8. oktober 2012

Efterår og gravearbejde


Der er ingen tvivl om, at det er efterår. Bladene skifter fra grønt til gule, røde og gyldne farver. Det bliver tidligt mørkt, og vejret byder på regn og byger, så jeg flere dage ikke har haft den store lyst til at gå i haven efter fyraften. Næsten  dagligt i sidste uge, begyndte det at regne når jeg var på vej hjem fra arbejde, hmm........ 

Godt vi kan sidde og nyde det inden foran en varm brændeovn om aftenen :-)

Flere træer og buske er godt i gang med at smide bladene, det ses tydeligt her på det store ahorntræ, som er blevet noget "tynd i toppen", selvom der stadig er en masse blade tilbage deroppe endnu.


Det kommer mange blade ned på plænen fra det træ, men..... 


...........jeg tror næsten halvdelen havner i gårdspladsen, i tagrenden og i gårdhaven. Nogle dage ligger der nærmest en hel dynge lige foran døren.


Bag mit planteindslag varer det ikke længe, inden der er frit udsyn til vejen, flere buske står næsten nøgne.


Pilens blade er der også tyndet godt ud i.


Selvom det er efterår, er der stadig lidt blomster at glæde sig over. De lilla asters er da noget så flotte lige nu.


I planteindslaget står der flere buske med de skønneste efterårsfarver :-)


Geranium ´Rose Clair´ bliver ved og ved.
Jeg elsker dens blomsterflor, som strækker sig over en meget lang periode.


Staude chrysanthemum.


Sankthans urt.


Der er desværre kun ganske få stedsegrønne planter i haven endnu, men grantræerne her, giver en dejlig rolig baggrund, og er med til at skabe lidt rygrad i haven, når alle de løvfældende planter har smidt deres blade.


Majsene bag haven står høje og gyldne og vajer i vinden. De giver en dejlig læ inde i haven, men inden længe bliver de nok høstet, så får vi vestenvinden direkte ind.


Skovbedsprojektet har jeg ikke fået gjort mere ved, og uha, uha, hvor bliver det grønt. Det er meget tydeligt at se, hvor jeg ikke har gennemgravet stykket med greb og fjernet senegræs. Det vokser helt vildt hurtigt, men jeg skal nok komme efter det !
Bliver det ikke i år, så bliver det til foråret kampen bliver taget op.


Selvom det har været temmelig vådt den sidste uges tid, er det dog lykkes mig, at få gravet en lille smule - mellem bygerne ;-)


Her er et lille stykke af det, der skal blive til køkken- og snithave. Studenternellikerne har stået her hele sommeren, men stykket er blevet udvidet lidt i det hjørne, for her skal der såes valmuefrø, som jeg har fået af Frk. Anemone :-) Jorden skal dog lige have lov at sætte sig lidt, inden jeg sår.


Gravning af de planteskolebede, jeg satte af til sidste weekend, er også påbegyndt.
Et par dage hvor der har været nogenlunde tørt, når jeg kom fra arbejde, har jeg lige gravet lidt, mens Zita løb rundt på plænen. Et kvarter eller en halv time om dagen bliver hurtigt til en del :-)


Det begynder da at tage form :-)

Det bliver godt at gå foråret i møde med noget bar jord :-))

14 kommentarer:

 1. Ja det går da fremad, men det er ikke nemt, hvis det regner hver gang du kører hjem fra arbejde.
  Det er rart med en brændeoven i denne tid, hvor det blæser og er køligt.
  Vores træer har ikke mistet så mange blade endnu, men det skal nok komme.
  God arbejdslyst vi håber på solskin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber på bedre vejr i denne uge, vejrudsigten ser i hvert tilfælde lidt mere positiv ud, end den har gjort længe :-)

   Slet
 2. Ja en brændeovn er ikke så ringe, når det bare er vådt...vådt...vådt derude, og det er forståeligt nok, at lysten ikke er overvældende, når du har gået ude i det hele dagen. Men det ser da ud til, at der alligevel bliver mere og mere bar jord. Og selvom senegræsset ikke er helt besejret endnu, så er det rhododendronen og ensianen der stjæler billedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja brændeovnen giver en dejlig varme, den kan jeg hurtigt blive afhænig af ;-)
   Der er kommet en hel del bar jord, det ser måske ikke ud af så meget, men bedene er rimelig lange.

   Slet
 3. Ja, det begynder bestemt at tage form, og du har helt ret: Et kvarter hist og pist kan gøre en stor forskel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lidt hver dag gør en stor forskel, men desværre er det ikke ret mange dage i den sidste uges tid, jeg fik lavet noget udenfor, så håber det bliver til lidt mere i denne uge.
   Nå pyt, jeg når det jeg når, så må jeg tage fat med fornyet energi til foråret :-)

   Slet
 4. Helt klart er der sket en masse siden jeg var inde og kigge hos dig. At det regner så meget, er da også surt og gør jo jorden ekstra tung af arbejde med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det handler egentlig mest om, at jeg ikke syntes, det er særlig hyggeligt at gå ude i regnvejr, når jeg kommer hjem efter arbejdsdage, hvor det har været på og af med regntøjet en stor del af dagen.
   Hos os er jorden ikke speciel tung uanset om det regner, fordi vi har sandjord. Det betyder også, at jeg plejer at kunne komme i gang tidligt om foråret lige så snart frosten er væk.

   Slet
 5. Dejlige billeder fra din have, Vivi - ja, nu er efteråret rigtigt over os med alle de smukke farver, bladene får. Her hygger vi os også ved brændeovnen nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg er også helt vild med efterårets farver.

   Slet
 6. Hej Vivi. Flotte efterårsbilleder og sikke mange blade, der var opad huset. Jeg er imponeret over dit gravearbejde. Jeg kan fornemme, at der er rigtig meget arbejde i jeres have endnu og at der nok kommer til at gå et stykke tid, før det hele er fyldt op. Jeg synes, I er meget flittige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er først så småt begyndt på haven, der kommer til at gå mange år, inden hele grunden er inddraget til andet end plæne, men det har jeg det helt fint med.
   Jeg elsker at anlægge nyt, og det er der rig mulighed for her i mange, mange år :-)

   Slet
 7. Jeg håber da du har fået lavet lidt her i ugen og at du har fået lidt sol ligesom vi har fået en del sol her i det nordjyske - for jeg kan godt forstå at du ikke har den store lyst til at komme ud når det regner. Det har jeg heller ikke ;)

  Det skrider da fint frem Vivi og jeg glæder mig til at se hvor meget du når her i løbet af vinteren :)

  God søndag til dig – havehilsner Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Annette. Det bliver ikke til så meget herhjemme i haven lige for tiden. Føler mig temmelig brugt, når jeg kommer hjem fra arbejde. Det kan virkelig mærkes, at vi ikke er ret mange ansatte mere efter fyringerne sidste efterår :-(

   Jeg er også selv noget spændt på at se, hvor meget eller hvor lidt vi når i løbet af vinteren, men mon ikke der sker et eller andet :-)

   Slet