10. juli 2013

Vilde blomster på kirkediget

Prøv lige at se dette smukke syn :-)


Udenfor Billund ligger Grene kirke og kirkegård, som vi ofte kører forbi, når vi har været inde i byen.
Sidste år blev kirkegården udvidet med et skov/naturområde, og der blev bygget et helt nyt stendige omkring. 


I foråret undrede det mig, at der stod "højt græs" på det nye stendige, men her er forklaringen. 
"Græsset" blev et kæmpe blomsterflor af vilde blomster :-) 


Det er overdådigt og helt fantastisk :-)
Røde, hvide, blå og gule blomster.


Stendiget er langt, så der er virkelig mange blomster.


Et skilt som ikke ses så ofte ;-) 


Blomsterfloret fortsætter helt op til den gamle del af kirkegården.

Jeg er meget spændt på, hvordan de vilde blomster vil arte sig de kommende år. Første år plejer det at se vældig farvestrålende ud, for derefter at "falme" noget. 
Vilde blomster vil have en meget mager jord, så jeg håber, det er en rigtig kedelig sandjord, der er fyldt op bag det stendige, i håbet om at blomsterfloret fortsætter i årene fremover.

14 kommentarer:

 1. Hvor er det flot og modigt af menighedsrådet at være så moderne. Og skiltet er da også lige til smilebåndet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, vi kommer til at se meget mere af den slags naturprægede områder på de danske kirkegårde. På mit arbejdssted blev der også sået blomstereng for et par år siden. Det var meget smukt det første år, men jævnt kedeligt nu. På et en anden kirkegård på min arbejdsplads er der også sået vilde blomster i år, som står rigtig flot, men hvordan ser det så ud de kommende år ????????

   Slet
 2. Det er vel nok smukt, og tænker jeg nok en i menighedsrådet der husker sin barndoms grøftekant og ønsker den genoplivet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er helt sikkert noget nostalgisk over blomsterne, men i den sidste ende handler det mange steder om økonomi - der skal ikke bruges ret mange hænder på at holde de vilde områder.
   Selve anlægget på Grene kirkegård er flot lavet og har med sikkerhed været dyr at anlægge. Jeg tror ikke, der er mange steder der er råd til at opføre nye stendiger, men efterfølgende er det forholdsvis begrænset hvad vedligehold på anlægget koster.

   Jeg synes det er fint med noget nytænkning, men håber ikke det tager så meget overhånd, at vores kirkegårdskultur/traditioner forsvinder, så vi ender ud med store arealer med skov og vildt græs fremfor flotte parklignede anlæg og velholdte gravsteder. Jeg håber, der bliver plads til lidt af det hele fremad rettet.

   Slet
 3. Ja hvor ER det bare flot, det gør ikke noget, der kommer mere af det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ser rigtig sommerligt ud :-)

   Slet
 4. Både diget og beplantningen ser fantastiske ud. Det er ikke den hurtige løsning, der er blevet valgt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anlægsgartnerne gik faktisk en længere periode derude, da stendiget blev bygget, men der er også mange meter.

   Slet
 5. Hej. Ja, jeg synes også det er flot og usædvanligt i en kirkegårdshave. Jeg har i hvert fald aldrig før set en kirkegårdsmur på den måde. Forhåbentlig ved de hvilken jord der skal til, så blomsterfloret holder i nogle år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også første gang jeg ser det ved et stendige.

   Slet
 6. Det er indbegrebet af dansk landskab, synes jeg og hvor er det dejligt, men også lidt paradoksalt at vi kunstigt skal genetablere det vilde landskab selvom du nok har ret i at det også handler om økonomi;))
  Det passer også rigtig flot ind i landskabet rundt omkring.
  På vejen til mit arbejde i Værløse har man for et par år siden fjernet græsrabatterne i midten af vejen og plantet stauder og græsser som røllike, engelsk græs, blåtop o.l det ser sgu noget mærkeligt ud - faktisk ret grimt, der savner jeg simpelthen det klippede græs rundt om træerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det passer rigtig fint ind i landskabet omkring kirkegården. Uanset hvor flot et anlæg er, er der noget der er helt misforstået, hvis det ikke passer ind i det område, hvor det er placeret. Formoder det er det, der går galt i vejrabatterne hos jer.
   Det med at genetablere det vilde eller naturlige landskab, ser vi efterhånden flere og flere steder i forskellige sammenhænge. Der var jo en del år, hvor fokus ikke handlede så meget om natur og miljø.

   Slet
 7. Fantastisk stensætning!

  Hjerteligst

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er fantastisk flot, som det står lige nu :-)

   Slet