22. november 2010

Planlægningsfasen

Jeg syntes altid det er spændende, at flytte ind i en ny have, også selv om haven ikke nødvendigvis er indrettet, som jeg gerne vil have den.

Der var nogle ting der var helt oplagt, at der skulle ændres på. Huset var mere eller mindre pakket ind i alt for store 30 år gamle stedsegrønne planter, nogle steder så vi næsten ikke kunne se ud af vinduerne.
Alle disse planter blev gravet op foråret 2004, lige efter vi havde overtaget huset. Planterne gik ikke til spilde, for mine forældre, som bor på landet flyttede planterne ud til dem. Det kræver god jordbearbejdning og en masse vand at flytte store planter, men projektet lykkedes, og planterne står der den dag i dag.

Terrassen var forholdsvis lille og omgivet af pænt store rhododendron, det skulle der også ændres på.

Terrassen marts 2004

Den øvrige del af baghaven var heller ikke det mest spændende, men hvordan skulle det så være?
Vi brugte hele sommeren 2004 på at se, hvad der kom op af jorden og hvilke buske der var i haven.


Sommeren 2004, kik ned i haven hvor 1/3 var fyldt med gl. buske og en stor gran.

Vinteren 2004/2005 blev brugt på at snakke ønsker om, hvilke elementer vi gerne ville have i vores have.

Det blev til bl.a. græs, havebassin, mange siddepladser, drivhus, rhododendroner, stier så vi kunne gå rundt og se haven fra forskellige vinkler, og ikke kunne se hele haven på en gang.

Jeg gik ud, og fik målt haven op efter bedste evne, så jeg kunne tegne en haveplan i nogenlunde rigtig målestoksforhold. De store linier kom på plads på papiret, og der blev plads til alle vores ønsker.

Der var ikke overskud og økonomi til at opfylde alle ønsker på en´gang, men når linierne var lagt, havde vi noget at arbejde ud fra. Beslutningen var også, at vi måtte starte med at bruge af de planter der var i haven, samt nogen vi havde medbragt fra vores tidligere have. 

Tilbage var forventningens glæde, til at komme i gang med et større rydningsarbejde, så vi rigtigt kunne komme i gang med at lave vores nye have.


2 kommentarer:

 1. Hvorfor ikke brunge en efterlysning over de planter, som I gerne vil have i haven. Der er sikkert mange der skal have tyndet lidt ud til foråret. Det var bare en idé.

  Mange hilsner
  Madam Bæk

  SvarSlet
 2. Tak for ideen, men har undervejs fået anskaffet rigtig mange planter. Der hvor jeg tager mit udgangspunkt, er i 2005, og der er kommet mange flere planter siden, nu er det mere begrænselsens kunst.
  Bruger en del, at tage på plantemarkeder og finde spændende ting. Kan egentlig også godt li´, at jeg ikke får det hele på en´ gang, derved får jeg mange små glæder hen af vejen :-)
  Mit mål er, dagligt at ligge et indlæg ind, og håber, jeg er nået frem til 2011 i mine beskrivelser, når vi når foråret.
  I den kommende havesæson, vil der komme en masse indlæg om, de mange planter jeg har fået plantet i haven.
  Mange hilsner
  Vivik

  SvarSlet