3. juni 2012

Miniplanteskole/plantebørnehave


Eftermiddagen har igen stået i havens tegn hos os. Det er med at benytte sig af det, når vejret er til udendørs aktiviteter.
Planteindslaget er blevet luget færdig, så det ser helt anstændigt ud nu :-)

Jeg mangler bar jord til at plante i, så jeg gik i gang med at måle ud til de bede, der skal være min miniplanteskole eller plantebørnehave om man vil.  
Miniplanteskolen skal bestå af flere lange bede med stier imellem.


Bedene skal med tiden fortsætte ind gennem det midlertidige planteindslag, og helt ind hvor der står træer.


Det var egentlig ikke meningen, jeg ville påbegynde gravearbejdet i dag, men måtte alligevel lige have en fornemmelse af, hvordan det hele kommer til at tage sig ud ;-)


Stærkt inspireret af Susanne-H(e)aven, har jeg valgt at grave bedene i dobbelt dybde. Først bliver græsset vendt..........
.........derefter graver jeg endnu et spadestik ned, og vender jorden ovenpå græstørvene.
Det betyder, at jorden bliver gødet med græsset, men samtidig bliver dækket af så meget jord, at der forhåbentlig ikke kommer alt for meget græs og ukrudt op, som det var tilfældet i mit midlertidige planteindslag, hvor græsset bare lige blev vendt.


Under gravningen finder jeg en del murbrokker og gammelt jern.


Afslutningsvis et kig mod syd, hvor der er blevet sået majs i marken lige bag vores have.
Hvis der er interesse for at se fine billeder af fugle og dyrelivet i vores have, kan i besøge H.J.´s blog .

18 kommentarer:

 1. Nu med egen planteskole ;o) Hvor er det dejligt at i nu har pladsen til drømmene, det er en fornøjelse at følge dine/jeres anstrengelser som begynder at tage form ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg blivre jo nødt til at have et sted, hvor jeg kan lave nogle planter, ellers bliver jeg jo ruineret inden haven er plantet til ;-)

   Selvom det ikke ser ud af så meget endnu, så er der da sket lidt :-)

   Slet
 2. Hvor ser det fint ud! - Jeg er da spændt på at høre om der kommer græs efter den gravemetode - det vil da lette arbejdet en del, også her i haven... for her er der kørt mange læs væk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er første gang jeg graver på den måde, men det lyder umiddelbart fornuftigt, så må tiden vise, om det er så godt, som jeg tror det er.

   Slet
 3. Ja med så meget plads, skal du selvfølgelig ha en planteskole/plantebørnehave. Det kommer helt sikkert til at se godt ud, og jeg håber du slipper for det værste ukrudt med den gravemetode :)
  Det kan være det endda ender med at du får plantesalg i din planteskole ;)
  Og det der med at finde ting i jorden når der graves, det kender jeg kun alt for godt. Jeg har fundet mange mærkelige genstande og læssevis af murbrokker... nå det kan såmænd også være meget sjovt :)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det hus vi har købt er bygget i 1995. Det hus der lå her før brændte, og jeg er slet ikke i tvivl om, at nogle murbrokker fra det gamle hus ligger gemt under jorden.
   Ang. plantesalg, så har jeg fremtidsplaner (nogle år frem i tiden) om en bod ved vejen, men i første omgang skal der produceres til eget forbrug ;-)

   Slet
 4. Arbejdsheste - det er hvad I er. Det er da helt vildt hvor meget I når. Elsker før og efterbilleder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der sker lidt hele tiden, og mange bække små, gør en stor å.

   Slet
 5. Jeg har benyttet mig af samme trick til mine højbede - græstørv fra rundt om bedene er vendt på hovedet i bunden af bedene. Jeg satser også på god gødning og minimal ukrudt. Dejligt stort hjørne du får til alle plantebørnene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det bliver godt med lidt plads til planteformering :-)

   Slet
 6. Jeg har åbenbart kikket den anden vej, da Susanne fra Heaven fortalte om at grave to dybder og så bare vende tørvene. God idé. Desværre kan mine skuldre ikke det der.

  Så jeg laver bede ved at grave en tørv op ad gangen. Smide den på en presenning til tørre og så ryste jord fra græsrødder et par dage efter og smide toppen af tørvene ud med storskraldet. Langsommeligt. Hårdt. Kedeligt. Nødvendigt. :D

  Det bliver godt hos dig, er jeg sikker på!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også skrællet græstørv af, der hvor jeg har lidt køkkenhave.
   Hvis det her virker må jeg hellere bruge samme metode i resten af køkkenhaven, når jeg skal have inddraget lidt mere jord til det formål i efteråret..

   Slet
 7. Det sidste bed der blev lavet hos os, var også med nedgravede græstørv, men Bent lagde sort dug over for at græsset ikke skulle komme op. Alligevel kommer der ukrudt op, men det har nok været i jorden, han kom ovenpå. Ukrudt skal nok komme uanset hvad.
  Det bliver fint med en lille plante børnehave, for du har ret, det kan hurtigt blive dyrt at købe planter, det kan jeg tale med om :o)men det er min eneste hobby, så pyt og sjovt er det jo.

  SvarSlet
  Svar
  1. Er selvfølgelig helt klar over, at intet bliver ukrudtfri, men mit i midlertidige planteindslag, var græsvæksten virkelig voldsom. Det undgår jeg forhåbentlig på denne måde, men nu må se.

   Jeg kommer sikkert også til at bruge en del på planteindkøb, men det jeg selv kan lave koster da ikke andet end arbejde. Skal jeg f.eks bruge 20 eller 50 stk af samme staude, synes jeg det er værd selv at lave nogen, ellers bliver jeg vist tudsegammel inden jeg får råd til at lave den have jeg gerne vil have ;-)

   Slet
 8. Skønt at vi kan inspireret hinanden. Jeg håber, at du kan undgå mindre ukrudt i dine bede med denne metode.
  Det er bare et must med en børnehave/planteskole, når vi "leger" så meget, som vi gør. Og du har jo et rigtigt stort område at lege på. Regner du med, at du skal plante planterne direkte i jorden?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja som en start vil jeg plante direkte i jorden, da jeg tror stauderne breder sig hurtigere der end i potter. Senere overvejer jeg et bed med folie i bunden, hvor jeg kan have potter stående, og holde dem fugtige.

   Slet
 9. Hej Vivi
  Sikke en fordel at jeg ikke har haft tid til at følge med på bloggene et stykke tid. Dejlig mange indlæg at læse ;) Man kan tydelig se, hvor du kommer frem med lugningen. Skønt at der nu kun er et sted at forholde sig til. Er der lige en halv time ledig, kan den jo benyttes i haven. Herligt. Arbejdet skrider jo godt frem og med en plan, ved du jo hvor du skal gå i gang uden at lave det om flere gange. Bliver spændende at følge jer gennem de næste år.. :))

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er "guld" med en haveplan. Er ikke blevet helt færdig med den endnu, og der er da også et par ting, der skal ændres lidt på, efter at vi er flyttet herud, men helt overordnet set har jeg rimelig styr på hvad jeg vil, og i det område jeg arbejder i nu ligger det helt fast hvad jeg vil :-)

   Slet