20. september 2015

Efterårsopgaver i haven


Det mærkes og ses efterhånden tydeligt, at vi har efterår. Skyggerne bliver lange selv midt på dagen, flere og flere planter takker af for i år, men vi kan heldigvis stadig glæde os over efterårsstauderne.


Opgaverne i haven begynder så småt at ændre karakter. Ukrudt skal stadig holdes nede, men oprydningen i køkken- og snithaven er også så småt begyndt.
Hækken er klippet for sidste gang i år, og sætter formentlig ikke ret mange nye skud før til næste forår.


Hækkene vokser godt. Denne hæk blev plantet for 2 år siden, og er flere steder nået op i fuld højde, hvilket her i haven er omkring 170 cm.
Kigger vi ned langs hækken, som på billedet her, ser den meget tæt ud, men det er lidt synsbedrag, for den er ikke helt så tæt, hvis man ser lige ind på den. Jeg er spændt på, om den kommer til at lukke helt sammen i løbet af det næste års tid.


Det er efterår, vi har fået pænt med vand, så nu skal de træer og buske, jeg har stående i planteskolebedene flyttes ud på en blivende plads i haven, inden de vokser sig alt for store.
Her er det en trompetkrone, som er med fra min gamle have, der har fået en blivende plads.
 

Jeg har ikke haft så meget tid til haven i denne uge, men er så småt begyndt at fjerne græs i det kommende røde bed. Her har jeg ligeledes valgt at prioritere flytning af træer og buske højest, hvilket er grunden til, at jeg ikke starter fra en ende af, men laver "pletter". En rødbladet hyld og en rødbladet ahorn er allerede flyttet ind :-)
Det er ikke så vigtigt, om jeg når at få stauderne flyttet i løbet af efteråret, for de skal nok klare sig, selvom det måske bliver forår, før de kan holde flyttedag.


16 kommentarer:

 1. Spændende at komme i gang med at finde de endelige pladser til træer og buske.
  Der er et dejligt lys nu, når bare solen skinner, det har vi nydt i denne weekend.
  Ja stauderne skal nok klare sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er spændende at plante træer og buske, for de kommer med tiden til at give haven mere karakter :-)

   Slet
 2. Hej Vivi.
  Sikke nogle dejlige efterårsfarver som haven viser lige nu. Jeg ved ikke om det er rigtigt men det øverste billede som jeg tror er taget af de gule bed, er utrolig flot. Der er en sådan en varm udstråling der kommer fra det område, bedene, græsset, træerne, skyggerne og himlen.
  Det bliver spændende at følge med i dit nye bed. Og det er nogle meget spændende træer du vælger.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Haven oppe ved det gule bed er meget smuk lige nu :-)

   Slet
 3. Med al den regn vi har fået i senere tid må det da være et godt tidspunkt at flytte træerne. Når først de er flyttet til blivende plads, så må du virkelig føle at det hele er godt på vej, så dejligt for jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ses efterhånden tydeligt, at der er ved at blive lavet have på vores grund, selvom der er lang vej endnu før alle bedene på min haveplan er ført ud i virkeligheden.

   Slet
 4. Nej, hækkene skal nok ikke klippes mere; men jeg må tilstå, at efterhånden som efterårsrodet breder sig, holder jeg meget af hækkenes skarpe konturer som kontrast. Omplantning af træer er altid lidt skræmmende, synes jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Forstår godt du holder meget af dine store, flotte og gamle bøgehække, for de er virkelig smukke. Der kommer til at gå nogle år endnu, før vores hække for alvor træder i karakter, men jeg glæder mig over, at de er på vej :-)
   De træer jeg har, er heldigvis ikke voldsomt store, så det skal nok gå med omplantningen, men det skal helst ikke vente et år mere.

   Slet
 5. dejlige projekter i har gang i :) :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er sjovere end oprydning ;-)

   Slet
 6. Hej Vivi.Selv om efteråret så småt er i gang ser der stadig dejligt ud i den have.
  Og godt at få alle de små træer og buske plantet ud.Stauderne skal nok klar sig.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er stadig dejligt i haven, og det ser ud til vejret er med os den kommende tid, så håber på, at få mere plantet ud i morgen.

   Slet
 7. Hej Vivi. Det er en god idé at plante nu, så dine træer og buske kan komme godt igang. Det gror godt hos dig og jeg kan godt lide dine hække. Jeg tror, det er god højde, du har valgt på den. Der er også en del sommerblomster hos mig, der er ved at være færdige for i år, så jeg er også gået i gang med at klippe ned og tømme sommerkrukker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja efteråret er altid god til at plante i.
   Hækkens højde er valgt, som den er, for ellers ender det med, at jeg skal til at stå på en stige for at klippe den, og det synes jeg bliver lidt for besværlig. Det skal helst kunne klares med en stangklipper fra jorden af.

   Slet
 8. Hej Vivi.
  Dejlige efterårs billeder fra din skønne have.
  Beklager at jeg ikke lige har givet lyd fra mig før mht. mine to skæve æbletræer. Der er gået sygdom i den herhjemme, men det går nu den rigtige vej.
  Jeg vil meget gerne stadig have din hjælp til at få rettet træerne op igen. Jeg skal dog først lige have købt to nye støttepæle, da de andre var rådnet, da jeg fik dem op.
  Jeg skriver lige til dig igen, når de er købt.
  Håber alt står vel til hos dig og at du nyder efteråret.
  Klem Lonni

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt i er kommet ovenpå igen :-)
   Du skriver bare, når du er klar med pælene, så skal jeg nok komme forbi og banke dem i jorden for dig :-)

   Slet