22. juli 2013

Gittes have IV


De læsere der har fulgt min blog gennem flere år, er tidligere blevet præsenteret for min søster Gittes have.
I efteråret 2010 fik hun lidt havehjælp af os, til at få omdannet en kedelig rækkehushave til noget mere spændende have. De tidligere indlæg om haven kan ses her: 1.  2. og 3. del.


2½ år er gået siden haven blev anlagt. Planterne har fået fat, og vokser godt.


Der er stadig noget bar jord. Vi har snakket om, hvad der kan plantes for at dække den, og for at få lidt mere farve i surbundsbedet hen over sommeren.


Bedet til højre fungerer ikke rigtigt.
Den fik vi aldrig lavet en planteplan til. Jeg har lovet at komme med et forslag med udgangspunkt i nogle planteønsker Gitte har, så hun forhåbentlig kan blive glad ved den.

 

I bedet ind mod plænen har hun roser og lavendler. Roserne har det ikke for godt. Jeg har foreslået, at hun i stedet for dem hun har, planter nogle Astrid Lindgren roser. De har en lang blomstringsperiode, får en pæn højde, og kan skabe en fin rumopdeling ind mod plænen. 


Her har vi et kig fra siddepladsen nede i hjørnet op over plænen.

 

Under æbletræet plantede vi geranium. De lukker efterhånden fint sammen. De giver farve i haven i en lang periode, og samtidig er de praktiske at ha´ under træet. Gitte skal ikke sloges med æbletræet, når der skal klippes græs, og de kræver ikke ret meget arbejde
 i løbet af et haveår.
 

Nede bag siddepladsen, hvor H.J. sidder og snakker med min søde niece, er der plantet et hjertetræ. Træet var meget lille, da det blev plantet, men der er kommet godt gang i væksten - så godt at det skulle stammes op, for ikke at overtage hele siddepladsen.


Der er ikke langt fra snak til handling, så her kravler jeg rundt med en saks i hånden.Det gav lidt plads, men de næste par år skal der nok igen stammes lidt i den.
 

Træstammen er resterne af en japansk kirsebærtræ, som var blevet alt, alt for stor til haven. Vi valgte at lade stammen stå, da den er ret dekorativ. Der er blevet plantet en klematis, som skal vokse op af den. Der er kommet et par enkelte blomster i klematisen, men den har ikke taget rigtig fat endnu.

12 kommentarer:

 1. Dejligt for Gitte, at kunne få din hjælp til at få haven fin. Det ser godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er noget helt andet end udgangspunktet :-)

   Slet
 2. Det må være lidt spændende med den lille have, som er så ulig din egen store have.

  Endnu engang viser geranium, hvor god den er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er meget spændende at være med ind over i Gittes lille have. Fordelen ved små haver er, at det hurtigt bliver synligt, når der ændres noget og plantes noget nyt :-)

   Slet
 3. Det skal nok blive godt, det er hyggeligt at I har et projekt sammen som I løbende udvikler på:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er hyggeligt :-) Det er selvfølgelig Gittes have, og hende der bestemmer, men planteforslag/-sammensætninger og nye ideer kan jeg altid bidrage med ;-)

   Slet
 4. Ikke så dårligt at have en søster der lige rasler en ny have ud af ærmet! Det er en smuk og professionel have, du har været med til at lave der. Men du er også i gang med at tage en gartneruddannelse, ikke?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo jeg er i gang med en uddannelse som anlægsgartner, og forventer at skulle til svendeprøve i efteråret 2014.

   Slet
 5. Hvor er e
  Dett godt :) og utroligt som det lille træ tager fat :)
  Kh
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er faktisk mange træer og buske, der hurtigt kommer i vækst, når man køber dem som mindre planter.
   Til min egen have køber jeg næsten ikke andet, for efter få år, så er de godt på vej. Små planter er ikke så dyre, d.v.s. der bliver råd til flere, og inden længe har jeg alligevel fornuftige planter.

   Slet