27. februar 2011

Gittes have (II)

Gitte havde besluttet sig for at få fyldt nogle skærver på stien inden det blev vinter. Planterne til de bede vi havde fået lavet, måtte så vente her til foråret, men sådan kom det ikke til at gå :-)


Min søster ville fejre en sin runde fødselsdag sidst i oktober, og naturligvis stod der gavekort til planteskoler på hendes ønskeseddel. Hvad hun ikke havde tænkt på, var at jeg havde plantelisten til hendes have liggende, så vores forældre og os søskende slog os sammen, og fik købt alle de rhododendron hun skulle bruge til haven. Lidt lyngplanter kunne det også blive til. Det havde hun vist ikke forventet, men ingen tvivl om, at det var en glædelig overraskelse.

Det ser ikke ud af så meget endnu, men det skal nok komme :-)

Gaven bevirkede dog, at det gav lidt arbejde til hende, men betyder at hun allerede her til foråret kan  begynde at få glæde af sin nye have. Resten af haven må så blive lavet lidt hen af vejen.


Det har været spændende og lærerigt for mig, at tegne så lille en have, og se en stor del af det udført i virkeligheden.
Haven skulle ikke være alt for pasningskrævende, og det tror jeg heller ikke den bliver. Som jeg var inde på i første indlæg, så blev der plantet geranium istedet for græsplænen under æbletræet. Planterne skal når de dækker, kun klippes ned 2 gange om året, nemlig forår og igen om sommeren efter blomstring, så vil de få en efterblomstring. Resten af året passer de sig selv :-)
Der er blevet et minimum af græs. Græs er noget af det mest pasningskrævende i en have. Med 5 minutters græsklipning om ugen kommer hun langt nu.
Når surbundsbedet er vokset til, vil det være meget minimalt, hvor meget der skal gøres der.
Resten er mindre bede, hvor man let kan overskue at rengøre et bed af gangen. Det bevirker, at hun kan føle, at hun har nået noget, modsat et stort bed, som hun måske ikke kan klare at komme igennem på en dag.


Overraskelserne i den lille have blev, at der kom stier, så hun kan bevæge sig rundt, og se tingene fra forskellige vinkler, og at der blev en ekstra siddeplads, hvor der er sol på et andet tidspunkt, end der er på den store terrasse.


Haven kom i det hele taget til at virke større. Et af virkemidlerne hertil, var at den "lange" sti tværs gennem haven, er bredere oppe ved den store terrasse, end den er nede ved den runde siddeplads. Synsbedrag, men det virker :-)


Tulipanløg i store mængder (a´la´Claus Dalby), i det midterste bed ville være skønt !!
 Det bedste ved hele det her projekt er, at selvom jeg har været med ind over, så føler min søster, at det er hendes have.
Det er jeg meget glad for, for det betyder, at jeg har formået at lytte, og få kædet hendes ønsker rigtigt sammen.

Der vil komme flere billeder fra denne have til maj, hvor der forhåbentlig er kommet blomster i nogle af rhododendronerne.

Billederne til dette indlæg, har jeg lånt fra min søsters Facebookside.

4 kommentarer:

  1. To rigtig gode ideer. Væk med græsplænen og flere små bede som kan ordnes et ad gangen. Græsplænen får jeg nok aldrig helt reduceret, men så længe den anden landligger elsker at slå græs er det jo heller ikke noget problem :-).

    Bedste søndagshilsner
    Birgitte

    SvarSlet
  2. Jeg vil gerne have en søster som dig, hvor er det bare fint!

    SvarSlet