11. oktober 2015

En weekend i havens tegn.

En blank kalender og fint oktober vejr, har betydet en weekend i havens tegn.
Dejligt med god tid til at få ordnet lidt :-)
 

I dag fik jeg åbnet min lille bod ude ved vejen.
Der er pyntegræskar og artiskokker, som kan bruges til dekorationer.


Nogle få asters med en flot lilla farve er også kommet derud.
Inden længe går jeg i gang med kransebinderiet, så det her er en lille optakt til det.
 

Mit mål for weekenden var at blive færdig med det røde bed, og det lykkes :-)
Her ses bedet fra stuen vi har ovenpå.


Græsset er skrællet af i hele bedet.


En trailerfuld kompost fra genbrugspladsen er fordelt i bedet.


Kobjælder, sankthansurt, japansk blodgræs, 3 slags alunrod, geranium ´ballerina´, sølvlys, bonderoser, hjortetrøst og tudseliljer er plantet foruden en stor buksbom, magnolie ´Susan´, en rødbladet ahorn og en rødbladet hyld. 100 tulipaner ´Queen of night´ er også sat i jorden :-)


Hvor gør jeg så af græstørvene ? De havner her i den sydøstlige del af haven, hvor der bliver bygget op til nogle forhøjede bede. Engang med tiden skal der plantes Rhododendron her.


I køkken- og snithaven er oprydningen også i gang. 
Et lag hestemøg er lagt ud i den del af køkkenhaven, hvor jorden ikke er særlig god - håber det hjælper.


Efteråret ses tydeligt, men vi kan stadig glæde os over farverne i det gul-orange bed :-)

18 kommentarer:

 1. Blank kalender og havevejr er en dejlig kombi - sikke meget du har nået. Det røde bed bliver da virkelig flot og afvekslende med de mange forskellige planter - og 100 Queen of Night, det er vel nok en skøn ting at glæde sig til, de er nogle af de flotteste tulipaner efter min mening.
  Jeg var lige tilbage til dine forrige indlæg, det var også nogle meget flotte asters du viste.
  Mine tulipanløg er heller ikke allesammen kommet i jorden, men det skal da til at være...
  Ha' en god uge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er skønt med nogle weekender ind imellem, hvor der ikke er noget som helst i kalenderen :-)
   Jeg tror det røde bed bliver rigtig fint. Der er kommet lidt forskelligt i, men der er stadig plads til flere planter, mon ikke jeg finder noget spændende at stoppe imellem til næste år ;-) Tulipanerne er jeg noget spændt på, jeg har aldrig haft Queen af night før.

   Slet
 2. Det var dejligt med havevejr, det føles som om, det var længe siden sidst, men det var jo bare forrige weekend. Flot bed du har fået lavet og med fine planter.
  Forhøjet rhododendronbed lyder godt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. En enkelt dag med strid blæst og en dag med regn er hvad ugen har budt på af mindre godt vejr her hos os, ellers har det været fint ude vejr :-)
   Hele den sydøstlige del af vores have er sat af til rhododendron, buske, træer og stedsegrønt samt et havebassin, men det er jeg ikke nået til endnu, mere om det, når den tid kommer ;-)

   Slet
 3. Hej Vivi
  Dejligt du havde mulighed for at komme i haven denne fine weekend. Sikke et skønt bed du har lavet, det bliver spændende at se til næste år. Er det ikke en ny del af haven, du er ved at inddrage nu ???
  Ja det kan ikke vare længe, inden vi atter skal igang med vinterdekorationer og kranse ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo jeg er rykket ind midt i haven med det røde bed, men det kan jo sagtens lade sig gøre, når jeg har min haveplan :-)
   Jeg rykker dog lidt tilbage igen, da jeg vil bruge vinteren på at grave bedene, i det jeg kalder blomsterhaven.

   Slet
 4. Man kan da blive ganske misundelig, når man læser, hvor meget du har udrettet i haven. Vi er begge to dårligt gående for tiden, og i en sådan situation er der ingen ende på alle de gøremål, der skulle have været gennemført. Dine dekorationer er fine; men det er også lidt uhyggeligt, at vi allerede er nået dertil.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan være stor forskel på hvor meget eller lidt vi kan nå i vores haver af forskellige årsager. Jeg har bestemt også hængepartier, som gerne skal klares inden vinteren, men nu må jeg se, hvad jeg kan nå, mit arbejde skal jo også passes, og de lyse timer skrumper ind dag for dag.
   Håber både du og din mand snart bliver bedre gående igen, ellers må i tage en lidt hårdere tørn til foråret.
   Ja det er helt underligt, at året går på hæld og vinterkransene snart skal bindes igen.

   Slet
 5. Hvor er det spændende med et nyt bed, det bliver så fint med et bed med de mørke farver, jeg har lige set et billede (Claus Dalby) af en mørk sommerfuglebusk i et purpur, bordeaux,mørkerødt bed - wauuuw... Det er næsten det bedste i haven, når man lige finder plads til nogen nye plantesammensætninger - og får brugt lidt af al den inspiration man hele tiden samler op. Hyggeligt med sådan en vejbod.... den er vist ikke i nærheden af mig, et par artiskok-hoveder ku' da pynte gevaldigt her hos mig :-) :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sommerfuglebuske findes i mange forskellige udgaver. Jeg har ikke lige set, hvad det er for en CD viser. Jeg har også, planer om sommerfuglebuske i haven, men igen er det en af de ting jeg heller ikke er nået til endnu.
   Inspiration kan vi hente masser af, men selvom jeg har en forholdsvis stor have, så synes jeg det er svært, at få plads til alle ideerne ;-)
   Vi holder meget af vores lille bod, og synes det er hyggeligt, når folk stopper op for at se hvad jeg har. Artiskokkerne er meget dekorative :-) Jeg har en ide om, at du bor på Sjælland, så der er lidt langt til Grindsted i det midt jyske ;-)

   Slet
 6. Åh græs er hårdt at grave af Vivi men jeg er sikker på dit bliver godt, og dejligt at hente lidt jord samtidig..

  SvarSlet
  Svar
  1. Det går ikke så galt med at skrælle græs af her, fordi vi har sandjord. Græstørvene bliver genbrugt til forhøjede bede, men det andet haveaffald ryger på genbrugspladsen. Jeg har ikke tid til at lave min egen kompost, så jeg tager i stedet af og til et læs kompost med hjem, når jeg er ude med haveaffald, da vores jord trænger voldsomt til forbedring.

   Slet
 7. Der er sket meget hos dig! Og det ser godt ud! Du er da rykket et godt stykke frem i haven med det røde bed - det skal nok blive fint! Jeg har ikke de bedste erfaringer med sommerfuglebuske - de går ud for mig. Har de brug for en beskyttet vokseplads eller kan de mon tåle vind?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak:-)
   Ang. sommerfuglebuske så giver fuld sol og gode læforhold de bedste betingelser for disse planter. I de koldeste egne af landet (her bor vi) er de mest sarte. Når det er sagt, kan jeg fortælle at jeg havde et ganske pænt eksemplar i min gamle have, den frøs noget tilbage hvert år, men kom fint igen efter beskæring om foråret. Placeringen var i læ op af en sydmur.
   Her hvor vi bor nu, har jeg også planer om at plante sommerfuglebuske, de skal fungere som rumdeler mellem den midterste og østlige del af haven, de skal stå på sydsiden af huset så de også kommer til at give læ fra øst ind mod terrassen. På sigt skal læmuren ved vores terrasse væk, og terrassen udvides i hele husets længde. Håber da jeg kan få sommerfuglebuskene til at gro her, for det er da en skøn, skøn plante med flotte blomster, og så er jeg vild med planter, der trækker sommerfugle til.

   Slet
 8. Hej Vivi
  Hvor bliver dit røde bed flot :o) jeg har også Queen of the night, de er så smukke. Den vejbod ser så indbydende ud, jeg syntes er sådan en god ide med vejbode.
  Du har godt nok nået en del, god ide det med at tage Kompost med hjem ude fra genbrug, når man nu alligevel er der, ligger du det bare oven på jorden eller arbejder du det ned i ?. Sidste år fik jeg en trailerfuld 2 år gammel mødding fra en rideskole som jeg brugte til mit nye bed. Det var noget mine roser kunne li.
  Rigtig god dag til dig.
  Havehilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ligger bare komposten ud i bedene, men det bliver blandet med min sandjord, når jeg kultiverer og planter. Hvis jeg ikke har fået kørt kompost ud i et bed blander jeg som minimum altid noget med i mine plantehuller, for at give planterne en god start.

   Slet
 9. ¨Hej Vivi!
  Sådan en "fri" weekend er er guld værd. heldige dig, har vist sagt det før, at du har fået noget ud af dine græskar, her står mine stadig i blomst så der er ingen håb på den konto.
  Dit nye bed tegner flot, det må give en del ro når de forskellige bede har forskellige farver, og det passer godt til dine store arealer, opdager jeg nu;-)
  Hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er dejligt med de "fri" weekender :-)
   Jeg har da fået fornuftigt med pyntegræskar, men bestemt ikke et optimalt udbytte. Nu kører de på sidste vers, og planterne skal snart væk.
   Jeg synes det er spændende, at arbejde med farveafstemte bede, men der skal også være områder i have, hvor farverne bliver lidt mere blandede.

   Slet