26. oktober 2013

Oksekødssuppe med grønt fra haven


Det er ikke mine porrer og selleri, jeg har haft størst held med i køkkenhaven. De har ikke opnået den størrelse, jeg havde håbet, men kan alligevel bruges :-)

Efterår og vinter er suppetid, og jeg har kogt oksekødsuppe i dag. Det var en dejlig fornemmelse, at gå ud i haven og hente gulerødder, porrer og selleri, selvom sidstnævnte var så små, at der skulle to til, men fine var de :-)


Når den står på hjemmekogt suppe med kød- og melboller, får vi her i huset supperis til. 
Det er der sikkert ikke alle, der kender eller bryder sig om, men jeg er helt vild med det.


10 kommentarer:

 1. det ser dejligt ud velbekomme :)
  og pyt med grøntsagerne ikke er blevet de kæmpe monstre vi allesammen går og håber på vi får:) de smager jo dejligt alligevel.
  KH
  Marianne

  SvarSlet
 2. Hej Vivi.Dejligt med suppe.......nu når vejret er skiftet over til vintertid.
  Men har aldrig hørt om supperis før.Mine porrer er helle ikke blevet så store i år.......nok pga. af tørken.God aften knus Jette.......som skal have en dejlig mørbrad gryde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænkte nok, der var nogen som ikke kendte supperis. Jeg ved ikke, hvor det stammer fra sikkert noget jysk. Det var ret almindeligt at få til suppen, dengang en festmenu som oftes bestod af klar suppe med boller til forret, steg til hovedret og is, fromage eller fløderand til dessert. Opskriften har jeg fra en ældre udgave af Frøken Jensens kogebog.
   Mørbradgryde........sidder her og bliver helt sulten. Det er en af mine yndlingsretter :-)

   Slet
 3. Supperis - straks flyver en tanke til min afdøde mormor i VestJylland. Jeg har aldrig fået det hverken før eller siden, og kan ikke rigtig huske hvad det smagte af, men jeg genkendte straks risene som de stod der på tallerkenen :o)

  Sjovt som de mærkeligste ting fremkalder minder...

  SvarSlet
  Svar
  1. Fint du fik sendt din mormor en tanke.
   Jeg tror, man før i tiden brugte at servere risene til, for at få suppen til at strække længere, når sultne hårdtarbejdende bønder skulle mættes. Pengene var ofte små, og kød forholdsvis dyrt.

   Slet
 4. De ligner mine selleri til forveksling. Mit bud er, at du har været lige så sparsom med vandingen gennem sommeren, som jeg har :-)

  mvh Lone Nielsen

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes egentlig jeg har været rimelig god med vanderen, men da vi har sandjord, bliver her hurtigt tørt, så måske har de alligevel haft det for tørt i denne sommer. Jeg hælder nok mere til, at jeg skulle have været endnu mere flittig med gødning sidst på sommeren.

   Slet
 5. Det der da rigtig efterårsmad, mmm!
  Jeg serverer oksekødsuppe med porrer, selleri og gulerødder i suppen, og så spiser vi kødet til.
  Jeg kender både melboller og ris med rosiner støbt i kopper fra min barndom.
  Men ingen af delene har jeg haft brug for i mit voksne liv.
  Mine selleri har samme størrelse som dine i år. De har ikke manglet vand men måske plads og næring. Jeg havde sået en rækker persille på hver side af sellerirækken. Aldrig har jeg haft så fin persille, men på bekostning af sellerien. Det er ikke nemt at forudse, hvad der trives bedst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil ganske givet svinge fra år til år, hvilke grønsager der har det bedst. Rart at høre, at jeg ikke er den eneste der har fået små selleri i år. Jeg er ret sikker på, at du har ret i det med mangel på plads og nærring, da det også er den konklusion jeg er nået frem til.
   Både melboller og supperis er jeg vild med, men jeg kan derimod fint leve uden kærnemælkssuppe, sagovælling, fløjlsgrød, varm mælk m. tvebakker og hvad der ellers blev serveret af den slags, som ret nr. to i min barndom ;-)

   Slet