27. marts 2014

Planteplan til det gul-orange bed.

I dag har jeg taget mig en indedørs "havedag", hvor jeg har arbejdet med planteplanen til det gul-orange bed :-)
I første omgang vil jeg bruge de planter, jeg har i mine planteskolebede, som er i den gul-orange farveskala, så kan der ændres lidt hen af vejen, når jeg "falder over" nogle mere spændende planter ;-) Det eneste jeg vil have af nyt til bedet i år, er en guldregn og evt. nogle raketblomster.


Bedet er 12 m langt og 5 m bredt t.v. hvor den er bredest. Den skal deles op med en lille sti ind til køkken- og snithaven.

Der er plantet et par buske/træer i bedet: Kirsebærkornel, benved og en småblomstrende perikon. Udover det skal der være en guldregn.

Udvalget af gule og orange stauder i mine planteskolebede er pænt stort:

Tusindstråle
Gul engblomme
Orange engblomme
Forårsvortemælk
3 forskellige solbrud 2 gule og en mørk orange-rød
Gyldenris
Gul daglilje
Orange daglilje
Orange-brun daglilje
Løvehale
Montbretie
Gul solhat
Løvefod
Orange nellikerod
Gul nellikerod
Hosta med gult i bladene
Skønhedsøje
Chrysantemum

Det er ikke sjældenheder, men gode og hårdføre stauder.

Jeg har en fin halvhøj græs med fra min gamle have, som skal bruges i bedet.

6 orange dahlia samt nogle tagetes skal ligeledes pryde  bedet i den kommende sommer.

Nu hvor planteplanen er lavet, kan jeg så småt begynde at flytte stauder fra planteskolebedene over i det nye bed, efterhånden som de kommer op af jorden :-)
10 kommentarer:

 1. Det bliver et flot bed med alle de dejlige planter. Men jeg tænker også, at det ville være godt at sætte lidt kontrast ind i form af lilla eller blåt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil helt sikkert være gode farver at sætte ind som kontraster, men i første omgang, vil jeg se, om jeg kan få bedet til at fungere uden kontrastfarver. Hvis bedet bliver for "tamt" kan lægekværsurt måske også tilføre lidt farvespil.

   Slet
 2. Jeg kan godt lide idéen om at holde sig indenfor en stram farveskala. Jeg har også planer om en gul have med guldregn på et tidspunkt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal i hvert tilfælde afprøves med et bed i de gul-orange farver, så må jeg se, hvordan det bliver, og tage den derfra.

   Slet
 3. Du har et stort udvalg af planter i de nuancer. Jeg det spændende at se til sommers, når planterne viser kulør.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja udvalget er ret fornuftigt, men jeg har også haft fokus på at få fat i planter i de farver.
   Ja det bliver spændende at se, når de springer ud, om det ser fornuftigt ud, men i år forventer jeg ikke det helt store af stauderne, for de skal lige have tid til at etablere sig ordentligt.

   Slet
 4. Hej Vivi
  Jeg er helt sikker på at bedet bliver superflot, alt er jo gennemtænkt til mindste detalje ;)
  Jeg må tage hatten af for din meget strukturerde måde at gå til værks på. Det er selvfølgelig også det eneste rigtige når haven er så stor.
  Jeg derimod er meget impulsiv når jeg planter, så det er godt min have ikke er så stor, da jeg også tit fortryder og flytter rundt igen ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er nødt til at være lidt struktureret specielt i forhold til havens linier, ellers frygter jeg, det hele bliver et stort rod.
   Nogle planter kommer jeg helt sikkert til at flytte lidt rundt med, men håber på at kunne begrænse det, ved at tænke mig lidt om ;-)
   Jeg har heldigvis mine planteskolebede hvor impulskøb kan mellemlande, før de kommer ud i haven :-)

   Slet
 5. Det er et fint valg af gode hårdføre planter til at starte op med i Jeres åbne have. Jeg er sikker på, at I bliver glade for det bed, når det rigtig får fat. Guldregn er et af de småtræer, som jeg holder rigtig meget af. Jeg glæder mig til at se bedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja haen er meget åben lige for tiden...........
   Jeg tror også vi bliver glade for det bed, specielt i efteråret hvor den vil være på sit højeste, men med lidt gule krokus, påskeliljer og kejserkroner kan foråret også blive fint.
   Nu glæder jeg mig til at få det plantet til, men mon ikke de første stauder flytter ind i bedet i løbet af weekenden :-)

   Slet