4. oktober 2015

Det røde bed

Der er mange opgaver i haven lige nu, men der blev heldigvis også tid til at arbejde lidt mere på det røde bed :-)
 

Der er skrællet græs nok af, og gravet hul til bedets mest omfangsrige plante.


Det er den buksbomplante, jeg fik forærende for nogle uger siden, som skal have en plads her i bedet. Det er altid godt med noget stedsegrønt, så der også er noget at se på om vinteren.
Planten er ret stor og temmelig tung, så der blev lagt et reb rundt om den, og havetraktoren fik lov til at lave det tunge arbejde med at trække planten op af hullet og hen til det nye bed :-) 


Planten placeres på sin kommende plads.
H.J. havde taget fjernbetjeningen til kameraet med ud, så vi begge kunne komme med på billedet ;-)Buksbommen er plantet og vandet til. Lidt mere græs blev fjernet, og 2 Hjortetrøst fik også plads i bedet, så det skrider stille og roligt frem :-)
 


Der er stadig et stykke vej inden alt græs indenfor pindene er væk, men hver en trillebør græs der køres væk ses tydeligt :-)
Jeg har mindst 6 forskellige stauder stående på lager, der skal flyttes ud i bedet, når det er færdigt + de 100 tulipanløg `Queen af night´, som jeg købte i går, så mon ikke bedet kommer til at tage sig fornuftigt ud allerede til foråret :-)


26 kommentarer:

 1. Det er jeg sikker på det kommer til at gøre :)

  SvarSlet
 2. Svar
  1. Ja det tror jeg faktisk også det bliver ;-)

   Slet
 3. Ja det bliver flot, og det er skønt med noget stedsegrønt i haven, det er vi helt enige om.

  SvarSlet
  Svar
  1. De stedsegrønne er helt uundværlige, og det er bestemt også planen, at der skal en hel del mere ind i vores have af den slags. Heldigvis er Rhododendron også stedsegrønne :-)

   Slet
 4. Du er da snart ekspert i at skrælle græs af. Spændende at følge din have bed for bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har i hvert tilfælde øvet mig en del i at skrælle græs af efterhånden ;-)

   Slet
 5. Åh, det er så skønt at anlægge nyt bed...Det vil sige, når græsset er fjernet, så begynder det skønne. Er spændt på at se det til foråret når tulipanerne springer ud.
  God arbejdslyst.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er dejligt med nye bede :-)
   Der går dog rigtig meget tid med at fjerne græs og meget kort tid med at plante, men sådan er det jo ;-) Heldigvis er glæden stor, når bedet først er anlagt :-)

   Slet
 6. Hvor bliver det flot Vivi, pye jeg bliver helt træt i armene når jeg ser nogen der graver græs af, det er så hårdt arbejde.
  Forsat god dag til dig.
  Havehilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg er efterhånden i god træning med at skrælle græs af, og til alt held har vi sandjord, så det kan lade sig gøre uden at ødelægge sig selv. Jeg tager bare lidt af gangen, og der er jo noget med at "mange bække små........" ;-)

   Slet
 7. Hej Vivi
  Skønt med plantegaver, der kan få sat gang i spaden ;). Det bliver superflot og glæder mig til at se bedet til foråret. Jeg kan se du begynder at få inddraget en ny del af haven, inden du ser dig om er hele haven fyldt med smukke bede ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er helt underligt, at jeg har fået gang i et større område af haven nu :-) Der mangles dog stadig en del i den vestlige ende. De lange blomsterbede jeg vil have lavet, i det der skal være blomsterhaven, er jo ikke på plads endnu.

   Min nuværende plan er (ret til ændringer forbeholdes ;-)), at få så meget af haven som muligt rengjort inden vinter. Det røde bed skal også gøres færdig. Der skal ryddes op i køkken- og snithaven, hvilket er påbegyndt, og så skal der køres noget hestemøg på. Det første læs hentede vi i weekenden, og det er lagt ud som vinterdække/jordforbedring. Jeg håber også på, at jeg når at få flyttet lidt flere stauder ud på blivende pladser rundt omkring i haven.

   Hen over vinteren, hvis jorden ikke er stivfrossen, vil jeg gå i gang med at grave jorden i dobbeltdybde i blomsterhaven, så der er klar til plantning af stauder til foråret. Nå nu må jeg se, hvad jeg når, meget afhænger jo også af vind og vejr. Indenfor få uger går jeg jo også så småt i gang med at binde vinterkranse.

   Slet
 8. Hej Vivi. Det er spændende at følge og jeg glæder mig til synet med alle de mørke tulipaner. Det bliver garanteret rigtig flot. Jeg kan godt se, at der er meget at lave hos jer. Du er en rigtig arbejdshest.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig også til at se bedet til foråret, men nu skal det jo lige laves færdig først ;-)
   Der er meget at gøre, når man som jeg vil lave have i 5000 m2 jord, uden brug af en masse motoriserede maskiner. Man skal nok være lidt halvtosset, for at bruge så meget tid på haven, som jeg gør, men det er det jeg brænder for, og det jeg laver herhjemme ser jeg ikke som arbejde.

   Slet
 9. Du er virkelig kommet langt med haven, nu er det rigtig meget "det sjove" du har gang i. Og bedet ligger selvfølgelig perfekt i forhold til udsigten fra huset. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja efter at vi blev færdige med den helt store oprydning, så bliver alt hvad der bliver lavet synligt, og det er helt klart noget sjovere end oprydningen, men det skulle jo til, for at jeg kunne komme i gang med at lave den have, vi gerne vil have.
   Bedet ligger rigtig godt i forhold til udsigten fra huset, og det er rart, at jeg nu kan begynde at arbejde lidt i den ende af haven :-)

   Slet
 10. Tak for alle dine blog-indlæg og billeder. Det er virkelig spændende at følge med i jeres udvikling af haven. Jeg begyndte at følge din blog lige omkring i flyttede. Der er godt nok sket meget siden.
  Jeg har flere gange tænkt på, om du har en særlig teknik til at fjerne græstørv, for det synes jeg er noget af det hårdeste arbejde i haven. Det virker som om du lige fjerner flere kvadratmeter i et snuptag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder mig, du synes det er spændende at følge med på min blog :-)

   Det jeg gør, når jeg fjerner græs, er først at skære nogle firkanter ud med kantskæren, for så er det let at tage dem op med en greb, få rystet det værste jord af, og så op på trillebøren med det. Jeg vil ikke sige jeg fjerner græsset i "et snuptag", men der kan forholdsvis let fjernes nogle m2. Jeg har sandjord, det letter arbejdet meget, havde vi der imod haft lerjord, havde det været et noget tungere arbejde, at udføre.

   Slet
 11. Hej Vivi.Ja !! så er du i gang igen med at grave græs af til et nyt bed.
  Flot stor buskbom du har fået..................og stedsegrønt skal der da være i haven.
  Hjortetrøst er jeg også glad for.Og Queen of Night er bare en skøn tulipan..........og står længe.
  Fortsat god arbejdslyst Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja så fjernes der græs igen, igen ;-) Det kommer jeg til mange gange endnu, inden alt det græs er fjernet, som jeg vil have væk. Jeg glæder mig meget til at få det bed på plads, for de mørkerøde farver er da vildt flotte.

   Slet
 12. Det var ellers noget af en buksbom at tumle rundt med. Flot er den. Det bliver smukt med så mange Queen of night til foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja den buksbom er pænt stor, næsten 2 m i diameter.
   Jeg er spændt på Queen of night tulipanerne, for dem har jeg ikke haft tidligere.

   Slet
 13. Hej Vivi.
  Ha ha, jeg nåede at tænke, at det var dog en underlig facon det bed har..... det ligner da ikke dig!?!?!!? -Men så var det jo fordi du ikke var færdig med at grave det ud. Så forstår jeg jo bedre.
  Ja, stedsegrønne er dejlige, især i vinterhaven. De der siger alle stedsegrønne er kirkegårdsplanter, kommer sikkert aldrig ud i haven om vinteren, eller også har de en meget fasttømret forestilling om en 70'er have, hvor det stedsegrønne har taget så meget overhånd, at der slet ikke er andet. Hvem ved. Men jeg synes i hvert fald også de er uundværlige.
  Knus Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan godt forstå, du synes det er en underlig facon, men som det er gået op for dig, så er bedet ikke færdigt, men kun undervejs på disse billeder ;-)
   Jeg er helt bestemt stor tilhænger af stedsegrønne planter i alle afskygninger, for ellers er haven en flad oplevelse specielt om vinteren. For mig handler det ikke så meget om de enkelte planter, men i høj grad om hvordan de bliver anvendt.

   Slet