9. september 2012

Tur til Museumsgården Karensminde og de første planter i skovbedet


I formiddags kørte vi en tur ud til Museumsgården Karensminde, som ligger tæt på Grindsted.
Der var dyreskue med gamle danske husdyrracer og stævne for veterankøretøjer.


Der var rigtig mange gamle biler.


Vi havde hunden med, det var der mange andre som også havde, så Zita fik hilst på rigtig mange hunde og mennesker derude :-)
Når man kommer gående med en hundehvalp, er man 100% sikker på en masse kontakt ;-) 


På dyreskuet så vi bl.a. disse store flotte arbejdsheste.


Der var udstilling af broholmerhunde.
Tror det er første gang jeg har mødt den race i virkeligheden, og så var der så mange af de store dejlige hunde på et sted. Fik næsten lyst til at få en med hjem :-) 
Zita fik selvfølgelig også hilst på et par stykker. Her hilser hun på en stor flot hvalp på 18 mdr. 


Vel hjemme igen stod den på havearbejde.
Efter at have fjernet rødder og sten af et mindre jordstykke i bedet, kunne jeg endelig grave hul til den første Rhododendron :-))
Prøv lige at se hvor meget de opgravede rødder fylder på trillebøren. Det er helt vildt!! Det kommer til at tage en hel del timer inden hele stykket er ordentlig renset op til plantning. 


Dejligt når man bare kan hente planter fra sit lager :-))
Her er der R. ´Viscy´.
Så kom den første Rhododendron i jorden.
Der er knastørt i skovbedet, så hullet var blevet vandet godt op inden, og derefter fik vandet lov til at løbe endnu time - godt vi har egen boring!! 


R. yakushimanum blev også flyttet, smat de to små planter til højre i bedet.


Denne Rhododendron har jeg ikke navnet på, men det er en meget tidligt blomstrende.
Jeg selv har lavet den ved at dække en gren på moderplanten, som står på mit arbejde, med jord og derefter ventet på den skulle sætte rødder. Her i sommer har den stået i en potte og ventet på, at jeg fik lavet en plads til den, og rodnettet havde udviklet sig fint.


I den anden ende af bedet, hvor der ikke var så mange rødder og sten, har jeg plantet 3 Dronningebuske. De er bevist plantet ret tæt, for de skal bare have lov til at vokse op og fylde det meste af dette hjørne.
De ser ikke ud af så meget endnu, men de kan blive temmelig store og pladskrævende. 


Det er så dejligt, at jeg kan begynde at plante i bedet, og jeg har en barnlig glæde ved, at der er kommet et par planter i ;-)


Teltet er blevet pakket ned for i år - det var så den sommer.


Weekendens "høst" af sten.
Tror der er 3-4 gange så mange i bedet endnu, er sikker på, at tidligere beboere her på matriklen, gennem årene har brugt mit skovbed til haveaffald inkl. sten og murbrokker. 


H.J. fortsatte med at lave flis.


Den store bunke grene er forsvundet siden i går middags, det er super, kun lidt smågrene ligger tilbage, men det skal vi nok få styr på :-))


Vi har dog mere liggende, der skal gennem kompostkværnen.........hmm, utroligt som vi har fået stakket grene sammen, og mange flere vil komme til, når træer og buske smidder bladene hen over efteråret. 

10 kommentarer:

 1. Hvor dejligt, at du endelig kunne komme til at plante, det ser godt ud.
  Godt du har lavet god plads til Dronningebuskene, for de bliver ganske som du skriver meget store.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var dejligt at få lidt planter i bedet, men flere rødder og sten skal fjernes, før jeg kan få de næste Rhododendroner flyttet derover.
   Jeg kan lige så godt gøre forarbejdet ordentligt, i håb om ikke at skulle sloges helt så meget med græs i bedet fremover.

   Slet
 2. Hej Vivi.
  Så kunne du endelig komme i gang med noget af alt det sjove. Det bliver rigtig godt. Jeg ville nok have lavet mere afstand imellem Dronningebuskene, hvis det var mig, men hvis det er meningen de skal blive som én stor busk, er det sikkert helt fint. Det må være dejligt at kunne lave sin egen træflis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Forstår udemærket du ville have sat planterne med større afstand, men min tanke er at de bare skal have lov til at vokse og blive til en stor kæmpebusk. Hvis jeg indenfor overskuelig tid finder et par pladser mere til Dronningebuskene, kan jeg jo nå at flytte et par af dem igen ;-)
   Planterne har stået i potter længe, og derfor valgte jeg at sætte dem alle i jorden, alternativet ville vist være at de går til for mig.

   Slet
 3. Ja jeg forstår godt din glæde ved, endelig at kunne plante i skovbedet. Skønt lige at sætte flueben ud for plantning.
  Godt ide med at være grundig til at starte med og få renset jorden grundigt. Så skal du måske bruge stenene til et regnsvandsbed eller lignende?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i hverttilfælde godt at kunne skive påbegyndt plantning, men der skal fjernes flere rødder og sten inden flere Rhododendroner, men det må jeg tage i småbider.
   Det bliver ikke til det helt vilde i hverdagene, det er meget bedre med weekenderne, hvor jeg kan starte ud fra formiddagen med frisk enegi og mange timer foran mig.

   Sten/murbrokker er kørt væk, der er kun gemt nogle enkelte lidt større og mere anvendelige sten. Regnvandsbed er ikke noget jeg tænker i, da vi bor på sandjord. Jorden er som en si, så ingen problemer med vand der ikke kan komme væk her. For mig handler det mere om tiltag, der kan få jorden til at holde mere på vandet ;-)

   Slet
 4. Hvor bliver det dejligt det skovbed og det bliver altså spændende at se hvad du mere finder på at komme i det :)

  Det er jo dejligt at komme "rigtigt" i gang med haven, så du kan få lavet alle dine bede og lavet lige den have I godt kan tænke jer.

  Tak for kigget og alle de flotte billeder

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har en hel del forskellige planter i indslaget, der skal flyttes ud i skovbedet, samt en del der stadig står i potter, så en del af jorden vil kunne blive dækket :-)

   Det føles så godt, at få lavet at bed, så har jeg da lidt "rigtig" have. Der er dog lange udsigter, inden der er have efter mit hoved på hele grunden ;-)

   Slet
 5. Det er da et pænt stykke af bedet, der nu er klar til plantning. Det ser godt ud. Ikke så ringe med en masse planter klar i indslag. Glæder mig til at følge forvandlingen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber jeg kan nå at få det sidste af bedet gravet igennem i løbet af efteråret, så jeg om ikke andet, kan få flyttet alle mine Rhododendroner derover.

   Slet