8. juni 2013

Vinen driller.


Jeg havde glædet mig til en vinplante, der i år allerede fra start, ville fylde det meste af gavlen. Sådan blev det ikke,  rankerne fra sidste år er frosset langt tilbage, så det er næsten forfra igen. Lidt ærgerligt når planterne driller, men sådan kan det gå - jeg må ud med saksen og klippe de visne ranker væk en af dagene.


I stedet for at ærgre mig alt for meget, vil jeg glæde mig over, at der stadig er liv i vinen, og at den har sat af til druer. Inden længe kan jeg igen binde lange grønne ranker til wirerne, for vin gror vanvittig hurtig - så må jeg håbe at næste vinter/forår ikke bliver lige så kold som i år ;-).

6 kommentarer:

 1. Der er vist mange ting rundt om i haverne, som har fået frostskader, men så synes jeg faktisk også at f.eks rhododendruns har sjældent været så flotte som i år, hvis ellers de overlevede vinteren.
  Hvor bliver din gavl flot, når vinen rigtigt kommer til at dække den. Jeg kan godt forstå at du ærgrer dig. Vi trænger vist snart til en mild vinter
  Kh Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja vinteren har været meget hård ved mange planter i år - lad os håbe på et par mere milde af slagsen de næste par år.
   Jeg kan ikke rigtig vurdere det med rhododendronerne, for mine har fået en lidt hård medfart i forbindelse med flytningerne. Et par stykker af dem har stået rigtig flot med blomster, andre blomstrer ikke, en har mistet de fleste blade men blomstrer og nye blade er på vej, og en enkelt er gået helt ud.

   Slet
 2. Hej Vivi.
  Ja vin er mange steder frosset tilbage, men som jeg ser din vin, tror jeg ikke det bliver et problem. Faktisk bør man ikke falde for fristelsen og bevare hele tilvæksten, men i stedet klippe tilbage og max forlænge med ca. 30 cm pr gren (cordon). Jeg har selv anskafet mig to vine, og prøvet at læse op på den bedste måde til vægespalier. Jeg måtte læse flere gange før jeg ligesom forstod konceptet. Det afhænger også af den type beskæringsteknik man ønsker at benytte. Tror en 3-4 år vil være sufficient til at dække din gavl.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for svaret.
   Jeg er klar over, at det bedste er, kun at forlænge med lidt max. en meter pr. gren pr. år, men jeg faldt for fristelsen, som du skriver, og håbede på det bedste ;-)
   Hvis vinteren ikke havde været så hård, tror jeg som end heller ikke, der var sket noget ved at lade rankerne gro.
   Jeg vil dog ikke gøre mig alt for klog på vinbeskæring, for det har jeg sat mig for lidt ind i det til.

   Slet
 3. Et skridt frem og to tilbage... Det skal nok blive godt igen, for planten har jo helt tydelig etableret sig fint, og rødderne har nok ikke taget skade. Jeg er spændt på at se hvor langt den kan nå på en enkelt sommer. Holder du os ikke opdateret? Tak.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vinen er godt etableret, det var en der stod her, da vi overtog stedet. Den stod dog som en stor forvildet busk. Jeg beskar den voldsomt, så den kan komme til at forme sig, som jeg ønsker det.

   Hvis det øverste billede nærstuderes, kan det vist ses, at vinen til højre i billedet næsten alle steder fylder gavlens længde, og til venstre når den øverste gren også ud i fuld længde. Derfor forventer jeg, at vinen igen i år vokser lige så meget.

   Slet