25. august 2011

Efterår på vej

Hjortetrøst, høstanemoner og stolte kavalerer i fuldt flor.
Selvom haven stadig er frodig, fornemmer jeg efteråret lige om hjørnet. Der er kun få planter tilbage i haven, som endnu ikke har været i blomst. Det er ikke længere som om foråret og en stor del af sommeren, hvor jeg næsten dagligt kunne glæde mig over nyudsprungne planter, eller planter på vej.

Den gule trompetkrone, står med sine store fine blade. Det er i øvrigt en af de planter, jeg gerne vil have med ud i den nye have, men venter lige lidt med at grave den op.
Inden længe vil de gyldne farver rigtigt træde frem både i naturen og haverne. Jeg elsker efterårets farver, men samtidig er det også lidt vemodigt, da det vidner om afslutningen på endnu en havesæson, som jeg har følt værende alt for kort i år.

Benvedplanten er så smuk lige nu, den skal også med :-)Klokkerankens blomster er en daglig fornøjelse :-)

Kæmpe verbenaernes blomster "svæver" stadig hen over bedene. 

Ensian med fine blå blomster, og en masse blomsterknopper der ikke har åbnet sig endnu.

Vores udendørs druer ser skønne ud, men mangler lige lidt tid endnu for at være helt modne, hvilket en lille smagsprøve i dag vidnede om ;-)

Druerne fra drivhuset er spist, men vi høster stadig agurker og tomater i pæne mængder.
I køkkenhaven er brombærerne begyndt at modne, så inden længe har jeg et mindre lager i fryseren, der kan bruges til tærte og marmelade :-) 

8 kommentarer:

 1. Ja efteråret nærmer sig, og det er så smukt, men du har ret også noget vemodigt. Jeg kan godt forstå, du vil have trompetkronen og benveden med, de er da smukke. Er trompetkronen sart? Sådan en har jeg nemlig ikke, så måske skal jeg have fat i en.

  SvarSlet
 2. Trompetkronen er noget sart, og man kan forvente, at den fryser tilbage. Jeg plantede den sidste forår, og i vinter havde jeg bundet gran omkring kronen, hvilket jeg tror, var grunden til, at den lille nye og sarte plante klarede vinteren.

  SvarSlet
 3. Uh, du skriver allerede om det "unævnelige"... Efterår... Det klinger af forfald og mørke tider indendøre, cykellygter, regntøj og andet... Men jeg kan også godt lide efterårsfarverne og, hvis vi er heldige, den dejlige klare luft og blå himmel på en god dag. Blot håber jeg på nogle gode sensommerdage i september.

  Dine planter står stadig flot. Ensian lyser vældigt op, den kommer på min ønskeliste.

  Ulla

  SvarSlet
 4. Ja, sommeren er ved at være slut.

  Har lige et spørgsmål: Det ser ud til, at du har plantet dine klokkeranker ud i bed. Er det rigtigt?

  Jeg kendte ikke til ensian før du viste den på din blog, og tænk sig da jeg var på planteskole i går (2 stk. faktisk) så jeg den i hvid. Yndig var den.

  SvarSlet
 5. Nette, ja mine klokkeranker er plantet i et bed på sydsiden af mit plankeværk ind mod terrassen.

  Jeg er bekendt med, at der også findes en hvid variant af Gentiana sino-ornata, har dog læst, at den ikke skulle være helt så villig til at blomstre, men har ikke selv erfaring med den.

  Der findes i øvrigt flere forskellige arter af Gentiana, også nogen der blomstrer i foråret. Vær dog opmærksom på, at den jeg har nævnt kræver en sur jord.

  SvarSlet
 6. To prawda... lato powoli się kończy, ale jesień też ma swoje zalety... oby ciepła była... pozdrawiam.

  SvarSlet
 7. Kære Vivik, tak for en hyggelig blomstertur:) Jeg kvier mig ved at kalde det efterår endnu, holder mig til sensommer:) Din have er så flot og velholdt - det er utroligt at du har gejsten selvom du egentlig er på vej væk fra den:)
  Det er nogle dejlige haverI har besøgt. Jeg må med skam melde at jeg ikke selv har været ude og se nogle, jeg tror det hænger sammen med at jeg skal alene afsted - så tynger trætheden værre;)

  SvarSlet
 8. To co pokazujesz w ogrodzie jest śliczne, ale proszę nie mów o jesieni :-). Pozdrawiam

  SvarSlet