12. august 2017

Rundtur i haven på en regnvejrsdag i august

Det regner, det er der ikke så meget nyt i, men i dag er vi heldigvis skånet for en strid vind.
Jeg har været en tur rundt i haven med kameraet. Det blev til en hel del billeder, så her kommer et temmelig langt indlæg.


Vi starter i indkørslen, hvor prydtobak, irlandsklokke, kæmpe verbena, limefarvede frøkenhat og sommerasters fylder tønderne godt ud.


Ude ved vejen har jeg stadig min bod, hvor jeg lige nu har stauder, marmelade, sensommerkranse, samt lidt agurker og tomater.
 I bedet ved indkørslen kan jeg glæde mig over, at stammerne på de tibetanske kirsebær vokser godt, og træder mere og mere i karakter for hvert år der går.
Hækken er ikke for tæt på denne side af huset endnu, men den opmærksomme læser kan måske alligevel fornemme, at højden på hækken svinger meget. Årsagen er, at jeg er begyndt at klippe hækken, så der gerne må være indkig til haven fra både indkørsel og p-plads. De højeste punkter bliver 1.8 m og de laveste kun 1 m.

  
Det røde bed.


Her ude i det sydøstlige hjørne af haven, er der blevet udvidet med mere skovsti. Vi har fået flis på hen til åbningen ind til læhegnet, og jeg håber meget på, at vi kan få flis på den restende del af skovstien inden så længe, så den kommer til at stå færdig inden efteråret sætter ind.


Her inde bag det hvide bed er skovstien blevet fornyet med nyt flis.


Langs den side af stien der vender ud mod marken har vi også fået inddraget lidt mere vildnæs til bed.
Det er mest nogle forskellige hosta, der er blevet plantet, men også lidt andet.


Ude i den sydvestlige ende af haven, har vi langt om længe fået taget græstørv af, hvor vi vil have lavet bålpladsområde. Markstenene foran i billedet er vores jordovn, den skal fortsat være en del af bålpladsområdet.


I blomsterhaven vokser stauderne godt.


Jeg er vild med de blå, lilla og lyserøde farver.


Der er dog stadig et hængeparti her. Det sidste stykke af "bedet" står stadig hen i græs, der ikke er blevet vendt.


Det gul-orange bed er ved at være godt etableret, og er ved at være på sit højeste lige nu.


Midt i bedet er en af stierne ind til køkken- og snithaven.


Der er stor frodighed herinde med både grøntsager og blomster.


Drivhuset har været yndlingsopholdsstedet denne havesæson
Med den sommer vi har haft (eller mangel på samme), har det været godt med et læfyldt sted, der kan holde lidt på den sparsomme varme.


I drivhuset stortrives planterne. Tomater, agurker, peber, ananaskirsebær, fersken, figen basilikum og rosmarin er de spiselige ting der er dyrket derinde i år. Der er også plantet en vin, men den er så ung, at den ikke har båret druer i år.


Udsigten fra drivhuset er nu heller ikke så tosset.


Zita vil også gerne med i drivhuset, og det er rigtig godt, når hun får grønne guffer i form af skoleagurker.
Havemøblerne i frugthaven er på grund af vind og vejr, desværre ikke blevet brugt ret meget i år.

 
Frugthaven er ikke blevet den store succes endnu.
Nogle enkelte æbler kan det lige blive til, men nogen god høst bliver det ikke.
Det ene blommetræ har fordoblet udbyttet i år. Sidste år fik vi en blomme til deling - i år kan vi få en hver ;-)
Fuglene overfaldt kirsebærtræet før os, og ikke et´ eneste bær havde de levnet.
Pærerne er slet ikke begyndt at bære frugt.
Til alt held har solbær, ribs og stikkelsbær været noget mere gavmilde med bær. Brombær bliver der også mange af.
Det kan næsten kun blive bedre med frugtavlen til næste år, det vælger jeg i hvert tilfælde at tro på.


Jeg er lidt vild med dette kig gennem haven og på gavlen med vinen.


I gårdhaven ligner alt sig selv. Der står som sædvanlig planter, der skal ud i haven, og selv om jeg jævnligt propper noget i jorden, bliver der underligt nok ved med at stå planter i venteposition ;-)


Afslutningsvis et kig ned over haven fra mit arbejdsværelse i dag.


For 4 år siden var udsigten denne.


16 kommentarer:

 1. Tak for turen og ja man må da sige at der er sket en del i årenes løb.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er billedet da bevis på 🙂
   Synes ikke det har rykket så meget i år, men det er jo ikke første gang, jeg har det sådan 😉

   Slet
 2. Det ser flot ud, det er ikke nemt med frugttræer, blommer har vi heller ikke succes med, og kirsebærrene tog stærene. Hos os giver de "nye" træer ikke frugt, det er efterhånden nogle år siden, de blev plantet, vi truer hvert år med at fælde dem igen.
  Hos os er det til gengæld nyt, at det regner, så vi har for en gang skyld indehygge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak.
   Jeg håber på, at det bliver lidt bedre med frugttræerne, selvom de måske ikke har de bedste betingelser på vores sandede jord.
   I vores gamle have kunne frugttræerne godt bære frugt, så må det også kunne lade sig gøre her.
   Godt i endelig fik noget vand 🙂

   Slet
 3. Hvor ser der godt ud i jeres have, og det er godt med før og efter billeder, så man kan se forandringerne, og der er sørme sket meget på 4 år. I år bærer nogle af vores frugttræer for første gang temmelig meget frugt - Elstar, Belle de Boskop, Victoriablommerne og der er også en del på Skovfogedæbletræet, som vi plantede forrige efterår. Sidste efterår plantede vi 9 frugttræer tæt på vores sø, men der er ikke et eneste, som bærer frugt i år! Hvor ser der også godt ud i jeres drivhus. Det mår være dejligt at sidde derude og høre regnen tromme mod ruderne:)Det ser også godt ud med skovstien og planterne la ngs denne. Det må også være sjovt med vejboden, så du kan sælge overskydende planter.

  SvarSlet
 4. Det er hyggeligt at gense haven. Drivhuset står, som om det altid har ligget lige der.

  SvarSlet
 5. ja, uha man kan godt se at skyerne hang lidt lavt over haven, men hvor er der mange dejlige blomster som vil skinne som juveler hvis de bare lige får lidt sol. Godt I har det skønne drivhus hvor I kan sidde og nyde synet af haven, og det er godt nok en stor have I har, der er meget at se til.

  SvarSlet
 6. Stauder er flotte, når de optræder i så store staudebede, som I har i jeres have. Her er plads til de store og høje stauder, som det kniber lidt at få anbragt i en lille have.
  Det ser det frodigt ud i haven og i drivhuset.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 7. Dejligt med en rundtur i din have. Alting ser frodigt ud. Vores frugttræer giver heller ikke ret meget. De får en hård tur af rådyrene, så de ser noget miserable ud desværre. Der er bare sket meget på de 4 år.

  SvarSlet
 8. Der er da sket så meget i jeres have gennem de sidste 4 år, hold op hvor har i knoklet og hvor ser det altså bare godt ud.
  Det var godt i fik Orangeriet, det er slet ikke til at forstå hvordan man har kunnet undvære det, vel :o)
  Kh og forsat god weekend fra Linda

  SvarSlet
 9. Hej Vivi.Tak for en dejlig rundtur i din skønne have.Utroligt hvad der er sket på bare få år.Dejligt frodigt ser der ud.Og dit orangeri er jo til stor glæde og gavn.
  Jeg har jo mest gamle frugtræer i min have.Men købte da et pænt Viktoriablommetræ forrige år.Det står i en meget stor krukke,da jeg ikke lige kunne finde en god plads.og i år har den fået pænt med blommer.
  God søndag Jette

  SvarSlet
 10. Hej Vivi, hvor er det bare flot hos jer. Både krukker, haven og drivhuset har I / du rigtig fod på. Jeg håber at kunne se det live en dag. God søndag i det jyske.

  SvarSlet
 11. Hej Vivi. Hvor ser haven bare flot og frodig ud - skønne bede. Det er vildt så langt I er nået på de 4 år. Det er skønt med drivhus, vi har heller ikke fortrudt et sekund, at vi har fået vores. Billedet af Zita kunne lige så godt have været vores Walther, han elsker også agurker :-). To af vores æbletræer bærer en del frugter. Måske de ved at det er sidste sæson de er der, nej jeg tror mere, at det skyldes at de store grantræer er væk og derfor ikke skal dele vandforsyning med dem længere :-). God søndag aften til jer. Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 12. Tak for turen rundt i haven, hvor ser det godt ud og det begynder virkelig, at vokse til.
  Sjovt med de sidste 2 billeder, der kan man da virkelig se, hvor meget der er sket i jeres have.
  Pas på med hunden og agurker, det ender med at hun selv plukker dem, det er sket her en dag jeg glemte at sætte tråddøren i, der var ikke mange agurker tilbage, der hvor hundene kunne nå til :-(
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 13. Mange tak for rundturen. I har godt nok nået meget på de fire år. Bliver sjovt at se, hvordan der ser ud om fire år...når I har boet der i 4 år mere.

  SvarSlet
 14. Maravilhoso!
  Adorei as imagens.
  Gosto de jardins.
  janicce.

  SvarSlet