16. februar 2016

Forventningens glæde og havearbejde i februar.


Det er vinter, men ikke ensbetydende med, at der er stilstand i haven.
Vintergækkerne pibler op af jorden - et herligt syn med alle de fine små hvide blomster :-)


På gode "lune" dage bliver der gravet.
Det 2. bed i blomsterhaven er jeg efterhånden halvvejs igennem, men det projekt er der sat en midlertidig stopper for, så længe der er frost i jorden, men hvem ved, måske kan der graves igen allerede i næste uge. 


H.J. smutter også i haven, når solen skinner. Granbunken skrumper godt ind, og meget er blevet omdannet til flis, som skal over under vores Rhododendroner.


Jeg har det med at samle planter til lager, ud over alle de planter jeg har i mine planteskolebede, så står der efterhånden også pænt mange planter i potter her langs huset.
Der er plads til pænt meget rundt omkring i haven, så når foråret sætter ind, skal der plantes i stor stil :-) 


Køkken- og snithaven står som den blev efterladt i efteråret, men i løbet af marts måned skal der klargøres til en ny sæson.
Drivhuset er i den grad blevet et rædsel at se på hen over vinteren,..............


..................men se nu her :-) H.J. holdt tidligt fri i dag, og hans eftermiddag blev bl.a. brugt på at pille lister af og fjerne gammel plastik, så inden længe kan huset blive klædt på til en ny sæson.
Dejlig overraskelse at komme hjem til :-)

 
Forventningens glæde er stor, når jeg går rundt og ser efter hvad der rører sig i bedene. Juleroserne har langt om længe sendt blomsterknopperne i vejret. Jeg havde ellers håbet på tidlig blomstring i år, fordi der siden december har været knopper i dem, men der har de så valgt at ligge i dvale det meste af et par måneder.Denne lille Rhododendron er jeg meget glad for. Det er en jeg selv har lavet for flere år siden, da jeg arbejdede på kirkegården, ved at lægge en gren fra moderplanten ned i jorden, sætte en sten på, til at holde grenen nede, og så ellers gå og vente til den havde sat rod. Planten var meget lille, da jeg klippede den af, men nu ser det ud til, at den for alvor er begyndt at vokse :-) Det er en tidligt blomstrende Rhododendron (kender ikke navnet på den). Der er pænt med blomsterknopper i den i år, så tror på en fin blomstring, med mindre frosten blander sig.


Peberbuskene står med små lilla blomster.


Knopperne begynder at vokse på mange buske og træer, her er det knopperne på det kirsebærtræ vi plantede i frugthaven sidste år.Stjernemagnolien som flyttede ind i blomsterhaven sidste år, står med masser af små dunede knopper. Den skal nok blive rigtig fin, når den folder sine blomster ud :-)


Frosten har godt nok sat en stopper for gravearbejdet, men så er der jo så meget andet, jeg kan gå i gang med.
Her er et kig ind mod den sydøstlige del af haven, hvor der ikke er sket så meget endnu. det blev der ændret lidt på i går ;-)


I går da jeg kom hjem, kom jeg til at gå helt amok med ørnenæbet, her i den sidste del af det sydvendte læhegn, så de indledende øvelser til en forlængelse af stisystemet er foretaget :-)
Jeg har markeret, hvor den nye del af stien kommer til at gå. Den kommer til at slå en bue ud på plænen,.....


..........for derefter at sno sig ind i læhegnet igen.Helt ovre i den sydøstlige hjørne er der næsten dannet en lille sti mellem de forhøjninger jeg løbende fylder på (de forhøjede "bede" har hele tiden været en del af min haveplan).
Inde for enden af stien, skal der være en lille plads, hvor man også kan komme til via stien i det sydvendte læhegn.


Jeg var som sagt kommet rigtig godt i gang med ørnenæbet i går, så de indledende øvelser til en sti gennem det østlige læhegn blev også lige klaret, før mørket sænkede sig over haven :-)
Markeringen viser hvor indgangen til stisystemet er på østsiden.


Her et kig ud fra stien mod øst.
Den opmærksomme læser har måske bemærket, at det næsten er helt oppe ved vores lille p-plads, hvor vi har et bordbænkesæt stående, hvor forbipasserende kan tage sig et hvil og nyde udsigten mod engen, hvilket der er en del der benytter sig af i sommerhalvåret :-)
 
Der kommer til at gå noget tid inden stien står helt færdig. Jeg forventer, det bliver en opgave vi kommer til at gå lidt til og fra hen over sommeren. Jeg skal en tur rundt med saven, og nedlægge det der er for stort til ørnenæbet. Nogle steder skal der fjernes græs. Derefter bliver det H.J.´s opgave, at få kørt alle grenene gennem kompostkværnen, så stien kan blive fyldt op med flis.
Det føles godt, at vi nu så småt arbejder overalt i haven :-)


20 kommentarer:

 1. Kære Vivi - kan godt lide det ord du bruger i dit indlag - indledende øvelser - kom rigtig godt igang med ørnenæbbet - kom til at gå helt amok med ørnenæbbet... hold da op jeg synes det ser ud som om der har været en 8 armet grave, hakke, klippe, skærer maskine, for du har da været utrolig meget igang på lidt tid. Men det ser så spændende ud og jeg glæder mig til at følge med i alle de forventninger til den næste stykke tid.
  Kh
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tager ikke særlig lang tid, at klippe en masse grene ned ;-)Det største arbejde venter forude, med nedskæring af det der skal bruges sav til, rengøring af stien, grene der skal omdannes til flis og finpudsning, men når vi først kommer i gang med det, rykker det også hurtigt et stykke :-)

   Slet
 2. Det er lige før, forventningens glæde er den bedste - men den overgås alligevel af tilfredsstillelsen ved at få noget fra hånden og se, at det bliver til noget. Det ser supergodt ud med dit stiarbejde - du har nået meget. Jeg er også blevet stoppet i noget gravearbejde pga. frost - gad ellers godt blive færdig, men kommer tid, kommer råd - eller noget! Det er skønt at på trods af lidt vinter, sker der hele tiden noget i haven - og lyset tager til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Forventningens glæde er altid god at have, men det er også en stor tilfredsstillelse, hver gang det rykker med haveanlægget :-)
   Det er meget mærkbart, at dagene er blevet længere. Nu kan der da nås lidt i haven efter arbejdstid.

   Slet
 3. Ja der er altid noget man kan lave, hvis energien er der. Du fik påbegyndt endnu en sti, dejligt at komme videre. Jeg kan godt forstå, at du glæder dig, det bliver flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du så ganske ret i, der er altid noget der kan laves udenfor, når man har have :-) De sidste par dage har jeg dog ikke fået lavet noget som helst. En maveinfluenza har sendt mig til tælling, men nu går det heldigvis den rigtige vej, og jeg forventer, at kunne tage på arbejde igen i morgen :-)

   Slet
 4. Uha nu bobler forventningerne endnu mere:-)God effekt og oplevelse at skovstien slår et smut ud på græsset.
  Vil huske den ide med de forhøjede kanter på stien, måske jeg kan overføre den hertil engang:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Her i starten kommer skovstien til at gå ud i plænen, men på sigt skal der være bede i langt den største del af den sydøstlige havedel.
   Det er meningen, der skal være et større område med hævede bede. Foran dem jeg er i gang med (de er lavet af græstørv fra haven) , er det planen at en af havens bassiner skal være, og når bassinerne skal graves ud, er det lidt smart, at kunne bruge jorden til hævede bede i stedet for at køre det hele væk.

   Slet
 5. Arbejdet med stien til sommer kan sagtens gå hen at blive til en hyppig hyggetur md saksen i hånden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der skal løbende klippes ned langs sådan en "skovsti", men det letteste er at få skabt passage, nu hvor der ikke er blade på træer og buske.

   Slet
 6. Hej. Det var da en god overraskelse, at der var sket noget med drivhuset, da du kom hjem. Jeg synes også, det er en god idé, at stien slår et smut ud i græsset.
  Det er spændende med din lille rhododendron. Jeg håber du viser billederne, når den blomstrer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var dejligt at se, at det gamle, grimme og hullede plastik var kommet væk :-)
   Jeg skal nok prøve, om jeg kan huske at få taget billeder af den omtalte rhododendron, når den blomstrer :-)

   Slet
 7. Imponert over planer og energi ! Stien ser ut til å bli riktig fin, en ser det bedre når en markerer.
  Lykke til med arbeid med bed og sti:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er masser af planer for haven, det har der været lige siden vi købte stedet her ;-) Opmåling og haveplan var noget af det første jeg gik i gang med. Planen bliver justeret lidt hen af vejen, men den overordnede ide holder jeg fast i.
   En af de bedste ting i haven er lige netop, at læhegnet bliver en intrigeret del på grund af stierne, fremfor at stå som en mur i yderkanten af haven.

   Slet
 8. Godaften Vivi.Som vanligt er du bare så flittig.Din skovsti bliver bare helt fantastisk at gå en tur i når den er færdig.
  Nu må frosten godt snart holde op.For alle de små forårsblomster er jo godt på vej derude.
  Din metode med den lille rhodo kan jeg huske min mor også brugte i sin have.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en nem måde, at lave nye Rhododendron på :-)
   Ja lad os få noget forår, så vi for alvor kan tage fat på forårsarbejdet, og nyde de små forårsbebudere :-)

   Slet
 9. Hvor har du allerede nået meget. Vi snakkede lige om her til aften, at når jeg kommer hjem i weekenden vil jeg en tur i haven, reaktionen var at der da ikke er noget at lave derude allerede nu. Det kan man så tydelig se på dit indlæg, at det er der :-)
  Det bliver spændende, at se hvor langt du kommer i løbet af i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er en masse ting, der kan ordnes i haven også om vinteren. Jeg ser sådan på det, at det jeg får ordnet i vinterperioden, er jeg foran, når foråret for alvor sætter ind :-)
   Jeg er naturligvis også spændt på at se, hvor meget vores have udvikler sig i år, men sådan har jeg det jo hvert år ;-)
   Det store mål i år er blomsterhaven, så må vi se, hvor meget vi når på stien og forhåbentlig kommer jeg også i gang med et bed eller to mere, men nu må jeg se, hvad der bliver tid og overskud til.

   Slet
 10. Hold så op hvor har du allerede nået meget. Jeg gad altså godt have sådan en "skovsti"...det må være fedt at gå der især en varm sommerdag.
  Her er der også frost i jorden, så jeg må utålmodigt vente på, at vi får noget højere temperaturer.
  Fordi jeg har plankeværk rundt om haven ligger det meste af den i skygge en stor del af dagen og derfor er der stadig rim/sne mange steder kl. 16 om eftermiddagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg læder mig også til, at stien bliver helt farbar og selvfølgelig endnu mere til, at den står færdig. Vi er allerede meget glade for den del af stien som er færdig :-)
   Her er også frost i jorden de fleste steder, men lige midt i haven, hvor der er sol direkte fra syd, var jorden så optøet her i eftermiddag, at jeg kunne trække ukrudt op og kultivere jorden, så det blev til et par timer i haven i dag :-)

   Slet