5. februar 2015

Det stedsegrønne bed.

 
Det stedsegrønne bed er ved at være et par år gammelt, og tager sig godt ud her i vinterhaven :-)
Bedet adskiller haverummet med mine planteskolebede fra bålpladshaven.
 
Det kan ikke siges for ofte. Stedsegrønne planter er uundværlige i en have!

 
Gul søjletaks.


Buksbom.


Gul trådcypres.


Kugle thuja.


Gulbroget buksbom.


Blågran.


Denne plante har jeg ikke helt styr på hvad er, men det må være en eller anden form af thuja eller cypres.


Hvidbroget buksbom.


Afslutningsvis en af mine yndlinge Thuja ´Smaragd´.
 
Jeg synes, det er så ærgerligt, at der stadig er mange som rynker på næsen af stedsegrønne planter, for der findes rigtig mange forskellige, mange flere end man måske lige umiddelbart forestiller sig.
Har i brug for inspiration, når det gælder valg af stedsegrønne planter, kan jeg anbefale at man læser i Ene Hougaards bog "Stedsegrønne til små og store haver".
 
Min plan er, at få mange flere forskellige stedsegrønne i min have. De skaber god baggrund for blomster, hæver havens prydværdi om vinteren og så er det fantastisk, når man kan gå ud i sin egen have og klippe en masse forskelligt pyntegrønt til (jule)dekorationer.
 


20 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig, Vivi! Jeg vil ikke for noget undvære de stedsegrønne hverken sommer eller vinter. Om vinteren skaber de fortsat rum i haven og er leveringsdygtige i masser af pyntegrønt, om sommeren danner de en superfin baggrund for alt det skønne som blomster, træer og havemøbler!

  SvarSlet
  Svar
  1. Allerede nu begynder jeg at kunne nyde de stedsegrønne planter, vi har plantet her i haven, og specielt her i vinterperioden er jeg glad for dem, for de fleste af de planter der var her i forvejen er løvfældende.

   Slet
 2. Ja de har mange kvaliteter, de skal også indføres her i noget større mængder, der kommer mange ønsker frem når først man tager fat på det at omdanne sin matrikel til en have:-) stod i Plantoramas koldhus den anden dag, og sikke alle de lækre stedsegrønne i variable farver, former med mere, det ser for mig ud til der er kommet mere fokus på den slags nu, og større udvalg, eller også er det fordi det er der jeg har en del fokus i tiden;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, det handler meget om, hvad man selv har fokus på, for jeg synes altid der har været mange forskellige stedsegrønne at vælge imellem på planteskolerne.
   Kan dog godt se, at planter som atlas ceder og parasoltræ må være ret populære, siden Plantorama har dem hjemme lige nu.

   Slet
 3. Især i en stor have kommer de rigtig til deres ret. Ien lille have skal de nok vælges med omhu for ikke at virke for massive.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig med dig i, at planterne skal vælges efter hvilken have de skal stå i. Jeg vil ikke plante store tunge cypresser i en lille have, men der findes heldigvis også mange fine langsomt voksende stedsegrønne planter.
   I min søsters lille rækkehushave er der plantet buksbom, pieris og rhododendron, som stedsegrønne buske, det er rigtig fint :-)

   Slet
 4. Jeg har meget glæde af alle mine stedsegrønne og vil bestemt ikke undvære dem, de pynter i haverne, men jeg må nok give Marie ret, de kommer bedst til deres ret i en stor have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ikke alt kan bruges i den lille have, men det gælder jo både stedsegrønne og løvfældende planter. Man skal altid tænke sig om, før man planter.

   Slet
 5. Hej Vivi.Kan kun give dig ret ang. de stedsegrønne vækster.Og selvom jeg "kun"har en almindelig villahave, ville jeg slet ikke undvære alle mine stedsegrønne buske og træer.
  Glæder mig specielt over dem lige nu hvor sneen pynter dem så smukt.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår naturligvis godt, at du er glad for dine stedsegrønne :-) Jeg havde også selv nogen, i ven parcelhushave vi havde før vi flyttede på landet.

   Slet
 6. Hej.
  Man kan da ikke undvære stedsegrønne træer/buske.
  Også fuglene elsker de stedsegrønne til at gemme sig i.

  Hilsen Bente Busk.

  SvarSlet
 7. Ja dem kan vi bestemt ikke undværer her i vintermørket Vivi og skønt ser det ud ;0)
  Knus Dorthe

  SvarSlet
 8. Hej Vivi. Nej de er ikke til at undvære, jeg har også nogle omend de stadig er meget små, da jeg går ind for genbrug og har plantet små stedsegrønne ud fra købte juledekorationer. De gror godt og er allerede blevet så store, så man kan nyde det grønne her på denne årstid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder fint med genbrug af planter, det går jeg bestemt også ind for :-)
   Husk dog at være opmærksom på, at en del af de små stedsegrønne, der bruges i juledekorationer hurtigt vokser sig meget store.

   Slet
 9. Flotte stedsegrønne du har :-) Forstår godt at du ønsker dig flere.
  Jeg har også lidt af hvert, dem og så et hav af forskellige blomster og stauder, så der er farve i haven året rundt, det er min drøm.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Jeg er glad for de stedsegrønne buske og træer såvel som for mine løvfældende, men kan bestemt heller undvære blomster. Jeg har bl.a. et 25 meter langt staudebed på programmet inden for de næste par år - håber at jeg får tid til at gå i gang med det allerede i år.

   Slet
 10. Buske må der til... Jeg elsker blomster og er rigtig meget til stauder...
  Men så bliver haven så bar og kedelige om vinteren.. Det hjælper de stedsegrønne på...
  Fuglehuset koster 569 kr....
  Er du interesseret kan du sende mig en mail...
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også vild med blomster, kan slet ikke undvære dem, men de andre planter vil jeg heller ikke undvære. Ideen bag min have er, at den skal være skøn alle årets 12 måneder.
   Tak for oplysningen om prisen på det fine fuglehus, tror dog lige jeg venter, selvom den er fristende.

   Slet