27. februar 2011

Gittes have (I)

Haven før, dog er toppen klippet af kirsebærtræet


Haven før, med æbletræet, der skal blive i haven
  Jeg har en søster, som også er glad for at gå og hygge sig i sin have. For et par år siden flyttede hun til en ny bolig, et lille rækkehus, hvor der er en lille baghave på godt 100 m2. Haven bestod af terrasse, græsplæne, et æbletræ, et stort japansk kirsebærtræ og nogle mindre stedsegrønne buske hen langs huset.


Opstart på arbejdet lørdag morgen, der skal sættes af.
 Hun ville selvfølgelig gerne have lidt mere at se på i sin have, men som hun sagde. "Denne gang skal det ikke bare være et bed med blomster rundt langs hækken".

Der er fjernet lidt græs, jeg går i gang med at sætte kantsten (herrregårdssten) ved stien. Min mand og søster fortsætter med at fjerne græs og køre det på fyldpladsen.

Frokost pause.
Hun spurgte, om jeg ville hjælpe hende med at få lavet en plan over, hvad hun kunne gøre. Jeg ville sevfølgelig gerne hjælpe hende efter bedste evne.

Der er et par, som er ved at få lange arme,  men der var ikke tid til unødige pauser. Vi SKULLE bare have alt græs væk fra haven inden kl. 16, hvor der blev lukket på fyldpladsen. De syntes vist, jeg var en "hård arbejdsgiver", men vi nåede det ;-)
Det vigtigste var som udgangspunkt, at få en god snak om, hvad det var hun gerne ville med sin have, og hvilken type planter hun forestillede sig.Hun ville bevare æbletræet og kirsebærtræet skulle væk. Rhododendron, roser og stauder var på hendes ønskeseddel. Der skulle helst være blomster at se på en stor del af sæsonen, og plads til krydderurter. Haven skulle være forholdvis let at holde, da hendes arme ikke har det for godt. Sidst men ikke mindst skulle det være økonomisk overkommeligt.

Der blev også fjernet græs under æbletræet

Efter vores snak, fik vi haven målt op, så vi vidste nøjagtigt, hvor meget plads der var at arbejde med. Ind og lave en skitse over, hvordan det kunne gribes an. Vi fandt frem til nogle linier i haven, jeg kunne gå hjem og arbejde videre med.

Vi blev enige om, at lade resten af kirsebærtræet blive stående  i cirklen, som  skal fungere som siddeplads. Stammen var egentlig ret dekorativ, og så kan hun plante  clematis op af den.


Fyraften ca. 19.30.
Herefter fik jeg udarbejdet en havetegning, plante og materialeliste og et prisoverslag. Det faldt rigtig godt i hendes smag, og jeg fik plads til alle hendes ønsker, plus nogle "ønsker" hun ikke engang havde tænkt som mulighed i den forholdsvis lille have. Prisen ville også blive meget fornuftig.

Søndag morgen. Jeg hugger de sidste kanter til, og min søster kultiverer jorden.

Hele haven skulle ikke laves på en gang, men vi havde lovet min søster, at komme og hjælpe hende godt i gang en weekend i oktober sidste år.

Jeg planter geranium i det nye bed under æbletræet, så skal der ikke længere klippes græs der.  En bunddækkende staude, som kræver meget lidt pasning, og som blomstrer over en lang periode.
 
Gitte planter Hibiscus og heber, som er indkøbt til "den nye have"

Bilen blev pakket med de redskaber vi skulle bruge, og Gitte havde søget for at der var købt sten hjem, samt at der var en trailer til rådighed.

Der var nogle vildskud i hækken, som var så store, at vi ikke kunne få dem gravet op med rod. De blev klippet ned, og fik smurt lidt round up på klippefladen. Pas endelig på i ikke rører de planter, der skal blive stående, hvis i vil aflive noget på den her måde!!
Vi startede ved 9 tiden lørdag morgen, en del græs blev skrællet af og kørt væk, der blev lagt sten langs kanten til sti og en lille siddeplads, der blev flyttet planter og plantet omkring 100 geranium jeg havde med. Søndag middag var vi færdig med det, jeg havde planlagt vi skulle nå :-)
Min søster var meget glad, hun havde vist ikke forestillet sig, vi kunne nå så langt på så kort tid.


Søndag middag, weekendens projekt er færdig.
Bedet hele vejen til venstre langs huset og ned bag stien/siddeplads skal være surbundsbed, med rhododendron, hortensia, lyng m.m. Det aflange bed til højre rosenbed. Der skal skærver på stien.
Heben foran t.h. , og buksbom længere nede t.h. er genbrug.


4 kommentarer:

 1. Hold da op hvor er I effektive!! Flot arbejde, kan godt forstå din søster syntes du er en hård arbejdsgiver, men jeg er sikker på hun var glad for det bagefter ;o)
  Jeg er lidt vild med den piberygende nabo der står og kigger over hækken, 1 pose lakrids for hans tanker...! ;o))
  Det ser ud som om du planlægger en del 2, så den vil jeg glæde mig til.

  SvarSlet
 2. Rigtig flot arbejde - får vi "lov" at se flere billeder derfra senere?

  SvarSlet
 3. Sådan en søster - som kan anlægge en have - vil jeg også gerne have :-) Hvor er det et stort stykke arbejde I nåede på kun én weekend - imponerende. Jeg er spændt på at se Gittes have (II) :-)

  SvarSlet
 4. I skal nok få lidt mere fra Gittes have :-)

  Man kan faktisk nå ret meget på 1½ dag, hvis man får planlagt arbejdet rigtigt, men det var nok lidt hårdt for de to, som ikke var vant til fysisk krævende arbejde i frisk luft, men YES !!Vi nåede det, som jeg havde planlagt. Der blev dog tidligt sengetid den aften ;-)

  SvarSlet