ud af det :-)

   Slet
 4. Ja det er flot med bøgehæk og alt det stedsegrønne.

  SvarSlet
 5. Der er nu ikke noget som en brun bøgehæk når det hele bliver snehvidt pudret :)

  Der er gode konturer med ruminddeling at se allerede nu - det kan ikke andet end blive en skøn have, bare vent lige om lidt er der gået et par år og så er der sket endnu mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tiden går jo hurtigt, og allerede nu ser haven jo noget anderledes ud end da vi overtog stedet for godt 3 år siden :-)
   Hvis vi bruger lige så meget energi i haven de kommende 3 år, som i de seneste, så vil der afgjort ske noget, for nu er der jo ryddet op, så det er opbygning vi kan koncentrere os om, og det bliver jo synligt lige med det samme.

   Slet
 6. Hej Vivi.Ja !!! jeg synes nu at man allerede kan se fine inddelinger i jeres have.............og bøgehækkene gør jo en stor forskel.
  Men ingen have uden de stedsegrønne vækster til at give struktur hele året.
  Rigtig god advent til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er meget glad for bøgehækkene. Der skal plantes en hæk mere, havde håbet på at nå det her i efteråret, men sådan blev det ikke, så det må vente til foråret.........
   Stedsegrøn i forskellige udformninger samt buske og træer med flotte stammer hører efter min mening til i enhver have, der skal se godt ud året rundt. Der er skelettet, og så kan man ellers fylde op med løgblomster og stauder, der kan tilføre ekstra farve i vækstsæsonen.

   Slet