8. januar 2017

En tur i haven, tilbageblik og indsamling af materialer til binderi.


De sidste par dage har vi haft et dejligt mildt januar vejr. Det fik os til at smutte udenfor en times tid her i formiddag. Her i gårdhaven fik vi fjernet gran og pyntegrønt, som var i overskud fra kransebinderiet. Det er altid godt med en lille oprydningsrunde :-)


Det er også årstiden for fodring af fugle, og vi nyder synet af de mange forskellige fugle, som kommer for at spise.


Selv om binderiet af vinterkranse kun lige er ovre for denne gang, er det med at få samlet ind til næste sæson. I går da vi gik tur, fandt jeg et hegn, hvor der lå en masse fine hvidgran kogler. En pose blev fyldt og koglerne står nu til tørre hjemme i varmen.


Overskydende gran og juletræer er samlet sammen, så H.J. skal vist snart i gang med kompostkværnen ;-)


I år har jeg husket at få klippet toppene af de overskydende juletræer. De skal bruges i dekorationer til påske.


Trods den (ind til videre) milde vinter, er det nu meget godt med brænde til brændeovnen.
Det er lidt vildt at tænke på, at de træer og buske vi har fældet i haven nu på 3.år er med til at varme huset op om vinteren :-)


Et af de steder vi fældede en masse, var her ud mod vejen, hvor der for 3 år siden stod et gammel og grimt busket, som ikke var værd at bevare.


I dag ser det noget bedre ud :-)


Det hele vokser egentlig også forbavsende hurtigt til. Her står jeg ved et mirabelletræ, som kun var en lille tynd pind i 2014, da det blev plantet.


Det nye drivhus som vi glæder os så meget til at tage i brug.


Dette kig holder jeg specielt meget af her i året første måneder. Det fortæller, hvor vigtigt det er med planter, som er med til at farve haven om vinteren - de stedsegrønne og bøgehækkene med de brune blade.


Igen et tilbageblik til 2014.
Det er fra det sydvestlige hjørne af haven, hvor der ses en beplantning, der aldrig ville komme til at skabe læ fra vest.


I dag ser det helt anderledes ud. Læ er der ikke endnu, men grantræerne er godt på vej, specielt de 2 rækker rødgran, der er længst ude mod marken.


I det gamle læhegn mod syd, som nu bliver brugt som skovhave, har jeg hjulpet det bunddækkende  Efeu på vej op i et par træer.




Det hvide bed.
Her i vintertiden er det begrænset med det hvide, men lammeøre og sølvblad giver da lidt farve.
Jeg må også se at få plantet nogle Perlekurv, for de har også et fint gråt løv, som man kan nyde godt af det meste af året.


April 2014 - et kig ind i køkken- og snithaven.


Det er et noget andet syn vi har fra samme vinkel i dag.
Jeg fik ikke ordnet køkkenhaven i efteråret, så der er en masse uønskede grønne vækster derinde,..............


...........men der er også skønne vintergrønsager.
Grønkål, porre, rosenkål, jordskokker og timian kan vi høste flittigt af her hen over vinteren.

26 kommentarer:

  1. Hej Vivi. Det var spændende at se før og nu billeder. Sikken en forvandling. Det er virkelig blevet en hel anden have nu og hvor er det kommet godt op alle steder. Det er ikke til at forstå, at dine haveplaner ikke har flere år på bagen! Det må være noget godt jord I har.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er godt med alle de gamle billeder, i de perioder hvor jeg ikke synes det rykker så meget ;-)
      Vi har bestemt ikke en god jord, det er grå sand. Jeg kører kommunekompost på, i det omfang jeg kan nå det, for at få noget struktur i jorden, gøder lidt, har vanderen kørende i tørre perioder og forsøger at holde det værste ukrudt væk mellem planterne.

      Slet
  2. Det er altid sjovt at se hvor hurtigt tingene gror til. Det kan man ikke forestille sig når man sætter babyplanterne :-)
    Der bliver så fint hos jer!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, og ja planterne gror forholdsvis hurtigt til :-) Med en baggrund som gartner er jeg klar over, at der i løbet af få år sker meget, men jeg fascineres alligevel hvert år af det.

      Slet
  3. Ja du kan det der med før og efterbilleder, der er allerede sket meget, og så er vi jo enige om, hvor vigtigt det er med de stedsegrønne.
    Har I ingen problemer med rådyrene? Vi havde gæster i går, som fortalte, at rådyrene havde ædt deres grønkål, og de var bekymret for, hvordan det skulle gå med jordbærene, som flere af deres naboer havde fået spist af dyrene sidste år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja vi kan meget hurtigt blive enige om, at stedsegrønne planter ikke kan undværes i haverne :-)
      Sidste år havde rådyr og harer nippet i nogle unge buske og i toppene af mine normans gran, men køkkenhaven har de ikke været hårde ved endnu. Det var kun salaten jeg delte med harerne i sommer.
      Jeg frygtede for mine tulipaner i foråret, men dem var de ikke i, så håber det går lige så godt i år! Jeg glæder mig nemlig tilsynet af 500 ens tulipaner i min blomsterhave.

      Slet
    2. Det er vist meget forskelligt med tulipanerne, de har vist kun taget en enkelt, inden vi fik hegnet haven ind, men det er et problem mange steder, jeg håber I får lov at beholde jeres 500 ens tulipaner uden spisende gæster :)

      Slet
    3. Den kirkegård jeg arbejde på engang lå lige op af en skov, hvor der var mange rådyr, og der var det et stort problem, at de gik ind og spiste blomster på gravstederne, det er nok grunden til, at jeg frygter rådyrene kommer ind i haven og spiser mine blomster.

      Slet
  4. Imellem jul og nytår faldt jeg i dine 2 sidefaner om Havens historie - det var spændende gensyn. Og nu denne fine sammenligning - det er altså imponerende, som der sker noget med planter, som har gode betingelser. Og stedsegrønne vil jeg heller ikke undvære! Og drivhuset står der og venter på, at det bliver dets tur til at være med for alvor! Det bliver en spændende sæson!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja på "Havens historie" kan man følge udvikling, men uha, uha.... Jeg er vist kommet helt bagefter med opdateringen på den, det må jeg se at få gjort noget ved!
      Det bliver helt sikkert en spændende havesæson, og der vil uden tvivl blive vist mange billeder af drivhuset i år ;-)

      Slet
  5. Det er utroligt, hvad der kan ske på 2 år. Nu viser det sig også, at det var en god plan, I gik frem efter fra starten. Jeg kan godt lide de lange kik, både ned til drivhuset, og kikket med de stedsegrønne og bøgehækken.
    Har du nogle favoritter blandt de stedsegrønne? Jeg mangler et par ideer til langsomtvoksende og hårdføre stedsegrønne.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi skriver 2017, så før billederne er næsten 3 år gamle ;-)
      Det var vigtigt for mig at lave en haveplan før vi gik i gang, og det er spændende stille og roligt at følge den bliver til virkelighed :-)De lange kig er en meget bevidst del i min haveplan og flere lange kig vil efterhånden dukke op ;-)
      Ang. de stedsegrønne, så har jeg ikke nogen specielle favoritter, da de hver især har deres kvaliteter. Prøv at forhør dig på de lokale planteskoler, hvad der er godt ude hos jer, da jeg ikke har helt styr på hvordan de forskellige stedsegrønne planter tåler havgus.

      Slet
  6. Hej Vivi, først og fremmest Godt Nytår til jer begge herfra Casa Rosen.
    Og så tillykke med det smukke Drivhus, hold nu op hvor det har forandret haven. Og så er der ellers også sket en del forandringer gennem de sidste 3 år. Fantastisk så meget i har nået når man også tænker på at du har været under uddannelse.
    Masser af hilsner fra Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt nytår skal der også lyde til dig :-)
      Drivhuset gør helt sikkert noget godt for haven.
      Ja der er sket en hel del i haven de sidste 3 år, men det er jo også i de år, det for alvor er blevet synligt, hvad der bliver lavet. De første par år handlede det jo mest om oprydning, fældning af træer og buske samt kløvning af træ. Det var der mindst lige så meget arbejde i, selv om det ikke var så synligt ;-)

      Slet
  7. Ked af jeg atter gentager mig selv, men det er så imponerende, hvad der er sket af forandringer på blot 3 år.
    Er også vild med det lange kig...og ganske som du er jeg meget glad for stedsegrønne planter i haven. Der er f.eks. ingen tvivl om, at mine buksbomhække gør en verden til forskel på hvordan haven ser ud om vinteren, netop fordi de stadig står der så fine grønne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Forstår godt du er glad for dine buksbomhække, for stedsegrønne planter udgør en kæmpe forskel :-)

      Slet
  8. Hvor er der sket meget i din have og nu hvor jeg har set den IRL er det endnu sjovere at følge med i hvad der sker. Da jeg fandt din blog tror jeg du var i gang med at kløve en masse brænde.

    SvarSlet
    Svar
    1. Smil. Ja det gik meget op i oprydning, flis og brændekløvning for nogle år siden. Det er heldigvis blevet lidt sjovere de seneste par år :-)

      Slet
  9. Dejligt at få ryddet lidt op, bruger I ikke gran til at dække lidt rundt i bedene for frosten? Ja, det er en utrolig stor forandring I har tilført haven og det varer jo ikke længe før læhegnet med de små graner vil udfylde deres mission.
    Hvor ser det bare godt ud med drivhuset :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja drivhuset er en pryd i haven :-)
      Jeg bruger også lidt gran til at dække med omkring et par sarte planter, men da jeg ingen roser har er det ret begrænset.

      Slet
  10. Altså, hvor ser det bare godt ud alle steder :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Line. Der er ellers en del uønsket grønt med på billederne, men det har du så valgt at abstrahere fra ;-)

      Slet
  11. Hvor er det inspirerende at se før og efter billeder. Jeg bliver simpelthen altid så imponeret. Jeres have er allerede utrolig flot, og stærk.
    Nu kan jeg så gå her og overveje om jeg/vi ikke skulle lave nogle grupper med rødgran, kan virkelig godt lide det du viser!

    SvarSlet
  12. Flott sted dere har, og for noen fine kongler.
    Ha en fin dag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

    SvarSlet