19. september 2012

Det andet planteskolebed er gravet.


I en halv time mellem bygerne, nåede jeg at få mit andet planteskolebed gravet færdigt.
Hvor er det dejligt at få skabt noget bar jord, så jeg kan få delt nogle af mine planter, og få skabt plads til evt. nyanskaffelser :-)


Til højre for det nygravede bed kan ses et par pinde, hvor det tredie bed skal være :-)
Ud over de tre omtalte bede, skal der laves tre mere i forlængelse af dem der er lavet, de skal gå ud i plænen, men afbrudt af en lille græssti på tværs. Det er meningen at alle bede skal omkranses af en lille sort trækant, men det bliver formentlig ikke før til foråret vi når så langt.


De to bede jeg har gravet, er ikke færdige endnu, de skal med tiden gå helt hen hvor jeg står med kameraet. Der er dog lige det midlertidige planteindslag (foran for i billedet), som først skal tømmes.
Ud over det, står jeg nærmest oppe i nogle buske og tager billedet, de buske skal også fjernes, før bedene kan gøres helt færdige, men mon ikke jeg kommer tættere på målet med mine planteskolebede i løbet af næste år ;-)

10 kommentarer:

 1. Sikke meget der sker hos dig. Jeg synes virkelig at det begynder at ligne en have :-)
  Hvor er det en god idé at få gang i nogle planteskolebede så du kan opformere, for der skal jo godt bruges nogle planter til din kæmpehave. Og så er det også bare så skægt at lave nye planter :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Hanne :-)

   Der skal virkelig bruges mange planter med tiden, så derfor er planteskolebedene noget af det første, som skal på plads.

   Det første lidt større projekt bliver ligeledes et, hvor det handler om, at få det praktiske til at fungere, nemlig at få lavet opmagasineringsplads til sten, sand, kompost m.m.

   For at nå dertil skal vi have fældet buske/småtræer og gravet rødder op. Det med opgravning af rødder, samt fræsning af jorden lejer vi en til.
   Jeg ved ikke om vi kan nå at få fældet, det der skal fældes i vinter, ellers må det bare vente et år mere. En ting er dog sikkert, jeg gider ikke stresse for nå så meget som muligt, på så kort tid som muligt herhjemme. Der skal nok komme en have ud det her med årene under alle omstændigheder :-))

   Slet
 2. Først yde og dernæst nyde. Ja hvem kunne ikke godt lige bruge at par planteskolebede, jeg kommer i hvert fald meget snart til det. Sikke som I knokler men hvor bliver det godt er jeg sikker på. Med dine konstante nye evner ud i bla. sten og fliser kan det blive en rigtig drømmehave. Holder haveplanen stadig og er der blevet til til flere detaljer ?
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg føler mig også vældig priviligeret, at jeg har fået plads til de planteskolebede :-)

   Langt hen af vejen holder min foreløbige haveplan, men den udvikler sig selvfølgelig hele tiden. I første omgang er den nuværende plan at få nogenlunde styr på den vestlige del af haven.
   Det er et område på omkring 1600 m2, som skal indeholde
   -opmagasineringsplads til sten, sand m.m.
   -frugthave
   -planteskolebedene
   -køkkenhave
   -skovhaven
   -hønsegård
   -en gul/orange have med nogle ens træer som overstandere og en sti igennem
   -den lidt mere vilde haveafdeling m. bålplads

   Fordelen ved at starte her er, at et større område kan laves for et fornuftigt beløb. På den måde kan jeg forholdsvis hurtigt komme til at føle, jeg er godt i gang med haven. Det giver positiv energi :-))

   De mere økonomisk tunge projekter fylder m2 mæssigt ikke så meget, så de må komme senere. Der er også lige et par kurser mere med belægning, jeg gerne vil have, inden jeg går i gang med belægning i gårdhaven. Stendiger er også i tankerne, og dem vil jeg gerne lære at lave helt rigtig, inden jeg går i gang med dem.

   Haveplanen har jeg ikke fået tegnet det hele ind på endnu, da jeg mangler at få opmålt, hvor diverse træer og andre faste ting helt nøjagtig står, men mon ikke der bliver tid til det til vinter, når jeg ikke kan grave i jorden ;-)

   Slet
 3. Spændende projekt med planteskolebede med god plads til opformering til din nye have. Ah, der er ikke noget som et jomfrueligt bed, men kan begynde at fylde planter i :) Det bliver spændende at følge dit projekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Det bliver en lang følgeton inden haven står klar, så der vil komme mange indlæg undervejs, hvor det handler om at vende jord, beskære og fælde buske, inden alle de flotte billeder med fine træer, buske og blomster kommer til at fylde mest, men sådan er det jo at starte på en græsmark ;-)

   Slet
 4. Sikke et projekt du har gang i. Jeg kan blive helt misundelig på al den plads du har til at boltre dig på. Jeg har nærmest ikke bar jord tilbage. Men så må jeg jo flytte og ændre istedet.
  God arbejdslyst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja samlet set kan jeg vist godt tillade mig at kalde det et større projekt ;-)
   Jeg er vildt glad for al den udendørsplads vi har fået, jeg synes også jeg havde for lidt jord, da vi boede inde i byen, men selvfølgelig kan man altid ændre på noget i sin have. Der skal gerne komme nye ideer til, som kan gøre ens have endnu bedre end den er i forvejen. Når en have er fyldt op, bliver der meget bedre tid til at sætte fokus på detaljerne. Her kommer der til at gå lang tid, før det er detaljerne, jeg skal til at arbejde med.

   Slet
 5. Jeg troede at dine bede var midlertidige, siden du kalder dem for planteskolebede, men nu forstår jeg at det er de ikke. Det skal nok blive godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej planteskolebedene skal være permanente, det er kun det planteindslaget der er midlertidigt.

   De første år skal jeg producere planter til eget brug, og senere måske lave lidt planter til salg fra en bod ved vejen.

   Slet